România a marcat ieri cel mai mic consum de electricitate din istorie. Cum am ajuns aici

bec iluminat, becuri Sursa foto: Pexels

Ieri, Duminica Floriilor, ora 13.43, consumul instantaneu de electricitate al României era de 3.636 MW, cel mai mic consemnat de când Transelectrica oferă date interactive de măsurare (2007). Dacă este cel mai mic din 2007, atunci este, cu siguranță, cel mai mic din istoria modernă a României, având în vedere consumul industrial din deceniile trecute, cu mult mai mare decât cel din prezent. Ziua de 28 aprilie marchează un nou record negativ de consum, după ce, în 14 aprilie, se înregistrase deja un minim istoric – 3.900 MW, așa cum Economedia.ro deja a relatat.

S-a ajuns aici din două motive principale. O dată este vorba de aportul prosumatorilor, posesori de mii de MW instalați, care, beneficiind de zile calde, cu soare, își produc intern necesarul de electricitate, fără a mai „trage” din sistem. A doua oară, consumurile general, industrial și casnic sunt extrem de scăzute. Fabricile, marii consumatori nu-și revin cu producția, în ciuda faptului că prețurile din piață au scăzut mult, ajungând deja sub nivelurile de dinainte de 2022, anul invaziei rusești în Ucraina. Alro Slatina, cel mai mare consumator individual de electricitate (la capacitate, în mod normal, are 10% din tot consumul României), nu și-a revenit cu producția. Liberty Galați stă într-un singur furnal. De asemenea, multe fabrici au început să devină de asemenea prosumatori. În plus, cald fiind, populația nu mai consumă deloc curent pentru încălzire.

Ieri, în general, toți indicatorii din piața de producție/consum au fost la minime. Dincolo de consumul minim istoric, am avut și o producție foarte redusă, pe seama consumului. Apoi, în afară de energia nucleară care a mers în banda ei obișnuită, pentru că tot ce produce Nuclearelectrica trebuie preluat automat în piață, am avut o producție de energie hidro extrem de scăzută – în jurul a 500 de MW. Apa a fost a treia sursă de producție, după nuclear și fotovoltaic și la egalitate cu eolianul, în condițiile în care nu prea a bătut vântul. Împreună, termocentralele pe gaz și cărbune de-abia au ajuns la 800 MW. La momentul minimului de consum, eram net exportatori, cu ceva peste 300 MW plecând peste graniță.

Aportul mare de energie fotovolatică a adus prețuri zero și negative în tot intervalul 09 – 16.00, înregistrându-se chiar un preț negativ, de -65 de euro/MWh, la ora 15.00. Per parcursul zilei de ieri, am importat energie din Ungaria și am exportat în Bulgaria.

Sursa foto: Pexels

Comentarii

  1. Același stil neglijent , plin de greșeli de redactare. Dacă autorul nu își poate corecta singur articolele înainte de publicare , poate apelează la un coleg.
    Și , apropo , ce mai fac cuptoarele de la ALRO Slatina ?

  2. Cand se introduce TVA pentru consumul propriu? Nu putem lasa oamenii sa-si genereze curentul electric si Statul sa nu primeasca nimic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *