Acțiunile companiilor din sectorul Tehnologiei au încheiat unul dintre cei mai buni ani din ultimele două decenii, după căderea din 2022

AI, tehnologie Sursa foto: Pexels

Acțiunile tehnologice și-au revenit după un an 2022 dezastruos și au dus Nasdaq la unul dintre cei mai buni ani din ultimele două decenii, arată o analiză CNBC.

După prăbușirea de 33% de anul trecut, Nasdaq, în care sectorul tehnologic are o pondere mare, a încheiat 2023 cu o creștere de 43%, cel mai bun an al său din 2020, care a fost la limită. Câștigul a fost, de asemenea, la mică distanță de performanța indicelui din 2009. Aceștia sunt singurii doi ani cu câștiguri mai mari, datând din 2003, când acțiunile ieșeau din prăbușirea dot-com.

Nasdaq se află acum la doar 6,5% sub nivelul record pe care l-a atins în noiembrie 2021.
În întreaga industrie, marea poveste din acest an a fost o revenire la risc, determinată de oprirea majorărilor de dobândă de către Rezerva Federală și de o perspectivă mai stabilă asupra inflației. Companiile au beneficiat, de asemenea, de măsurile de reducere a costurilor pe care le-au pus în aplicare începând cu sfârșitul anului trecut pentru a se concentra pe eficiență și pe consolidarea marjelor de profit.

“Odată ce ai o Fed care se retrage, nu mas, în ceea ce privește majorările de rate, te poți întoarce la activitatea de stabilire a prețurilor companiilor în mod corespunzător – câți bani fac, ce fel de multiplu pui pe ele”, a declarat marți Kevin Simpson, fondator al Capital Wealth Planning, la emisiunea “Halftime Report” de la CNBC. “Poate continua până în 2024”.

În timp ce industria tehnologică a primit un impuls important din partea mediului macroeconomic și a perspectivei unor costuri mai mici ale împrumuturilor, apariția inteligenței artificiale generative a generat entuziasm în acest sector și a determinat companiile să investească în ceea ce este considerat a fi următorul mare lucru.

Nvidia a fost marele câștigător în goana pentru inteligența artificială. Prețul acțiunilor producătorului de cipuri a urcat cu 239% în 2023, deoarece marii furnizori de cloud și startup-urile puternic finanțate au cumpărat unitățile de procesare grafică (GPU) ale companiei, care sunt necesare pentru a antrena și rula modele avansate de inteligență artificială. În primele trei trimestre din 2023, Nvidia a generat un venit net de 17,5 miliarde de dolari, de peste șase ori mai mare decât în anul precedent. Veniturile din ultimul trimestru s-au triplat.

Jensen Huang, CEO-ul Nvidia, a declarat în martie că “momentul iPhone” al AI a început.

“Startup-urile se întrec în a construi produse și modele de afaceri disruptive, în timp ce operatorii tradiționali caută să răspundă”, a declarat Huang la conferința dezvoltatorilor Nvidia. “Inteligența artificială generativă a declanșat un sentiment de urgență în întreprinderile din întreaga lume pentru a dezvolta strategii de inteligență artificială.”

Consumatorii au aflat despre IA generativă datorită ChatGPT de la OpenAI, pe care Microsoft
-compania susținută de Microsoft a lansat la sfârșitul anului 2022. Chatbotul le permitea utilizatorilor să tasteze câteva cuvinte de text și să înceapă o conversație care putea produce răspunsuri sofisticate într-o clipă.

Dezvoltatorii au început să folosească inteligența artificială generativă pentru a crea instrumente de rezervare de călătorii, de creare de materiale de marketing, de îmbunătățire a serviciilor pentru clienți și chiar de codificare de software. Microsoft, Google, Metași Amazon
și-au lăudat investițiile importante în inteligența artificială generativă, pe măsură ce au încorporat tehnologia în toate suitele de produse.

Directorul executiv al Amazon, Andy Jassy, a declarat în octombrie, în cadrul teleconferinței privind câștigurile companiei sale, că inteligența artificială generativă va produce probabil zeci de miliarde de dolari în venituri pentru Amazon Web Services în următorii ani, adăugând că Amazon folosește modelele pentru a prognoza inventarul, a stabili rute de transport pentru șoferi, a ajuta vânzătorii terți să creeze pagini de produse și a ajuta agenții de publicitate să genereze imagini.

“Am fost surprinși de ritmul de creștere în domeniul IA generativă”, a declarat Jassy. “Afacerea noastră de IA generativă crește foarte, foarte repede. Aproape după orice măsură, este deja o afacere destul de semnificativă pentru noi.Și totuși, aș spune, de asemenea, că firmele sunt încă în stadii relativ incipiente.”Acțiunile Amazon au urcat cu 81% în 2023, cel mai bun an din 2015 încoace.

Investitorii Microsoft s-au bucurat în acest an de un raliu cum nu au mai văzut din 2009, acțiunile companiei de software urcând cu 58%.

Pe lângă investiția sa în OpenAI, Microsoft a integrat tehnologia în produse precum Bing, Office și Windows.Copilot a devenit marca pentru serviciul său extins de inteligență artificială generativă, iar CEO-ul Satya Nadella a descris luna trecută Microsoft ca fiind “compania Copilot”.

“Parteneriatul Microsoft cu OpenAI și inovarea ulterioară a produselor până în 2023 a dus la o schimbare a dinamicii pieței”, a scris Michael Turrin, analist la Wells Fargo care recomandă cumpărarea acțiunilor, într-o notă adresată clienților pe 20 decembrie. “Mulți văd acum MSFT ca lider absolut în primele războaie AI (chiar înaintea liderului cotei de piață AWS).”Între timp, Microsoft a scos profituri la un ritm istoric. În cel mai recent raport de profit, Microsoft a declarat că marja sa brută a depășit 71% pentru prima dată din 2013, când Steve Ballmer conducea compania.Microsoft a găsit modalități de a-și gestiona mai eficient centrele de date și a redus dependența de hardware, ceea ce a dus la marje mai mari pentru segmentul care conține Windows, Xbox și căutare.

Analiza integrală AICI

Sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *