OPEC își menține previziunile de creştere relativ puternică a cererii globale de petrol în 2024

petrol 1 Sursa foto: Pixabay

OPEC a menţinut marţi previziunile sale de creştere relativ puternică a cererii globale de petrol în 2024, în ciuda utilizării mai mici decât se aştepta în primul trimestru, afirmând că turismul şi călătoriile vor susţine consumul în a doua jumătate a anului, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.

Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol a declarat în raportul său lunar că cererea mondială de petrol va creşte cu 2,25 milioane barili pe zi (bpd) în 2024 şi cu 1,85 milioane barili pe zi în 2025.

Ambele prognoze au rămas neschimbate faţă de luna trecută.

Raportul OPEC este cel mai recent care semnalează condiţii bune ale pieţei petroliere în a doua jumătate a anului.

Preţul petrolului a crescut luni cu 3%, după ce Goldman Sachs a declarat că cererea de transport va împinge piaţa într-un deficit al treilea trimestru.

OPEC a declarat că o creştere economică globală constantă a continuat în prima jumătate a anului 2024 şi estimează că cererea mondială de petrol va creşte cu 2,3 ​​milioane bpd în a doua jumătate a anului.

”La nivel global, sectorul serviciilor menţine un impuls stabil. Se estimează că va fi principalul contributor la dinamica creşterii economice în a doua jumătate a anului 2024, susţinută în special de călătorii şi turism, cu un impact pozitiv în consecinţă asupra cererii de petrol”, a spus OPEC.

OPEC+, care grupează OPEC şi aliaţi precum Rusia, a implementat o serie de reduceri de producţie de la sfârşitul anului 2022, pentru a sprijini piaţa.

Grupul a convenit pe 2 iunie să prelungească cea mai recentă reducere a producţiei, de 2,2 milioane bpd, până la sfârşitul lunii septembrie şi să o elimine treptat din octombrie.

Preţul petrolul a fost constant după ce a fost publicat raportul OPEC, ţiţeiul Brent scăzând uşor, la 81 de dolari pe baril.

Agenţia Internaţională pentru Energie, care reprezintă ţările industrializate, se aşteaptă la o creştere a cererii mult mai mică decât OPEC, de 1,1 milioane de barili pe zi, şi urmează să furnizeze miercuri o actualizare a opiniilor sale.

Goldman Sachs a declarat luni că cererea solidă de transport în vară va împinge piaţa petrolului într-un deficit în al treilea trimestru de 1,3 milioane bpd.

Cifrele din raportul OPEC implică un decalaj şi mai mare între cerere şi ofertă.

OPEC estimează că cererea de ţiţei al OPEC+, sau ţiţei de la OPEC plus ţările aliate care lucrează cu acesta, va ajunge la 43,6 milioane bpd în al treilea trimestru, mult mai mult decât pompează grupul în prezent, potrivit raportului.

Grupul OPEC+ a pompat 40,92 milioane bpd în mai, se arată în raport, citând cifre din surse secundare. Aceasta a marcat o scădere de 123.000 bpd faţă de aprilie, scăderile din Rusia şi Kazahstan compensând creşterile din Nigeria şi producătorii africani mai mici.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *