Inflaţia din Rusia a urcat la 8,3% la sfârşitul lunii mai, un record din februarie 2023

Ruble pixabay.com

Ritmul inflaţiei din Rusia s-a accelerat şi mai mult în mai, în timp ce responsabilii avertizează că uriaşele cheltuieli publice pentru a sprijini ofensiva militară împotriva Ucrainei determină supraîncălzirea economiei, relatează agenția AFP, citată de Agerpres.

Creşterea cheltuielilor publice a susţinut economia Rusiei în faţa unui val de sancţiuni occidentale, dar a declanşat, de asemenea, creşterea preţurilor şi lipsa forţei de muncă în multe sectoare care nu sunt direct legate de aceste cheltuieli.

Inflaţia anuală a crescut la 8,3% la sfârşitul lunii mai, comparativ cu 7,8% cu o lună mai devreme, a anunţat vineri agenţia oficială de statistică a ţării. Acesta este cel mai înalt nivel din februarie 2023, cu mult peste ţinta oficială de 4%.

Creşterea rapidă a preţurilor a pus presiune asupra băncii centrale a ţării pentru a creşte în continuare ratele dobânzilor cu scopul de a controla inflaţia.

Săptămâna trecută, acesta din urmă şi-a menţinut dobânda cheie la 16%, dar a semnalat că ar putea să o majoreze în viitor dacă ritmul creşterilor preţurilor nu încetineşte.

CEO-ul Sberbank, German Gref, a avertizat săptămâna trecută că creşterea Rusiei este “fragilă”, deoarece depinde de cheltuielile publice pentru a continua să majoreze salariile şi cheltuielile de consum, şi nu de investiţii sau de câştiguri de productivitate.

pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *