Grecii de la PPC cumpără firmele care operează cel mai mare parc eolian de uscat din Europa, Fântânele-Cogealac. Consiliul Concurenței analizează tranzacția

Fantanele Cogealac

Consiliul Concurenței a anunțat luni că analizează tranzacția prin care grecii de la PPC cumpără firmele care operează cel mai mare parc eolian de uscat din Europa, Fântânele-Cogealac.

Astfel, Public Power Corporation SA intenționează să preia companiile Felix Renewable Holdings SRL, Tomis Team SA, Ovidiu Development SA, MW Team Invest SRL și TMK Hydroenergy Power SRL.

Public Power Corporation SA, activă în domeniul producerii și furnizării de energie electrică din Grecia, este compania-mamă a mai multor filiale, care își desfășoară activitatea în Grecia, România și Macedonia de Nord (Grupul PPC). În România, Grupul PPC produce, furnizează și distribuie energie electrică, furnizează gaze naturale și prestează servicii complementare. Compania a cumpărat anterior activele din România ale italienilor de la Enel.

Tomis Team SA, Ovidiu Development SA și TMK Hydroenergy Power SRL operează centrale de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu o capacitate totală de aproximativ 629 MW. MW Team Invest SRL deține unul dintre parcurile eoliene operate de Tomis Team SA, în timp ce Felix Renewable Holdings SRL este o societate de tip holding.

Ovidiu Development este una dintre firmele care, alături de Tomis Team, operează cel mai mare parc eolian de uscat din Europa, cel de la Fântânele-Cogealac din Dobrogea.

Ovidiu Development și Tomis Team operează parcul eolian CEZ, cu o capacitate de 600 MW, care este încă cel mai mare parc eolian de uscat din Europa, operațional de la începutul deceniului trecut.

Amintim că CEZ a vândut, acum trei ani, toate operațiunile din România către fondul australian Maquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA), într-o tranzacție de 964 de milioane de euro.

Australienii de la Macquarie dețin indirect firmele românești operatoare Tomis Team și Ovidiu Development, preluate în 2020 de la grupul ceh CEZ, prin mai multe serii de vehicule investiționale controlate de divizia lor de asset management Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA).

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Din pacate “monoplolurile” astea sustinute de stat(spaga constanta spre reglementatori) sunt singura posibilitate de a creste o afacere. Firmele care investesc si aduc dezvoltare sunt torpilati de reglementarile si talpile puse de mai marii industriilor si deontologii de la buget.
    S’a intamplat cu retelele de cartier, pe care sau urcat “autoritatile” sa ii potoleasca si dupa vanzarea afacerilor catre RDS, UPC, Romtelecom au devenit legale, cumparate pe 2 lei si presiune de la autoritati.
    Treaba se pare ca se repeta si cu energia verde, pacat de investitori care spera si pacat de noi ca ne conduc niste mafioti.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.