Indicele PMI pentru România, depăsește pentru prima dată 50 de puncte, fiind primul semn de revenire a industriei pe piața locală

Magna Sursă foto: Magna.com

Indicele BCR Romania Manufacturing PMI, un indice care măsoară starea de sănătate a economiei prin intențiile de cumpărare ale managerilor din industria locală de prelucrare în conformitate cu standardele S&P, a atins în luna aprilie cea mai puternică valoare înregistrată până acum, de peste 50 de puncte. Acesta este primul semn de revenire a industriei pe piata locală, deși se preconizează că recuperarea nu va fi lineară, potrivit raportului Erste Group.

Pentru prima dată de la începutul colectării datelor în iulie 2023, respondenții au raportat îmbunătățiri ale condițiilor de afaceri în comparație cu luna anterioară. Atât producția, cât și componentele noilor comenzi au înregistrat valori peste 50 în acestă lună și au fost principalele motoare ale evoluției PMI-ului. Toate componentele, cu excepția timpilor de livrare ai furnizorilor, au avut o contribuție direcțională pozitivă în aprilie.

Fabricarea în România a fost afectată semnificativ de episodul inflaționist ridicat din ultimii doi ani, iar datele Institutului Național de Statistică arată că producția pentru sectorul de fabricare a scăzut în 2023 cu 2.0% în comparație cu anul anterior. PMI-ul indică faptul că o ușoară recuperare ar putea începe de la al doilea trimestru, deși sunt necesare date suplimentare pentru a confirma acest scenariu.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

„Pe baza datelor PMI pentru primul trimestru putem presupune că industria prelucrătoare nu va fi un factor de contribuție la creșterea economică în primele trei luni ale anului, dar acest lucru ar putea să nu fie cazul pentru al doilea trimestru. Industria prelucrătoare reprezintă aproximativ 15% până la 20% din valoarea adăugată brută în România. Trebuie menționat că îmbunătățirea producției a fost doar marginală, și s-a raportat că a crescut în concordanță cu numerele mai mari ale noilor comenzi, care au crescut și ele la un ritm modest, iar creșterea a fost atribuită în principal cererii mai mari și unui flux de noi clienți. Privind comenzile noi de export, tendința a rămas contractantă din cauza cererii străine stagnante, unele firme menționând piețele europene în special. Având în vedere evoluția economiei germane, care este unul dintre cei mai mari parteneri comerciali și luând în considerare că mai mult de o treime din producția de fabricare este destinată exportului, semnele semnificative de recuperare pentru acest sector vor depinde în mod deosebit de evoluția cererii externe. Respondenții au rămas optimiști în aprilie în ceea ce privește așteptările viitoare de afaceri, cu indicele la cea mai mare valoare din ultimele nouă luni. Importanta în această lună este și valoarea de peste 50 a componentei de angajare, care este atribuită în principal creșterii noilor comenzi”, se transmite în raport.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: