Vamă nouă cu Ungaria: Memorandum semnat pentru deschiderea punctului de frontieră de la Beba Veche în jud. Timiș și pentru un nou pod peste Mureș la Cenad. Grindeanu mulțumește Ungariei pentru sprijinul în ,,dosarul” Schengen

vamă Beba Veche Timiș captură Google

Guvernele României și Ungariei au semnat vineri, la Timișoara două memorandumuri pentru deschiderea punctului de frontieră de la Beba Veche (cea mai vestică localitate din România) și execuția unui nou pod peste Mureș la Cenad, tot în județul Timiș. Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu și omologul său, Peter Szijjarto au semnat cele două documente importante pentru cooperarea transfrontalieră. Pentru operaționalizarea vămii de la Beba Veche urmează să fie implicată și Compania de Drumuri (CNAIR), localitatea fiind deservită doar de drumuri județene, iar pentru noul pod peste Mureș de la Cenad investiția va fi derulată cu implicarea Consiliului Județean Timiș, a explicat ministrul Sorin Grindeanu :

,,Am semnat astăzi două Memorandumuri de Înțelegere între România și Ungaria pentru înființarea unui nou punct de trecere a frontierei la Beba Veche și realizarea unei noi conexiuni rutiere la Cenad. Ambele proiecte sunt așteptate de ani de zile de locuitorii din aceste zone și au o importanță deosebită pentru dezvoltarea economică regională. Proiectele vor contribui inclusiv la întărirea relațiilor de colaborare dintre România și Ungaria. Demersurile pentru deschiderea unui nou punct de trecere a frontierei în zona localităților Beba Veche (România) – Kübekháza (Ungaria) au fost validate la nivel tehnic de ambele părți. Proiectului va începe cu etapa de proiectare (elaborarea SF), derulată de CNAIR și finanțată prin bugetul de stat. Pentru comunitățile din zona Cenad/Nagycsanád urmează să fie reconstruit podul peste râul Mureș.

Proiectul va fi derulat prin Consiliul Județean Timiș și va fi finanțat prin programul de cooperare transfrontalieră România – Ungaria.”-Sorin Grindeanu.

 

Totodată,România mulțumește Ungariei pentru susținerea în ,,problematica” Schengen, a mai transmis Grindeanu : ,,închei prin a mulțumi Guvernului maghiar pentru susținerea pe care a dat-o Guvernului român în problematica Schengen. Ungaria a fost unul din susținătorii de bază ai României, este și sunt sigur că va fi și în viitor unul din susținătorii importanți în acest demers de accedere în Schengen”.

Două noi puncte de frontieră România-Ungaria sunt proiectate la Oar și Salonta. Acestea fac parte din proiectele drumurilor expres Satu Mare-Oar și Oradea-Arad.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *