Produsul intern brut (PIB) al Statelor Unite s-a contractat din nou în al doilea trimestru, cu 0,9% în ritm anual, ceea ce sporește riscul ca cea mai mare economie a lumii să intre în recesiune, scrie Financial Times.
PIB-ul a scăzut cu 0,9% în al doilea trimestru, adică o scădere de 0,2% față de trimestrul anterior. Acest lucru vine în urma datelor privind produsul intern brut din primul trimestru, care arată că economia americană s-a contractat cu 1,6%.
În ciuda contracției, consumul personal, care oferă o imagine asupra sănătății consumatorului american, a crescut cu 1%, o încetinire față de 1,8% în primul trimestru, dar totuși o dovadă de forță.
Definiția general acceptată a recesiunii tehnice este de două trimestre consecutive de scădere a PIB-ului, dar mulți economiști, precum și administrația Biden, spun că economia nu trebuie considerată în recesiune în condițiile în care alți indicatori evoluează favorabil, cum ar fi ocuparea forței de muncă.
Datele din al doilea trimestru au fost conduse de creșterea mai slabă a stocurilor întreprinderilor. Mai mulți comercianți cu amănuntul au raportat că stocurile lor au crescut neobișnuit de rapid anul trecut, pe măsură ce și-au refăcut rafturile după ce blocajele din lanțul de aprovizionare legate de Covid-19 s-au atenuat.
Cifrele vin la o zi după ce Rezerva Federală a majorat ratele dobânzilor cu 0,75 puncte procentuale, ca parte a unei campanii agresive pentru a ține în frâu inflația. Creșterile masive ale ratelor implementate de banca centrală în ultimele luni au început să încetinească economia, iar participanții la piață urmăresc cu atenție pentru a vedea dacă această înăsprire rapidă va face ca SUA să intre în recesiune.