Consumul de energie electrică al României a atins ieri, între orele 12.00 și 15.00, un minim istoric, aproape de ora 15.00 înregistrându-se un neverosimil 3.900 MW, cea mai mică valoare din 2007, de când Transelectrica a început să prezinte datele interactive producție/consum. Iar dacă este cel mai mic din 2007, este cu siguranță cel mai mic din epoca modernă a României, dat fiind că, mai înainte, aveam un consum industrial consistent care făcea ca, zilnic, iarnă sau vară, să avem cel puțin 8.000 MW consum instantaneu de zi.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

S-a ajuns aici din două motive principale. Odată este vorba de aportul prosumatorilor, posesorii de mii de MW instalați, care, beneficiind de zile calde, cu soare, își produc intern necesarul de electricitate, fără a mai „trage” din sistem. A doua oară, consumul general, industrial și casnic este extrem de scăzut. Fabricile, marii consumatori nu-și revin cu producția, în ciuda faptului că prețurile din piață au scăzut mult, ajungând deja sub nivelurile de dinainte de 2022, anul invaziei rusești în Ucraina. Alro Slatina, cel mai mare consumator individual de electricitate (la capacitate, în mod normal, are 10% din tot consumul României) nu a redeschis toate cuptoarele, Liberty Galați stă într-un singur furnal. De asemenea, multe fabrici au început să devină de asemenea prosumatori. În plus, cald fiind, populația nu mai consumă deloc curent pentru încălzire.

Ieri, în general, toți indicatorii din piața de producție/consum au fost la minime. Dincolo de consumul minim istoric, am avut și o producție foarte redusă, pe seama consumului. Apoi, în afară de energia nucleară care a mers în banda ei obișnuită, pentru că tot ce produce Nuclearelectrica trebuie preluat automat în piață, am avut o producție de energie hidro extrem de scăzută – puțin peste 700 MW, în timp ce termocentralele pe cărbune și gaze aproape că n-au existat. Împreună, toate capacitățile în funcțiune pe cărbune și gaz nici n-au produs 700 MW, la orele prânzului și după-amiaza.

Analize Economedia

om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie

Aportul mare de energie fotovoltaică din ultimele zile a adus și prețuri negative în piață. Cantități mari din cea mai ieftină energie corroborate cu cerere internă căzută au prăbușit prețurile în zona negative la miezul zilei, momentul de minim consum. S-au înregistrat prețuri și de – 40 euro/MWh. Prețurile cresc însă pe seară, momentele maximului de consum. De obicei, ziua, când e soare și prețuri mici, energia pleacă la export, în Ungaria și Bulgaria, acolo unde este cerere, dacă la noi tot nu e.