Producătorii francezi de șampanie oferă lucrătorilor terapie fizică și cursuri de stretching

sampanie Sursa foto: Pixabay

Producătorii francezi de șampanie încearcă să își refacă reputația afectată după ce patru lucrători au murit anul trecut pe fondul vremii caniculare, în timp ce autoritățile au închis locuințe mizere și au lansat anchete privind suspiciuni de trafic de persoane.

Acum, podgoriile iau măsuri pentru a proteja mai bine lucrătorii de abuzuri, în încercarea de a menține reputația renumitelor vinuri spumante, scrie Fortune.

„Am făcut apel la mobilizarea întregului sector”, a declarat Maxime Toubart, care conduce asociația viticultorilor din Champagne.

De la începutul lunii septembrie, când a început culesul strugurilor, membrii sindicatului CGT au împărțit fluturași culegătorilor de struguri, dintre care mulți sunt est-europeni.

Pliantele sunt disponibile în opt limbi, inclusiv poloneză, rusă, ucraineană, italiană și franceză, și îi informează pe muncitori cu privire la drepturile lor, inclusiv salariul minim pe oră, limitarea orelor de lucru și pauzele obligatorii.

„Bună ziua, am venit să vă informăm cu privire la drepturile dumneavoastră”, au spus sindicaliștii CGT unui grup de lucrători care culegeau struguri Pinot Noir în micul sat Igny-Comblizy într-o dimineață.

În timp ce vorbeau, reprezentanții casei de șampanie Veuve Clicquot supravegheau îndeaproape subcontractantul lor care furniza forță de muncă temporară.

În acest an, 22 de inspectori de muncă și 84 de polițiști au fost detașați pentru a supraveghea zilnic recoltarea, potrivit prefecturii Marne din nord-estul Franței.

Tabere în pădure

În fiecare an, aproximativ 120.000 de lucrători sezonieri sunt aduși să culeagă manual strugurii care sunt cultivați pe 34.000 de hectare în estul Franței și sunt folosiți pentru a produce emblematicul său spumant.

Reputația faimoșilor vinificatori a fost afectată anul trecut, când au apărut rapoarte privind lucrătorii migranți care trăiau în condiții îngrozitoare și alte încălcări ale normelor de muncă.

Trei facilități de cazare temporară au fost închise pentru că erau „murdare” și „improprii pentru locuit”.

Autoritățile au lansat, de asemenea, o anchetă privind decesul a patru culegători de struguri din regiunea Champagne, despre care se crede că au suferit insolații în timpul căldurii toride.

Grupul industrial Union of Champagne Houses a încercat să se distanțeze de aceste încălcări, codirectorul său David Chatillon dând vina pe antreprenorii care angajează lucrători sezonieri.

În octombrie anul trecut, grupul industrial a lansat un plan de acțiune prin care promite să îmbunătățească practicile existente.

În noiembrie 2023, procurorii au deschis două anchete privind suspiciuni de trafic de persoane, după ce aproximativ 200 de lucrători ucraineni și alți lucrători străini au fost găsiți trăind în condiții precare în timpul unor controale de rutină.

Un antreprenor va fi trimis în judecată în martie 2025 ca urmare a primei anchete. A doua anchetă este încă în curs de desfășurare.

Jose Blanco, secretarul general al sindicatului CGT-Champagne, a declarat că, în ciuda îmbunătățirilor, lipsa de locuințe adecvate este „marea problemă a regiunii Champagne”.

„Încă găsim tabere în pădure”, a spus el.

Blanco a declarat că noua generație de viticultori a „eșuat în misiunea lor”, adăugând că mulți au deplâns standardele stricte privind locuințele pentru lucrătorii migranți.

Casele de șampanie „ar trebui să fie cu ochii pe subcontractanții lor, dar mulți își ascund capul în nisip”, a adăugat Blanco.

Semnal de alarmă

Maxime Mainguet, vicepreședinte al federației proaspăt create a subcontractanților din Champagne, a declarat că problemele s-au acumulat de ceva timp înainte de a ajunge la un punct culminant anul trecut.

„Cred că a fost un adevărat semnal de alarmă”, a declarat Mainguet, adăugând că cultivatorii sunt acum mai atenți atunci când semnează contracte. „Subiectul a fost luat foarte în serios”.

Moet & Chandon Champagne, o fabrică de vinuri care nu se zgârcește la bani, găzduiește 1.900 din cei 3.500 de lucrători sezonieri.

În orașul Pierry, aproximativ 100 de angajați stau într-o reședință modernă în mijlocul podgoriilor – o mică clădire cu două etaje, dotată cu dormitoare, băi, o spălătorie și o cantină.

Lucrătorilor li se oferă sesiuni de terapie fizică și cursuri de stretching.

„Trebuie să îi facem pe oameni să își dorească să vină și să continue să vină la recoltare”, a declarat Frederic Gallois, director pentru podgorii și aprovizionare la Moet & Chandon.

În medie, lucrătorii câștigă între 1.200 și 2.000 de euro pentru un stagiu de 10 zile.

În timp ce sindicatul CGT a criticat utilizarea masivă a lucrătorilor migranți, despre care spune că duce la scăderea salariilor, Toubart a insistat că atât cetățenii francezi, cât și străinii primesc salarii egale și a subliniat dificultățile de recrutare.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.