Sindicatele din cadrul unităților europene ale GFG Alliance/ Liberty Steel au lansat, prin intermediul federațiilor europene și globale, IndustriAll Europe și IndustriALL Global Union, un apel la „oprirea unei catastrofe industriale” în sectorul siderurgic. Potrivit confederațiilor sindicale, criza de la site-urile europene ale Liberty Steel „se agravează după luni, în unele cazuri ani, de producție redusă sub minim. În ultimele săptămâni, trei site-uri au fost scoase la vânzare, două cuptoare de cocs au fost închise și două mari fabrici siderurgice și-au anunțat falimentul”, scrie Viața Liberă. Un purtător de cuvânt al companiei a declarat pentru Viața Liberă că situațiile altor unități de producție Liberty din Europa nu au absolut niciun impact asupra Liberty Galați.
UPDATE 12.58 Liberty Galați a transmis pentru Economedia că toți producătorii de oțel din Europa sunt afectați de scăderea pieței, că au existat discuții cu reprezentanți ai Comisiei pentru identificarea unor „soluții sistemice” la „aceste condiții dificile de pe piața siderurgică europeană” și că așteaptă măsuri cât mai curând posibil.
Un purtător de cuvânt LIBERTY a declarat: „Toți producătorii de oțel din Europa au fost afectați de scăderea dramatică a pieței din cauza importurilor care au ajuns la un nivel record și a scăderii prețurilor produselor siderurgice din acest an cumulată cu prețurile ridicate la energie.
In pofida acestor provocări, LIBERTY a făcut în permanență eforturi să mențină locurile de muncă și s-a asigurat că angajații noștri, sindicatele și comunitățile, precum și alți parteneri sunt informați constant.
Discuțiile pe care le-am avut în martie la Bruxelles cu IndustriALL, Comisia Europeană, alte companii și stakeholderi s-au axat pe cum putem colabora cu toții pentru identificarea unor soluții sistemice la aceste condiții dificile de pe piața siderurgică europeană. Cu toate acestea, s-au implementat foarte puține acțiuni noi, în afara recentei extinderi a măsurilor de salvgardare, acțiuni care ar fi putut să susțină industria de oțel a Europei, în special în țările din Europa Centrală și de Est.
Sperăm că acum Comisia Europeană ascultă industria și ne susține să depășim problemele pieței, în loc să aștepte până va fi prea târziu. Am solicitat un dialog de urgență cu Comisarul European pentru Locurile de muncă și Drepturile Sociale astfel încât acțiunile necesare să fie luate cât mai curand posibil.”
Pe de altă parte, situația financiară a combinatului de la Galați rămâne una dificilă, mai ales după pierderile uriașe înregistrate în 2023, ce au ajuns la 2,3 miliarde de lei (aproximativ 460 milioane de euro – n.r.).
Situația financiară a combinatului va fi analizată pe 25 iulie, când este convocată o Adunare Generală a Acționarilor. Pe ordinea de zi se află și “Mandatarea Consiliului de Administrație al societății să aprobe acorduri de finanțare și să acorde garanțiile corespunzătoare asupra activelor societății până la o valoare de 250 milioane de euro per tranzacție; mandatarea Consiliului de Administrație de a aproba orice modificări ale facilităților de finanțare existente”.
Acest împrumut de 250 milioane de euro ar urma să vină după ce combinatul a mai angajat un credit de 150 milioane de euro, în cadrul unei scheme de ajutor pentru întreprinderile afectate de războiul din Ucraina.
Liberty Galaţi este cel mai mare combinat siderurgic din România, cu o capacitate de producţie actuală de circa 3 milioane de tone de oţel pe an.
Sindicatele Liberty Steel solicită acțiuni de urgență la nivel național și al UE pentru a opri această catastrofă industrială și pentru a proteja locurile de muncă a peste 18.000 de angajați de la unitățile europene. “Un val de anunțuri dramatice din ultimele săptămâni i-a lăsat în stare de șoc pe cei peste 18.000 de lucrători Liberty Steel din Europa. În timp ce IndustriAll Europe a raportat îngrijorări grave cu privire la viabilitatea afacerilor GFG Alliance din Europa continentală la începutul acestui an, combinația dintre condițiile nefavorabile de piață și lipsa de capital lichid a dus la o deteriorare extremă a situației”, se arată într-un comunicat de presă al IndustriALL Europe.