Tribunalul Comisiei Europene anulează decizia Comisiei de aprobare a recapitalizării Lufthansa de către Germania, în valoare de 6 miliarde de euro, în contextul pandemiei de COVID-19, potrivit unui comunicat de presă al instituției.
Potrivit informării de presă, Comisia a săvârșit mai multe erori, în special atunci când a considerat că Lufthansa nu era în măsură să găsească finanțare pe piețe pentru toate nevoile sale, omițând să solicite un mecanism care să stimuleze Lufthansa să răscumpere participația Germaniei cât mai curând posibil, negând existența unei puteri semnificative pe piață a Lufthansa în anumite aeroporturi și acceptând anumite angajamente care nu garantau menținerea unei concurențe efective pe piață
La 12 iunie 2020, Republica Federală Germania a notificat Comisiei Europene un ajutor individual sub forma unei recapitalizări în valoare de 6 miliarde de euro (denumită în continuare „măsura în cauză”) acordat Deutsche Lufthansa AG (denumită în continuare „DLH”). Această recapitalizare, care se înscria în cadrul unei serii de măsuri de sprijin mai ample în favoarea grupului Lufthansa1, urmărea să restabilească poziția bilanțului și lichiditățile întreprinderilor din grupul menționat în situația excepțională cauzată de pandemia de COVID-19.
Măsura în cauză cuprindea trei elemente distincte, și anume o participație la capital de aproximativ 300 de milioane de euro, o participație tacită neconvertibilă în acțiuni de aproximativ 4,7 miliarde de euro și o participație tacită de 1 miliard de euro, cu caracteristicile unei obligațiuni convertibile.
Impactul concret al acestei hotărâri, care poate fi încă atacată, rămâne incert. Mecanismul de ajutor pentru compania aeriană germană, prin care statul german a preluat o participație la capitalul acesteia în schimbul unei injecții de capital, a fost deja pus în aplicare, scrie G4Media.
În septembrie, guvernul german a vândut ultimele acțiuni rămase la Lufthansa, la care dobândise o participație de 20% în 2020. Prin urmare, compania se află din nou în întregime în mâinile acționarilor privați.
Lufthansa „va analiza verdictul și apoi va decide ce să facă”, a reacționat grupul într-un comunicat transmis AFP.
Transportatorul a precizat că a rambursat deja „în totalitate măsurile de stabilizare aprobate de Comisia Europeană, precum și aproximativ 92 de milioane de euro sub formă de dobânzi”.
Ryanair a criticat, de asemenea, Comisia pentru că nu a prevăzut un mecanism de creștere a remunerației statului german cât timp acesta a fost acționar la Lufthansa.