Greenpeace: Zborurile cu avioane private în Europa au ajuns la un nivel record

private jet Foto: Pexels

O analiză publicată joi de grupul de campanie pentru protecția mediului Greenpeace a arătat că numărul de zboruri cu avioane private în Europa a crescut anul trecut cu 64%, atingând un nivel record de 572 806, conform CNBC.

S-a constatat că emisiile avioanelor private, care au un impact disproporționat asupra mediului, au crescut de peste două ori în Europa în 2022, depășind emisiile anuale de carbon pe cap de locuitor ale celor 550.000 de rezidenți ai Uniunii Europene.

Mai mult de jumătate (55%) din zborurile cu avioane private efectuate anul trecut în Europa au fost călătorii foarte scurte, sub 750 de kilometri, a precizat Greenpeace, menționând că este vorba de călătorii care ar fi putut fi efectuate în schimb cu trenul sau cu feribotul.

Această măsură vine într-un moment în care Europa este cuprinsă de o secetă severă de iarnă și la scurt timp după cea mai secetoasă vară din regiune din ultimii cel puțin 500 de ani. Oamenii de știință au avertizat la sfârșitul lunii ianuarie că lipsa apei subterane pe întreg continentul a însemnat că situația apei este acum “foarte precară”.

“Creșterea alarmantă a numărului de zboruri cu avioane private este în totală contradicție cu toate datele științifice privind clima care ne spun să reducem imediat emisiile de CO2 pentru a evita un dezastru total”, a declarat Klara Maria Schenk, responsabil pentru transporturi în cadrul campaniei “Mobilitate pentru toți” a Greenpeace.

“Reducerea imediată a transportului alimentat cu petrol este o chestiune de la sine înțeleasă, începând cu interzicerea avioanelor private ultrapoluante, care irosesc energie și nu oferă nicio valoare oamenilor, dar îi împovărează cu emisii nocive, microparticule toxice și zgomot, dăunând climei, mediului și sănătății noastre”, a declarat Schenk.

Analiza a constatat că țările cu cele mai multe zboruri cu avioane private în Europa anul trecut au fost Marea Britanie, Franța și Germania.

Cele mai populare destinații pentru zborurile cu avioane private în Europa în 2022 au fost orașul Nisa de pe Coasta de Azur, capitala Franței, Paris, și al doilea oraș ca populație din Elveția, Geneva.

Greenpeace a precizat că studiul, realizat de compania olandeză de consultanță de mediu CE Delft, s-a bazat pe datele furnizate de compania de analiză a aviației Cirium. Aceasta a evaluat toate zborurile private cu plecare și sosire în națiunile europene din 2020 până în 2022 și a separat aceste călătorii în funcție de an, rută și tip de aeronavă.

Au fost excluse unele tipuri de aeronave mici, cu mai puțin de trei locuri, deoarece acestea erau călătorii utilizate preponderent pentru agrement. Datele exclud, de asemenea, zborurile către și dinspre același aeroport și călătoriile către și dinspre aeroporturi fără un cod unic al Asociației Internaționale de Transport Aerian.

Utilizarea avioanelor private cu reacție este în creștere de ceva timp. Într-adevăr, marii producători de avioane private s-au întrecut pentru a ține pasul cu creșterea cererii de la debutul pandemiei de coronavirus, primii cumpărători alimentând vânzări record.

Un boom al averilor, o cerere mai mare de petrecere a timpului liber și relaxarea treptată a restricțiilor Covid-19 sunt unii dintre factorii care determină creșterea cererii de avioane private.

Foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *