Companiile Rețele Electrice, parte a grupului PPC în România, vor să cumpere mii de routere 4G pentru digitalizarea infrastructurii electrice de distribuție

Retele Electrice Muntenia 1

Companiile Rețele Electrice Muntenia, Rețele Electrice Banat și Rețele Electrice Dobrogea, parte a grupului PPC în România, au lansat, prin sistemul informatic de achiziții publice o procedură de achiziție de routere 4G, necesare pentru digitalizarea infrastructurii electrice. Routerele vor fi integrate în sistemul de telecontrol ale operatorilor, pentru a permite manevrarea de la distanță a componentelor rețelei de distribuție a energiei electrice, anunță companiile printr-un comunicat.

Aceste echipamente de telecomunicații pentru sistemele de telecontrol contribuie la asigurarea rezilienței rețelelor, continuității în alimentare a consumatorilor existenți și facilitează racordarea de noi consumatori pentru că permit transferul de date între diverse echipamente de control și monitorizare din rețeaua electrică. Cei trei operatori de distribuție intenționează să achiziționeze până la 11.500 de routere 4G, volumul minim fiind de circa 3.500 de unități.

”Licitația pe care o derulăm acum, vizează echipamente performate și sigure fără de care nu putem opera sistemul de telecontrol, esențial pentru realimentarea rapidă a consumatorilor sau pentru reconfigurarea rețelei de distribuție, în cazul incidentelor care se întâmplă în retea. Routerele 4G sunt o componentă esențială în procesul de digitalizare a rețelelor electrice și a eforturilor de asigurare a rezilienței acestora, prin capacitatea acestora de a avea o comunicație rapidă și sigură a centrelor de dispecer cu infrastructura de distribuție din teren”, a declarat Mihai Pește, director general al companiilor Rețele Electrice.

Sistemul de telecontrol este o tehnologie care permite controlul de la distanță al dispozitivelor de întrerupere și manevră din rețeaua de energie electrică, permițând reducerea considerabilă a duratei întreruperilor și a timpului de remediere a avariilor, reducând numărul deplasărilor în teren a echipelor de intervenție pentru manevre.

Routerele 4G care fac obiectul licitației le vor înlocui pe cele 2G/3G existente, urmând să fie integrate într-o soluție de conectare care crește capacitatea și performanțele infrastructurii existente de distribuție a energiei electrice, asigurându-i redundanța. Noile echipamente de telecomunicații vor permite integrarea în automatizările de pe liniile de medie tensiune ale companiilor Rețele Electrice folosite în prezent și a celor ce urmează a fi implementate.

Routerele 4G vor capta date în timp real din rețelele de medie tensiune care însumează o distanță de aproximativ 36.000 km.

Contractele de achiziție de routere 4G vor avea o durată de 36 de luni și o valoare maximă estimată cumulată de peste 8 milioane de lei.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.