Retrospectiva săptămânii Economedia: Noi controverse la AMEPIP, împrumuturi uriașe, inaugurări de fabrici, prima rectificare din ultimii doi ani, avem comisar european, avertismente privind deficitul

ziare presa pexels Foto: Pexels

O săptămână aglomerată, în care s-au inaugurat și lansat mai multe investiții și tranzacții, iar România a reușit să atragă locuri de muncă și producție, pe fondul costurilor în creștere din alte țări. Cea mai mare investiție de anul acesta, fabrica de anvelope Nokian Tyres a fost inaugurată. Astfel, finlandezii intră acum în topul producătorilor de anvelope. A fost stabilit portofoliul european pe care îl primește România: Oameni, Competențe și Pregătire pentru Roxana Mînzatu, un compromis care a venit cu consolarea funcției de vicepreședinte executiv al Comisiei. Super-agenția AMEPIP continuă să fie condusă interimar de aceiași oameni considerați incompatibili. De ce riscă Marcel Ciolacu miliardele europene pentru câțiva oameni legați de funcții? Se înmulțesc avertismentele privind deficitul bugetar: de la BNR vin semnale că de la anul „plătim factura”, Fitch avertizează că există riscul ca România să retrogradeze.

Iată câteva dintre cele mai importante subiecte ale săptămânii publicate de Economedia.

EXCLUSIV Economedia: Noi controverse la AMEPIP

Ciprian Hojda și Victor Moraru vor râmâne șefi interimari la super-agenția care conduce toate companiile de stat (AMEPIP), în funcțiile de președinte interimar și vicepreședinte interimar, timp de încă 6 luni, până când Guvernul va finaliza selecția noilor șefi „corporatiști” în baza ordonanței guvernanței corporative (OUG 109), arată informațiile obținute în exclusivitate de Economedia. Astfel, jalonul din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) care prevedea conducere nouă „corporatistă” la AMEPIP va rămâne în continuare neîndeplinit, iar România nu va putea primi banii europeni pe această reformă. În iulie, Ciprian Hodja și Victor Moraru, alături de Mihai Precup, și-au dat demisia de la AMEPIP, după ce Economedia a dezvăluit că niciunul dintre ei nu îndeplineau cerințele de experiență necesare pentru a ocupa aceste posturi și alegerea lui Moraru ridica suspiciuni de incompatibilitate și conflict de interese.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

De ce riscă Marcel Ciolacu miliardele europene pentru câțiva oameni legați de funcții? PNRR-ul României, cea mai importantă – și poate ultima – șansă reală de dezvoltare cu bani „gratis” de la UE, a deraiat complet. Iar premierul Marcel Ciolacu pare dispus să sacrifice miliardele europene pentru oameni legați de funcții. Un editorial al redactorului-șef Economedia, Elena Deacu, despre conducerea AMEPIP.

Producție și locuri de muncă mutate în România 

  • Producătorul de cablaje și alte componente auto Sumitomo Electric (SE) Bordnetze Bulgaria, parte a companiei germane Sumitomo Electric Bordnetze (SEBN), intenționează să își închidă fabrica din orașul Mezdra și să reducă operațiunile la fabrica sa din Karnobat anul viitor din Blgaria, a raportat agenția bulgară de știri de stat BTA. SE Bordnetze va reloca producția la fabricile sale din Moldova și România din cauza costurilor ridicate de producție din Bulgaria, în special a creșterii costurilor forței de muncă, care au avut un impact negativ asupra capacității companiei de a externaliza noi proiecte de producție de cablaje metalice către locațiile sale din Bulgaria, a declarat vineri SE Bordnetze, citată de BTA într-o declarație.
  • Producătorul francez de anvelope Michelin mută locuri de muncă din Marea Britanie în România, după ce la începutul acestui an a mutat producție de anvelope din Polonia în țara noastră, scrie BBC.
  • Producătorul finlandez de anvelope Nokian Tyres a inaugurat joi, 19 septembrie, fabrica de anvelope din Oradea, producția fiind mutată în România după ce firma s-a retras din Rusia. Investiția se ridică la 650 milioane de euro, din care 100 de milioane de euro este ajutor de stat, iar 150 de milioane de euro reprezintă un împrumut de investiții din partea Băncii Europene de Investiții. Cum arată acum topul celor mai mari companii de pe piața de anvelope din România? Producătorii Michelin, Continental și Pirelli rămân lideri în 2023, dar intră în cursă și cel mai nou jucător din piață: Nokian Tyres.

Inaugurări și lansări de investiții

Producătorul de cărămidă Wienerberger Group a inaugurat, luni, la Berca, în judeţul Buzău, o nouă unitate de producţie, după o investiţie de peste 25 de milioane de euro realizată în ultimii doi ani, informează News.ro. Fosta fabrică de cărămida de la Sătuc, comuna Berca, a fost preluată de compania austriacă, fiind modernizată în ultimii doi ani cu peste 25 de milioane de euro.

Dezvoltatorii Iulius și Atterbury Europe au început lucrările de extindere a Iulius Mall Suceava, care, potrivit unui comunicat de presă, va avea cea mai mare suprafață de retail din nordul țării, de peste 60.000 mp. Noua zonă comercială va include branduri de modă, restaurante, cafenele, gelaterii, locaţii de tip drive thru, un centru de fitness, spaţii verzi şi mai multe locuri de parcare. Investiţia este estimată la 40 de milioane de euro şi va fi finalizată în prima jumătate a anului viitor.

VAT România, parte a grupului elvețian producător și furnizor de valve de vid, a anunțat miercuri că a demarat construcția noii sale fabrici situată în VGP Park Arad, un hub logistic strategic adiacent autostrăzii A1 și unor rute europene principale.

NewCold, operator de depozite automatizate congelate, intră pe piața românească prin achiziția unui teren de 9 hectare, în partea de nord a Bucureștiului, în proximitatea centurii A0, de la dezvoltatorul și operatorul de spații de logistică și industriale WDP, anunță reprezentanții de vânzare. Tranzacția a fost intermediată de compania de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox, reprezentată de Rodica Târcavu, Andrei Brînzea și Ștefan Oprea.

Fabrica de Lapte Braşov, compania care produce şi comercializează gama Olympus şi unul dintre cei mai mari producători de lactate din România şi din regiune, inaugurează un nou centru logistic, în Hălchiu, judeţul Braşov, în urma unei investiţii de peste 40 de milioane de euro, transmite News.ro.

România a primit portofoliul Oameni, Competențe și Pregătire pentru Roxana Mînzatu în viitoarea Comisie Europeană

Ursula von der Leyen a anunțat marți că Roxana Mînzatu a primit postul de vicepreședinte executiv în Comisia Europeană și are portofoliul Oameni, Competențe și Pregătire (People, Skills and Preparedness), așa cum a anunțat G4Media în premieră. Este unul dintre cei șase vicepreședinți executivi ai Comisiei Europene, alături de Teresa Ribera (Spania), Henna Virkkunen (Finlanda), Stéphane Séjourné (Franța), Kaja Kallas (Estonia) și Raffaele Fitto (Italia).

Comisarul pentru Muncă are în subordine o cincime din bugetul UE prin programul FSE+, în valoare de 142 de miliarde de euro pentru bugetul multianual 2020-2027, dar bugetul este gestionat în principal de statele membre, Comisia jucând doar un rol de supraveghere, după cum arată site-ul oficial al Comisiei Europene.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: