Analiză Ziarul de Iași. Declinul industriei textile din Iași, orașul cu singura de profil încă din 1952: 19 fabrici de confecții și textile s-au închis în județ în 8 luni / „În ultimul an a avut loc de trei ori mărirea salariului minim. Impactul pe bugete este îngrozitor”

Fabrica textile, Ann Reeves Francesca Sursa foto: Inquam Photos/George Calin

La Iași, orașul universitar cu singura Facultate de Textile din România încă din 1952, de altfel singura care oferă și la ora actuală specializări pentru toate sectoarele industriei textile și de pielărie, industria textilă este în declin, scrie Ziarul de Iași. De la începutul acestui an și până în prezent, aici s-au închis 19 companii din domeniu. Majoritatea, respectiv 15 la număr, aveau ca obiect principal de activitate fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, cu excepția articolelor de blană, în timp ce restul au fabricat, dar și finisat alte articole textile, precum covoare sau carpete. Companiile reclamă în special majorarea salariului minim des și puternic.

După zeci de ani de activitate pe piață, cu mii de angajați pe statul de plată și rulaj de zeci de milioane de euro, tot mai multe fabrici renumite din industrie își închid porțile. În vara acestui an și-a anunțat retragerea una dintre cele mai mari companii din țară. Serconf SA din Botoșani, unde chiar luna trecută a fost demarată procedura concedierilor colective. Pentru altele, în schimb, pandemia a fost capăt de linie. De acest final au avut parte și  două mari fabrici de confecții din Satu-Mare și Sibiu. Este vorba despre Mondiala și Sib Dress. În același trend s-a înscris și Aries Textile din Arad, care producea pentru grupul italian modă Calzedonia, unul dintre cei mai cunoscuți jucători din industria mondială de fashion, iar exemplele pot continua, din păcate. Nici Iașiul nu face excepție.

„În industria noastră, în cheltuielile unei companii, costurile salariale sunt undeva între 60 și 70%. Vă dați seama că, în momentul în care ai astfel de costuri, îți vine o mărire cum a venit acum din partea Guvernului, într-un an de zile, pe salariul minim, lucrurile te duc în pagubă. Și nu ai altă variantă decât să închizi, lucru care se întâmplă. Foarte multe fabrici de confecții din țară au închis deja. Eu știu că la mine, de exemplu, vin tot felul de solicitări, dacă nu ne interesează să preluăm fabrici de confecții din toată țara. Pentru că nu mai au cum să ducă aceste costuri”, a explicat, pentru Ziarul de Business, creatoarea de modă Irina Schrotter.

”Trendul va fi descendent. Și din Polonia au plecat foarte mulți. Și vor pleca și din România. Se vor duce în Tunisia și Maroc. Din 2023, salariul a ajuns de la 2.500 de lei la 3.800 de lei. Deci, într-un an și ceva. România are cea mai mare creștere a costului cu forța de muncă din Europa(…) Deci, toți sunt cam în faliment, și n-o să mai rămână nimeni care să exporte nimic. Și nu mai are cine să lucreze, pentru că productivitatea nu a crescut(…) În România nu există, absolut, niciun fel de suport din partea statului român. Ba din contră!”, a declarat Dan Popescu, reprezentantul HH Textile Manufactoring Garments SRL.

„În ultimul an, la noi a avut loc de trei ori mărirea salariului minim. Impactul pe bugete este îngrozitor. Deja ordonatorii de comenzi se orientează spre alte piețe, pentru că lucrurile astea nu se fac așa. Nu se fac în ritmul ăsta fără să lași spațiu industriei să-și renegocieze contracte, să discute, să se alinieze cumva. Deci, practic, tu, ca Guvern, uitându-te doar într-un Excel, fără să privești problema socială, problema economică pe care o generezi în anumite regiuni, iei niște decizii care distrug industrii întregi, și aici vorbim, în mod special, de folosirea mâinii de lucru necalificate”, semnalează Irina Schrotter.

Citește integral pe Ziarul de Iași.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.