Ministrul Finanțelor nu exclude majorarea taxelor în 2025: „Aș fi ipocrit să spun că această componentă va fi zero anul viitor”

taxe sursa foto: Pexels/ Nataliya Vaitkevich

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a fost întrebat la Digi24 dacă este inevitabilă măsura de creştere a taxelor si impozitelor în 2025, odată cu începerea procesului de ajustare fiscal-bugetară. Acesta a spus că România are un angajament aprobat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, care prevede ca măsurile pe care le va lua Guvernul să ducă la un impact bugetar de 2,5% din PIB și că nu poate exclude creșterea taxelor după alegeri.

„Eu mi-aş dori acest lucru, din respect faţă de mediul de afaceri, să nu fie pusă în discuţie problema impozitelor şi taxelor şi de aceea am făcut aceste demersuri ca, atunci când trebuie să punem pe masă pachetul de măsuri la care suntem obligaţi prin PNRR, componenta de fiscalitate să fie cât mai mică. Mi-aş dori să fie zero acest lucru. Acest lucru nu se poate garanta şi aş fi total necredibil dacă aş spune că această componentă de fiscalitate va fi zero. Mi-aş dori ca la sfârşitul anului să pot anunţa că am reuşit ca această componentă de fiscalitate din măsurile, cum am spus, globale şi pachetul de măsuri să tindă spre zero”, a precizat ministrul Finanțelor la Digi24.

Acesta a mai adăugat: „Nu ne referim doar la măsuri fiscale, ne referim la un pachet de măsuri globale care privesc îmbunătăţirea colectării, digitalizarea, care privesc mai buna colectare. Eu nu mi-aş dori să avem în discuţie măsurile fiscale sub nicio formă, pentru că este nedrept faţă de mediul de afaceri ca în cârca mediului de afaceri să punem toată sarcina fiscală. Mi-aş dori să fie zero”, a spus ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.

El a precizat că procesul de ajustare fiscal-bugetară trebuie să aibă şi o componentă de restructurare a sistemului de cheltuieli publice, „din respect faţă de mediul de afaceri”.

Potrivit ministrului, lista de măsuri nu este încă definitivată, fiind încă în discuții și negocieri cu Comisia Europeană.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Ce ne place să ne fofilăm , să folosim expresii ambigui , să o mermelim când lucrurile ar trebui să fie foarte clare .
    1. Înghețați cheltuielile administrației centrale și locale , fără excepție pentru cel puțin trei ani și apoi majorarea lor cu maxim 50% din rata inflației.
    2. Eliminați toate facilitățile fiscale cu excepția celor pentru activități direct productive ( in general industrie și agricultura ) .
    3. Eliminați pensionarea polițiștilor la 45 de ani și creșterea vârstei de pensionare a acestora la cel puțin 60 de ani. Se rezolvă astfel și așa zisul deficit de personal.
    4. Creșterea impozitelor pe proprietate cu excepția terenurilor agricole și includerea poliței obligatorii PAID in impozitul pe locuință.
    5. Schimbarea sistemului de taxare pentru IMM -uri . Actualul sistem fiind un vehicul de evaziune fiscală.
    6. Aveți curajul să faceți reorganizarea administrativ teritorială a țarii .
    Aceste măsuri , sunt sigur , vor duce la echilibrarea bugetului de stat . Cert sunt și alte măsuri și acțiuni care să reducă deficitul bugetului de stat și a bugetelor locale . Este datoria dvs. ca specialiști să le identificați și să le puneți în practică.
    În ȘAPTE ani să reduceți deficitul bugetar la ZERO nu la 3% , asta ar trebui să fie ținta unui guvern responsabil.
    Duceți țara de râpă , muzica cântă și Titanicul se scufundă.
    În rest numai de bine.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.