Grecia introduce săptămâna de lucru de șase zile

eficientizeazainregistrareatimpuluilucratdeangajaticuunprogrampontaj

Deși săptămâna de lucru de 40 de ore este încă oficial în vigoare, angajatorii din Grecia au voie să solicite personalului să lucreze până la două ore suplimentare pe zi, fără plată, pentru o perioadă limitată, în schimbul unui timp liber suplimentar, scrie Deutsche Welle.

În teorie, această muncă suplimentară este voluntară. În realitate, însă, muncitorii din multe afaceri și locuri de muncă sunt obligați să lucreze ore suplimentare fără a primi vreo formă de compensație.

Autoritățile efectuează rareori verificări pentru a se asigura că legea muncii este respectată. Asigurarea că autoritățile pot îndeplini eficient astfel de sarcini de monitorizare nu este o prioritate pentru guvernul conservator al prim-ministrului Kyriakos Mitsotakis.

Grecii lucrează cele mai multe ore din Europa

Dar chiar înainte ca legea privind săptămâna de lucru de șase zile să intre în vigoare pe 1 iulie, muncitorii greci lucrează mai multe ore decât orice alt angajat din Europa. Cu o medie de 41 de ore pe săptămână, ei lucrează mai mult decât toți ceilalți cetățeni ai UE, conform agenției de statistici a UE, Eurostat. Mai mult, plata pe care o primesc pentru aceste ore lungi este scăzută după standardele europene.

Cu un salariu minim lunar de 830 euro, Grecia se situează pe locul 15 în UE în această privință. În termeni de putere de cumpărare, se situează pe penultimul loc în Europa.

Angajatorii pot solicita personalului să lucreze ore suplimentare

De la 1 iulie, mulți muncitori din industrie, retail, agricultură și unele sectoare de servicii vor trebui să lucreze o săptămână de șase zile dacă angajatorii lor decid că este necesar. Un supliment de 40% din salariul zilnic va fi plătit pentru a șasea zi de muncă.

Sectorul ospitalității este exclus din această reglementare deoarece săptămâna de lucru de cinci zile a fost abolită acolo în 2023.

Sfârșitul săptămânii de lucru de cinci zile

„Legea 5053/2023 va pune capăt definitiv săptămânii de lucru de cinci zile”, spune Aris Kazakos, profesor emerit de dreptul muncii la Salonic și un cunoscut expert juridic. El avertizează asupra impactului negativ al acordării puterii absolute angajatorilor în relațiile de muncă. Deoarece angajatorul are autoritatea de a solicita personalului să lucreze a șasea zi din săptămână, personalul nu poate refuza să lucreze, spune el.

Kazakos este în favoarea acordurilor salariale colective, care însă sunt tot mai limitate de legislația adoptată de guvernul conservator Noua Democrație (ND) aflat la guvernare.

„Când vine vorba de negocieri individuale, angajatorul deține absolut toate cărțile și poate dicta practic orice condiții dorește, cu excepția drepturilor minime stipulate în legea muncii”, spune Kazakos, adăugând că dacă legile sunt relaxate, chiar și aceste protecții minime vor fi anulate.

Motivul oficial pentru introducerea săptămânii de lucru de șase zile este că există un deficit de muncitori calificați pe piața muncii din Grecia. În cele din urmă, legea înseamnă că orele suplimentare vor deveni mai ieftine pentru angajatori, care nu vor trebui să angajeze mai mult personal.

Comentarii

  1. Bun.
    Incepe sclavagismul modern.
    Ideal ar fi ca institutiile bugetare si bugetofage sa lucreze voluntar inca doua ore pe saptamănă.
    Ma refer la Parlament, Guvern, Presesdintie, CCR, CC, AV.Poporului, Parchete, CSM, Servicii, Anafuri, șamd.
    Sa înceapă!
    Evident ca de România vorbesc!
    Scuzati ca am uitat: Primăriile fara numar, Prefecturile degeaba, Consiliile Judetene de șpagă!
    Munca voluntara pentru alesii si numiții neamului!
    Te bagi Marcel Ciolacu?🤔

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *