Aproximativ 4,3 milioane de roboți industriali lucrează în fabrici la nivel mondial

inno robotics, roboti industriali, fabrica Foto: Inno Robotics, Facebook

Pentru al treilea an la rând, numărul roboţilor instalaţi în uzinele din întreaga lume a depăşit o jumătate de milion de unităţi, astfel că la finele lui 2023 numărul total de roboţi industriali a ajuns la 4,3 milioane, potrivit Federaţiei Internaţionale de Robotică, transmite Bloomberg, conform Agerpres.

Raportul World Robotics susţine că aproximativ 70% din noii roboţi au fost instalaţi în Asia, 17% în Europa şi 10% în cele două Americi, în special în SUA.

După o revenire rapidă a automatizării după pandemie, anul trecut a fost înregistrată o încetinire în unele dintre ţările care au fost în fruntea revenirii, potrivit raportului World Robotics. De exemplu, în China, instalările de roboţi au scăzut cu 5% în 2023 comparativ cu 2022, chiar dacă ţara asiatică a fost responsabilă pentru mai mult de jumătate din roboţii industriali instalaţi la nivel mondial.

În SUA, eforturile de a readuce mai aproape producţia au dus la relansarea instalărilor de roboţi industriali în ultimii ani, chiar dacă numărul din 2023 a fost uşor mai mic decât cel din 2022, o situaţie similară fiind înregistrată în Japonia şi Coreea de Sud.

Germania a fost singura dintre primele cinci ţări fruntaşe la automatizare unde instalările de roboţi industriali au accelerat anul trecut comparativ cu 2022. În schimb, Italia şi Franţa, cea de-a doua şi a treia mare piaţă europeană, au înregistrat ambele scăderi.

“Războiul din Ucraina, înăsprirea politicii monetare şi relativa slăbiciune a industriei auto europene, comparativ cu cea din China, au afectat investiţiile” în roboţi, susţine raportul World Robotics.

Pe de altă parte, chiar şi ţările cu rezervoare ample de mână de lucru recurg la roboţi. Instalările de roboţi industriali în India au crescut cu 59% în ritm anual, până la un număr record de 8.510 unităţi anul trecut, graţie cererii venite din partea industriei auto.

Stocul de roboţi al Indiei “aproape s-a dublat după 2018”, spune Marina Bill, preşedintele Federaţiei Internaţionale de Robotică. “India este una din economiile cu cel mai puternic ritm de creştere dintre pieţele emergente asiatice”, a adăugat Marina Bill.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.