A devenit antreprenoarea familiei după ce a construit de la temelie un magazin, iar acum vrea să îl deschidă pe al doilea

Redacția iul. 3, 2024 1 comentarii 2942 vizualizări
Anca Baltariu La Doi Pași

Impulsionată de soțul ei, Anca Baltariu a decis să facă pasul de la statutul de angajat la antreprenor și să construiască de la temelie un magazin LaDoiPași în apropiere de Suceava, iar acum afacerile îi merg atât de bine încât ar vrea ca anul viitor să se extindă și să deschidă încă un magazin în alt sat.

Povestea Ancăi Baltariu face parte din campania „Vis de Antreprenor”, lansată recent de METRO România. Vă invităm să o descoperiți în cele ce urmează.

Anca era angajată ca manager într-o franciză a unui mare operator GSM când soțul ei a auzit de la cunoștințe despre franciza LaDoiPași. Cum Anca a studiat Controlul și Expertiza Produselor Alimentare la Facultatea de Inginerie Alimentară din Suceava și a urmat și un Master în Protecția Mediului și a Alimentelor, soțul ei a considerat că un supermaket în franciză i s-ar potrivi perfect.

Astfel, ea a renunțat la job și a decis să devină antreprenoarea familiei, soțul fiind în continuare angajat. Cei doi au căutat și au găsit în cele din urmă un teren în care puteau să construiască magazinul, aflat în satul Costâna, comuna Codirești, județul Suceava. Clădirea magazinului a fost ridicată de la zero, cu o investiție de 200.000 de euro în clădire și rafturi (fără marfă), pe care Anca și soțul ei au susținut-o atât prin forțe proprii, cât și cu ajutorul unui credit bancar.

Cei doi au dorit să aibă o clădire adecvată unui magazin, la cele mai ridicate standarde de calitate, pentru a le facilita munca și care să vină cu facturi la energie cât mai mici. Au inclus și o magazie pentru produse și un birou unde Anca să lucreze. METRO i-a sprijinit cu planurile pentru clădire și le-a oferit consultanță în amenajarea spațiului. Construcția a început în octombrie 2022, iar pe 1 iunie 2023 magazinul a fost inaugurat.

Începutul a fost greu și plin de incertitudini, spune Anca. „Cred că nu o să uit niciodată asta. Îmi aduc aminte că în momentul în care a trebuit să introducem fiecare produs cu fiecare cod de bare, mă gândeam că nu o să mai terminăm niciodată. Au fost 2 săptămâni pline, de la 6 dimineața până la 12 seara, zile în care n-am mai știut că am familie. A fost greu, dar a meritat din plin. Soțul meu a zis că nu ai cum să dai greș dacă faci totul ca la carte”, povestește ea.

Astfel, investiția s-a dovedit profitabilă, iar anul trecut afacerile companiei au depășit 2 milioane de lei. A ajutat faptul că magazinul era situat în centrul satului, lângă școală, unde nu mai exista niciun supermarket. Singura concurență erau magazinele sătești, care, impulsionate de apariția acestui magazin, au operat modificări și s-au transformat și ele în mini-marketuri.

„Noi suntem foarte mulțumiți, creștem de la o zi la alta”, spune Anca, pe care o găsim în magazin în fiecare zi, chiar și duminica. Ea se ocupă de aprovizionarea magazinului și de contabilitate, după ce a învățat să utilizeze un program de contabilitate complex. De asemenea, Anca se implică și în activitățile operaționale, precum ștergerea și alimentarea rafturilor atunci când este necesar.

Anca spune că se adaptează inclusiv la cerințele localnicilor, iar atunci când intră în magazin și îi spun că au nevoie de ceva sau că le place un anumit produs, ea merge mai departe către furnizori și le aduce. Un șoc a venit în luna ianuarie a acestui an, în momentul în care TVA-ul la produsele cu zahăr a crescut și prețurile au explodat. Însă ulterior, oamenii s-au obișnuit, când au văzut că în orice magazin intrau vedeau aceleași creșteri.

Anca are alături trei angajate pe care le-a recrutat din sat, după ce a pus anunțuri pe o pagină de Facebook și după ce a cerut și recomandări. Își consideră echipa o familie care, prin comunicare și prin încredere, reușește să crească.

„Fiind aici zi de zi, și cu clienții și cu fetele, îmi aduce o satisfacție, o mulțumire imensă că ceea ce fac contează foarte mult pentru oameni și pentru clienți”, spune ea.

Panouri fotovoltaice pe magazinul din sat

Anca Baltariu La Doi Pași

Planurile de viitor includ instalarea de panouri fotovoltaice pentru a reduce facturile. Anca mai spune că intenționează să se extindă anul viitor prin deschiderea unui nou magazin într-un alt sat. De data aceasta, nu dorește să mai construiască un magazin de la zero, ci caută un spațiu deja existent, potrivit planurilor ei de dezvoltare.

S-ar mai întoarce să fie angajată? „Nu. Am avut șefi înțelegători, aveam program fix. Dar acum totul este spontan. Da, lucrez mai mult decât atunci când eram angajată. Plec dimineața, ajung seara, lucrez și sâmbăta și duminica, dacă este nevoie. Îmi iau doar cele 21 de zile de concediu. Dar mie îmi dă o stare foarte bună când văd că lumea este mulțumită de ceea ce fac eu. Iar banii se adună altfel, automat. Ai o satisfație că lucrezi pentru tine. Și ai independență.”, spune ea.

Anca se ghidează acum după zicala soțului ei, care i-a dat încredere în sine: „Dacă visezi la ceva și lucrezi din greu pentru acel vis, el poate deveni realitate”.

Articolul face parte dintr-o campanie susținută de METRO care prezintă poveștile reale ale antreprenorilor.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *