Nova Power&Gas, care tocmai ce a fost amendată cu 100 milioane lei de ANRE pentru suspiciună sau tentativă de manipulare a pieței de energiei, este noul furnizor al energiei pentru iluminatul public din București

LED-Street-Light, iluminat public Sursa foto: Romaniansmartcity.ro

Furnizorul Nova Power &Gas este câștigătorul unei licitații organizate pe Bursa Română de Mărfuri de Municipiul București pentru cumpărarea de electricitate necesară iluminatului public cu o ofertă de 50,2 milioane de lei pentru 12 luni.

Departajarea ofertanților s-a făcut în proporție de 98% prin preț, 2% prin suportul tehnic oferit pe toată durata contractului și 5% pe baza acelui program informatic care să prezinte în timp real consumul active/reactive la locul de consum.

În anii trecuți, Capitala a schimbat mai mulți funizori, precum Luxten, Enel, Getica 95 sau Electrica Furnizare. Față de 2022, de exemplu, când Electrica Furnizare a fost firma care a asigurat iluminatul public în București, prețul este la jumătate acum. Acum doi ani, PMB plătea 50 de milioane lei pentru doar șase luni. Asigurarea propriu-zisă a serviciuloui de iluminat public este făcută acum de Compania Iluminat Public, care este deținută de PMB. Într-un an, consumul Bucureștiului este de cam 60.000 de MWh.

Nova Power & Gas este firma de trading de energie controlată de frații Mureșan, patronii Electrogrup. Anterior, această firmă era a lui Alin Ardelean, fiul fostului şef DGIPI, Virgil Ardelean, zis „Vulpea”. Este activă atât pe piața de retail, cât și pe cea a casnicilor, cea mai mare prezență fiind însă pe retail. În luna ianuarie, Nova Power a fost amendată de ANRE, laolaltă cu alți furnizori ca Tinmar sau EFT, cu 100 de milioane lei pentru suspiciună sau tentativă de manipulare a pieței de energie. „În urma analizei și finalizării investigației, ANRE a constatat că operatorul economic licențiat NOVA POWER & GAS S.R.L., printr-un număr de 2 tranzacții încheiate cu operatorul economic licențiat EFT FURNIZARE S.R.L., s-a implicat în practici de manipulare a pieţei angro de energie electrică, tranzacţiile efectuate fiind de tip wash trades, calificate în subcategoria ,,tranzacţiilor de spălare tip A – B – A”, încălcând astfel prevederile art. 5 din REMIT, referitoare la interzicerea manipulării sau tentativei de manipulare a pieței pe piețele angro de energie, în coroborare cu prevederile art. 2 pct. 2. lit. a) subpct. i) din același act normative”, anunța atunci ANRE.

Sursa foto: Romaniansmartcity.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *