Cine-travel: La Cluj a început TIFF 2024, cu filme în piață, în săli de cinema de centru, la castel sau la restaurant. Cât costă un city break de festival internațional de film?

piata unirii tiff Sursa foto: TIFF

200 de filme. Cum sună asta? Dacă sunteți pasionați de cinema sau pur și simplu ați fi dispuși să faceți un city-break inedit, o opțiune care e disponibilă doar o dată pe an s-ar putea să vă surâdă: un festival internațional de film care se desfășoară aici, în țară, și care tocmai a început la Cluj: TIFF. S-ar putea să nu mai găsiți bilete la unele proiecții, să stați la coadă în Clujul scump, dar poate credeți că merită să testați, măcar o dată, cum e să stați într-o sală de cinema înainte de amiază ori să ieșiți după miezul nopții dintr-o alta, care a fost arhi-plină fiindcă aici cinefilii se înghesuie să vadă filmele din competiția festivalului. Cât v-ar costa aventura? Economedia vă prezintă câteva prețuri pentru a vă face o idee despre costurile de transport, cazare, masă și, desigur, filme, dar și ce opțiuni aveți pentru a petrece un week-end prelungit de cinefili.

Ediția din 2024 a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), ajuns la ediția cu numărul 23, are loc între 14 și 24 iunie la Cluj-Napoca. Organizatorii au anunțat 196 de filme, dintre care 169 de lungmetraje, 20 de scurtmetraje și 7 episoade de seriale TV. În program se numără și 42 de filme românești. 12 producții din toată lumea se află în cursa pentru Trofeul Transilvania și celelalte premii ale Competiției Oficiale, în timp ce 10 filme își vor disputa premiul Competiției What’s Up Doc? În competiția pentru trofeul Transilvania sunt 7 debuturi, iar pe lista celor 12 lungmetraje este și un film românesc.

Cum bine îi șade unui festival de film european, TIFF nu e despre blockbustere și nici despre Hollywood, ci despre multe filme pe care, în general, nu le mai găsești altundeva pe net. Ca să vă faceți o idee, să spunem că la ediția din anul acesta e focus pe cinema-ul japonez și lăsăm aici și niște nume de secțiuni tradiționale: Supernova, Larger than Life, Fără limită, Lună Plină. Dar ai în program și filme foarte bine promovate și filme cu succes de public și ceva vedete – găsești în agendă filme “vechi” și chiar filme mute acompaniate de muzică, dar și cele mai noi filme ale unor regizori celebri, care tocmai s-au văzut la Cannes sau producții ale unor debutanți care se prea poate să devină cândva celebri. De altfel, competiția din cadrul festivalului le este dedicată celor aflați la început de carieră în lumea filmului. Există și competiții și evenimente dedicate celor care vor să lucreze în cinema. Sunt, desigur, și filme care s-ar putea să nu vă placă. Dar nici măcar cei care le creează nu țin la asta întotdeauna. “Un spectator mi-a spus că nu i-a plăcut filmul meu, dar că l-a visat”, zicea, încântat, regizorul italian Daniele Luchetti, care a fost premiat sâmbătă la Cluj, după proiecția filmului său care a lăsat variante de interpretare diferite pentru fiecare spectator.

Foto: TIFF

De altfel, discuțiile despre/ cu filme se prelungesc după proiecții, unde spectatorii au ocazia să intre în dialog cu regizori, actori și, în general, cu oameni de cinema, dar și pe pietonalele din centrul orașului, la vin, bere ori prosecco. Poți (și, dacă vii la TIFF, chiar e “obligatoriu”) să vezi măcar un film în aer liber în centrul orașului, când Piața Unirii devine cinema outdoor destul de impresionant, cu un ecran uriaș înălțat între clădirile istorice din jur. Traficul e închis la ora aceasta, pentru proiecție. Printre filme, poți presăra o expoziție legată de TIFF, un concert sau, fiindcă totuși ești la festival de film, un cine-concert.

Sunt în program astfel de evenimente, cu muzică și interpretare live, alături de filme. Cu un concert, o expoziție sau cine-concert poți vedea și alte locuri din oraș și e cu atât mai inedit cu cât poți să asculți muzică la palat (la castelul Banffy din centrul orașului, unde își are sediul Muzeul de Artă) sau la un castel de lângă Cluj (Banffy de la Bonțida/ Răscruci).

Cine-concert Metropolis la Castelul Banffy din Bonțida/ Sursa foto: TIFF, Facebook

Mai e apoi și secțiunea film food, în care vezi filme și ai mese gătite de chefi. Spre exemplu, în 17 iunie, un documentar despre Dali, cu cina pregătită la restaurat de Chef Florin Dumitrescu costă 250 de lei, dar e deja soldout. De altfel, toate cele trei filme acompaniate de mâncare sunt sold-out. Poți vedea oricare dintre filme, la cinema, cu 25 de lei și popcorn de 15 lei (la cinema Victoria).

Programul filmelor e de găsit AICI

Programul evenimentelor se poate consulta AICI

Cât te costă să vii la TIFF?

Am selectat, pentru exemplificare, câteva prețuri valabile pentru perioada 21-24 iunie. Adică un weekend prelungit la Cluj.

Transportul. De la București, drumul te costă 930 de lei/ persoană dacă vrei să iei un avion, ca să ajungi dimineața vineri și să pleci luni seara. Nu e puțin, dar după un zbor de vreo 40 de minute ești la Cluj. Dacă ești dispus să conduci și să faci un drum de aproximativ șase ore, există și opțiunea să iei mașina – te costă în jur de 260 de lei combustibilul, conform estimărilor platformelor de specialitate. Pentru un calcul mai precis dublați suma, căci e puțin probabil ca după numai un weekend la Cluj să vreți să vă stabiliți aici, deci transportul ajunge la 520 de lei. Dacă sunteți doi sau mai mulți, costul devine mult mai avantajos față de varianta transportului aerian. Acceptați un drum cu trenul românesc? Cel mai “rapid” face 8 ore și 40 de minute (dacă nu are întârzieri de parcurs, desigur) și costă 136 de lei. Deci te-ar costa sub 300 de lei drumul dus-întors.

O dată ajuns în oraș, pentru deplasări locale poți opta pentru transportul în comun – biletul cu o călătorie costă 3 lei sau poți lua taxiul sau ride-sharing-ul. La plecarea de la film, pe timp de noapte, când traficul e lejer ajungi cu taxi din centru (unde sunt majoritatea cinematografelor) spre cartiere, cu 20-30 de lei.

Cazarea.  Pe platforma Booking găsești apartamente de închiriat în această perioadă la sume diverse, de 550-750 de lei, pentru trei nopți. Pentru această perioadă, doi adulți pot plăti 2700 de lei la un hotel 4* sau în jur de 600 de lei, la pensiune sau hotel 2 stele. Prețuri pentru o persoană: găsești cazări de 450 de lei, la  unități de 2-3* și spre 1300 de lei la 4*.

Filmele. Biletul la un film costă anul acesta 25 de lei, preț valabil cam la toate proiecțiile. Există însă câteva evenimente speciale – spre exemplu, pentru ceremonia de premiere programată în 22 iunie ar trebui să plătești 60 de lei. Fiindcă vii la festival de film și s-ar putea așadar să vrei să vezi mai multe filme, ai putea opta pentru un “tiff card”: costă 200 de lei cel care garantează accesul la 10 proiecţii la alegere, cu excepţia evenimentelor speciale. Există și o variantă pentru cei care stau mai multe zile – un card de 550 de lei, care garantează accesul la 25 de proiecții, dintre care 2 evenimente speciale la alegere (cu excepția proiecțiilor Film Food, a Ceremoniei de închidere). Tip: încearcă să fii punctual, dacă întârzii prea mult după începutul fimului s-ar putea să nu mai prinzi loc.

În ceea ce privește mâncarea, Clujul e scump spre foarte scump, dar, desigur, nu trebuie neaparat să mergi la restaurante “fancy”, dar, chiar și la Mega sau la fast-food ai de pregătit buget, fiindcă de gătit nu prea vei avea timp. Pe platforma Numbeo, o masă pentru 2 persoane, la restaurant de categorie medie, cu trei feluri de mâncare figurează la suma de 210 lei. Există câteva opțiuni de restaurante cu meniul zilei chiar în centru, ați putea să optați și pentru aceastea. Dacă vrei să încerci celebra Vărzărie de pe centru, cu vreo 70 de lei reușeșit să încadrezi o supă și niște sarmale. Pentru un cappuccino nu prea scapi fără 15 lei, dar ai destule opțiuni de cafea bună “to go”, de luat pe fugă între filme și cinemtografe.

P.S.: Musai să îți faci programul direct în agenda festivalului, care încă e disponibilă pe hârtie (cine știe pentru cât timp?), cu toate că TIFF are și site și aplicație și, desigur, e cel mai convenabil să îți cumperi biletele online. Dar, pentru program, ia agenda și bifează-ți câteva filme cu pixul! Așa fac cinefilii care erau tineri când Brandon din Beverly Hills 90210 era și el tânăr (actorul Jason Priestley a fost prima vedetă de Hollywood care a venit la Cluj, chiar la prima ediție a festivalului, în 2002, când orașul încă trăia în era tricoloră Funar).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *