Coaliția de guvernare anunță trei scheme de ajutor pentru industrie în valoare totală de aproape 2 miliarde euro: pentru industria prelucrătoare, decarbonizarea industriei și producția de materii prime industriale

industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Coaliția de guvernare a decis să introducă trei scheme de ajutor de stat și facilități fiscale în industrie, cu o valoare totală de aproape 2 miliarde euro: pentru industria prelucrătoare, decarbonizarea industriei și producția de materii prime industriale, a anunțat marți premierul Marcel Ciolacu, care susține că aceste programe de sprijin sunt în conformitate cu „planul Draghi” pentru creșterea competitivității europene. Măsurile sunt principalele propuneri ale premierului Marcel Ciolacu în programul său pentru a candida la președinție. Strategia coaliției și a premierului vine pe fondul unei percepții a cetățenilor că „România a rămas fără industrie”, după închiderea fabricilor din perioada comunistă, deși acestea erau adesea neprofitabile și nesustenabile. De asemenea, trebuie să ne amintim că România este o țară chiar prea industrializată, după cum spun economiștii, având o pondere a industriei în Produsul Intern Brut mult mai mare decât media țărilor din OECD.


UPDATE Și președintele PNL Nicolae Ciucă a anunțat că ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, a prezentat în ședința Biroului Politic Național al PNL planul „România produce”, iar marți coaliția de guvernare PSD-PNL a decis să sprijine astfeș reindustrializarea României.

Potrivit lui, programul „Reînnoirea industrială a României” are o valoare de 3 miliarde euro și are trei direcții:

  • Pentru atragerea investițiilor private în economie a fost alocat un miliard de euro. Astfel, proiectele de cel puțin 150 milioane euro vor primi un grant de 30% din valoare.
  • Prin a doua direcție, se acordă 450 milioane euro pentru sprijinirea industriei cu impact în reducerea diferențelor dintre regiunile țării.
  • A treia direcție vizează decarbonizarea accelerată a industriei, printr-un sprijin de un miliard de euro.
  • Al doilea program (250 milioane euro) din planul național va stimula prelucrarea în țară a zăcămintelor. Resursele românești trebuie să fie procesate în țară, asigurând locuri de muncă pentru oameni și o întărire consistentă a exporturilor noastre.
  • Al treilea program va investi 300 milioane euro în dezvoltarea afacerilor locale. Companiile autohtone își pot crește valoarea și forța pentru deveni relevante pe piețele internaționale.

Boloş a arătat că „punctul de plecare a fost investiţia făcută de Nokian, de 650 milioane euro, din perioada Guvernului Ciucă”. „A urmat apoi o decizie a Comisiei Europene pentru acest tip de investiţii, fiind proiectul care a deschis drumul pentru acest pachet de măsuri”.

Pachetul are în vedere industrii importante, printre care și: apărare, construcţii, echipamente electrice, auto. Prima şi cea mai importantă măsură prevede investiţii strategice în dezvoltarea României, după modelul Nokian, fiind sprijinite acele investiţii care creează locuri de muncă.


„Astăzi în ședința Coaliției de guvernare am decis să facem pași importanți pentru finalizarea schemei de sprijin pentru Marile Investiții Strategice din industria prelucrătoare și a celei care stă la baza Programului de Sprijin pentru Marea industrie din România – metalurgie, siderurgie și industria chimică”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Astfel, prima schemă este Planul pentru Investițiile Strategice în industria prelucrătoare, care presupune o schemă de ajutor de stat de 500 de milioane de euro și facilități fiscale pentru investiții de peste 150 de milioane de euro, care creează în mod direct minim 250 de locuri de muncă și se dezvoltă în regiunile cu un PIB/locuitor sub media națională.

A doua componentă este Programul Național de Sprijin pentru Marea Industrie din Româniao schemă de ajutor de stat de 1 miliard de euro (5 miliarde de lei) pe 6 ani, pentru decarbonizarea proceselor de producție și eficiență energetică. Un număr estimat de 30 de companii din metalurgie și industria chimică vor primi un sprijin de până la 100 de milioane de euro per beneficiar. Sunt companii care vor implementa investiții cu costuri eligibile de minimum 8 milioane de euro, care reduc cu 40% emisiile directe de gaze cu efect de seră din instalațiile industriale și/sau reduc cu cel puțin 20% consumul de energie în instalațiile industriale în raport cu activitățile sprijinite. Finanțarea schemei de ajutor de stat se realizează majoritar din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră aferente României, iar investiția trebuie menținută 5 ani de la data finalizării acesteia.

A treia componentă presupune o schemă de ajutor de stat de 1,25 de miliarde de lei pentru 15 companii care implementează investiții în producția de materii prime industriale (țevi, profile, bare, aluminiu, cupru etc.).

„Aceste trei programe de sprijin sunt conforme cu măsurile propuse în Planul Draghi pentru creșterea competitivității industriale a economiei europene. Cele trei scheme de ajutor înseamnă creșterea producției industriale și a PIB prin investiții, reducerea deficitului balanței comerciale, crearea de noi locuri de muncă bine plătite, precum și decarbonizarea proceselor de producție și creșterea eficienței energetice”, a transmis Marcel Ciolacu.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.