România a înregistrat ieri cel mai mic consum de electricitate din istorie. Motivele din spatele recordului negativ

bec iluminat, becuri Sursa foto: Pexels

Consumul de energie electrică al României a atins ieri, între orele 12.00 și 15.00, un minim istoric, aproape de ora 15.00 înregistrându-se un neverosimil 3.900 MW, cea mai mică valoare din 2007, de când Transelectrica a început să prezinte datele interactive producție/consum. Iar dacă este cel mai mic din 2007, este cu siguranță cel mai mic din epoca modernă a României, dat fiind că, mai înainte, aveam un consum industrial consistent care făcea ca, zilnic, iarnă sau vară, să avem cel puțin 8.000 MW consum instantaneu de zi.

S-a ajuns aici din două motive principale. Odată este vorba de aportul prosumatorilor, posesorii de mii de MW instalați, care, beneficiind de zile calde, cu soare, își produc intern necesarul de electricitate, fără a mai „trage” din sistem. A doua oară, consumul general, industrial și casnic este extrem de scăzut. Fabricile, marii consumatori nu-și revin cu producția, în ciuda faptului că prețurile din piață au scăzut mult, ajungând deja sub nivelurile de dinainte de 2022, anul invaziei rusești în Ucraina. Alro Slatina, cel mai mare consumator individual de electricitate (la capacitate, în mod normal, are 10% din tot consumul României) nu a redeschis toate cuptoarele, Liberty Galați stă într-un singur furnal. De asemenea, multe fabrici au început să devină de asemenea prosumatori. În plus, cald fiind, populația nu mai consumă deloc curent pentru încălzire.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Ieri, în general, toți indicatorii din piața de producție/consum au fost la minime. Dincolo de consumul minim istoric, am avut și o producție foarte redusă, pe seama consumului. Apoi, în afară de energia nucleară care a mers în banda ei obișnuită, pentru că tot ce produce Nuclearelectrica trebuie preluat automat în piață, am avut o producție de energie hidro extrem de scăzută – puțin peste 700 MW, în timp ce termocentralele pe cărbune și gaze aproape că n-au existat. Împreună, toate capacitățile în funcțiune pe cărbune și gaz nici n-au produs 700 MW, la orele prânzului și după-amiaza.

Aportul mare de energie fotovoltaică din ultimele zile a adus și prețuri negative în piață. Cantități mari din cea mai ieftină energie corroborate cu cerere internă căzută au prăbușit prețurile în zona negative la miezul zilei, momentul de minim consum. S-au înregistrat prețuri și de – 40 euro/MWh. Prețurile cresc însă pe seară, momentele maximului de consum. De obicei, ziua, când e soare și prețuri mici, energia pleacă la export, în Ungaria și Bulgaria, acolo unde este cerere, dacă la noi tot nu e.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. ALRO Slatina nu are ce cuptoare să deschidă, deoarece nu are cuptoare . Procesul tehnologic este electroliză in topitură și echipamentul de bază se cheamă cuva de electroliză, nicidecum cuptor . Funcționarea unei serii de electroliză este ceva mai complicată . O serie de electroliză nu se oprește sau nu se pornește așa ca un robinet. In rest numai de bine.

  2. Ce e de mirare ! Nu UE a cerut să consumăm cât mai puțin? Să vedeți ce tarife mari vom plăti chiar dacă nu consumăm. Diferența de preț o vom suporta cu creștere de 100%… Poporul român nu are dreptul să consume curent electric…exact cum am spus,nu are dreptul. Vom ajunge la opaiț la care vom plăti taxa de fum și taxa de carbon… Întrebare, se mai merită să fim în UE?

    • George, vorbesti balarii fara cap, minciuni insirate, direct din discurs de Moscova. N-ai audienta buna pe un sit economic, aici oamenii sunt un pic mai educati vs TikTok.

  3. Ar trebui amendati cei care consuma putin curent sa mai faca bani pentru pensiile speciale si salariile lor groaznic de mari. Sa mai aibe si dulapul de excursii,bugetarii de sporuri iar prostii sa plateasca. De unde sa mai ramana pentru pensii si salariul minim? In halul asta ne au adus ciumele rosii si galbene ca nu mai sti care e de dreapta si care de stanga,toti o apa si un pamant de nemernici,mincinosi si hoti care scapa,vezi cazul Buzatu etc. Au terminat si au vandut industria tarii pentru binele lor,cine sa mai consume curent,dar lor nu le pasa ca au buzunarele si cefele groase de imputiti. Asa ca vitotii tot pe ei ca ajungem la lumanare si la mamaliga cu ceapa.

  4. Nu aveți subiecte ? Articolul ăsta este de trei zile . Și , autorul , nu a corectat eroarea ( ca să fiu elegant ) cu cuptoarele de la ALRO Slatina.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.