Ciprian Hojda și Victor Moraru vor râmâne șefi interimari la super-agenția care conduce toate companiile de stat (AMEPIP), în funcțiile de președinte interimar și vicepreședinte interimar, timp de încă 6 luni, până când Guvernul va finaliza selecția noilor șefi „corporatiști” în baza ordonanței guvernanței corporative (OUG 109), arată informațiile obținute în exclusivitate de Economedia. Astfel, jalonul din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) care prevedea conducere nouă „corporatistă” la AMEPIP va rămâne în continuare neîndeplinit, iar România nu va putea primi banii europeni pe această reformă.
În iulie, Ciprian Hodja și Victor Moraru, alături de Mihai Precup, și-au dat demisia de la AMEPIP, după ce Economedia a dezvăluit că niciunul dintre ei nu îndeplineau cerințele de experiență necesare pentru a ocupa aceste posturi și alegerea lui Moraru ridica suspiciuni de incompatibilitate și conflict de interese.
Ciprian Hodja și Victor Morau au rămas președinte și vicepreședinte interimar în AMEPIP. Mandatul interimar al celor doi expira mâine, 18 septembrie.
Însă cei doi vor rămâne interimari ai instituției în continuare, timp ce circa șase luni, cât va mai dura selecția unei noi conduceri corporatiste, arată informațiile obținute de Economedia.
Stadiul procedurii pentru selecția noii conduceri a AMEPIP este încă abia la început, conform informațiilor Economedia. „Au fost selectați reprezentanții mediului academic, conform datelor publicate pe site-ul SGG. Urmează desemnarea reprezentanților MF în Comisia de selecție și celelalte demersuri prevăzute în procedură, urmând a fi apoi deschisă perioada de depunere a dosarelor pentru candidați, cu respectarea termenelor din HG”, au transmis sursele Economedia.
Săptămâna trecută, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență pentru a putea numi fără concurs președintele și vicepreședinții interimari ai AMEPIP, pentru un mandat de doar șase luni, timp în care ar urma să fie organizat concursul pentru aceste funcții.
„Având în vedere că procesul de selecţie pentru o nouă conducere implică mai multe etape şi poate dura câteva luni, actul normativ aprobat de Guvern stabileşte că prim-ministrul numeşte, prin decizie, preşedintele şi vicepreşedinţii, interimari, până la data numirii conducerii rezultate din procesul de selecţie, dar nu mai mult de șase luni”, spune Executivul într-un comunicat.
Între timp, amintim că Victor Moraru candidează și la conducerea Transelectrica și a ajuns pe „lista scurtă” de candidați. Comitetul de selecție este condus de finul lui Marian Neacșu, care este un apropiat al lui Victor Moraru.
Context. Șefii super-agenției AMEPIP și-au depus demisiile în luna iulie, după dezvăluirile Economedia privind conflict de interese.
Economedia a scris, în exclusivitate, că niciunul dintre cei trei șefi ai AMEPIP, Mihai Precup, Victor Moraru și Ciprian Hojda, nu ar deține experiența solicitată pentru a ocupa un astfel de post.
De asemenea, Economedia a scris că Victor Moraru, unul dintre apropiații lui Marian Neacșu, considerat eminența cenușie a guvernului și omul care controlează agenda premierului Marcel Ciolacu, este suspectat de incompatibilitate și conflict de interese pentru modul în care a ajuns vicepreședinte al AMEPIP. Motivul este faptul că Victor Moraru a participat la selecția membrilor comisiei care ulterior urma să îl numească în funcția de vicepreședinte AMEPIP, ceea ce duce la incompatibilitate și conflict de interese.
Conducerea Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP) a fost aleasă în decembrie 2023. Mihai Precup, anterior secretar de stat, a fost numit președinte al AMEPIP. Vicepreședinți au fost numiți Victor Moraru, apropiat al lui Marian Neacșu, și Ciprian Hojda, susținut de președintele PNL Maramureș Ionel Bogdan.
Înființarea AMEPIP este dintre reformele asumate de România în PNRR considerate încă neîndeplinite de către Comisia Europeană. Astfel, această reformă este una dintre cele care încă blochează cererea de plată numărul 3 din PNRR, în valoare de 2 miliarde de euro.