USR: PSD şi PNL, după ce i-au cocoşat cu taxe pe antreprenori, îi pun să facă şi munca ANAF

ANAF Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Guvernul Ciolacu dă o nouă lovitură antreprenorilor prin ordonanţele privind e-Factura şi casele fiscale de marcat, respectiv e-TVA, aprobate în şedinţa de vineri, fără prea multe dezbateri cu părţile implicate şi fără a ţine cont de semnalele venite din economie, au acuzat reprezentanţii USR. Practic, după ce au pus în pericol mediul privat de afaceri prin taxe noi sau majorate, PSD şi PNL pun în cârca antreprenorilor noi costuri şi sarcini suplimentare, inclusiv să facă munca ANAF, mai spun aceştia.

Sub laitmotivul reducerii evaziunii fiscale, Guvernul Ciolacu a decis ca antreprenorii să preia o parte din munca ANAF, instituţie care şi-a dovedit pe deplin ineficienţa în ultimii ani, arată comunicatul de presă al USR.

Concret, după ce primesc decontul precompletat RO e-TVA de la ANAF, pentru fiecare perioadă fiscală de raportare, persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA vor trebui să verifice datele şi informaţiile precompletate, iar dacă vor rezulta diferenţe semnificative între ce a precompletat ANAF şi ce a declarat antreprenorul prin decontul de TVA se declanşează o procedură complicată şi cu termene scurte de îndeplinit.

„După ce îi cocoşează cu taxe, PSD şi PNL s-au gândit acum să îi pună şi la muncă pe antreprenori. Proiectul pentru implementarea e-TVA a primit aviz negativ de la Consiliul Economic şi Social, dar asta nu îi împiedică pe Ciolacu şi Ciucă să pună bariere în dezvoltarea ecosistemului antreprenorial din România, cel real, nu cel mufat la banii de partid. Printre abilităţile pe care trebuie să le aibă un antreprenor se numără adaptabilitatea, doar că guvernanţii şi conducerea ANAF nu au înţeles că această abilitate priveşte adaptarea la condiţiile din piaţă, la concurenţă şi la cerinţele consumatorilor, nu la toate găselniţele statului. Nu trece o lună fără ca statul să mai vină cu o condiţie sau o sarcină pe care o pune în cârcă celor care încă mai produc ceva în ţara asta”, declară senatoarea Adina Săniuţă, membră a Comisiei pentru buget, finanţe din Senat.

A doua ordonanţă care loveşte în mediul privat de afaceri adoptată astăzi de Guvernul Ciolacu îi obligă pe antreprenori la cheltuieli inutile. Este vorba de obligaţia de a schimba casele de marcat astfel încât pe bonurile fiscale să fie tipărite sub forma unui cod QR informaţii deja existente pe bonurile fiscale, precum data şi ora emiterii, numărul de identificare al bonului fiscal şi seria fiscală a aparatului de marcat electronic.

„În România s-ar putea deschide, cu siguranţă, un muzeu al caselor de marcat şi asta nu pentru că tehnologia a avansat atât de mult încât comercianţii să fie nevoiţi să le schimbe, ci pentru că statul român nu ştie cum să mai pună piedici antreprenorilor. După ce au mărit taxele, au introdus e-Factura, au crescut din pix salariul minim brut, Ciolacu, Ciucă şi ceilalţi «înţelepţi» care ne guvernează s-au gândit că e cazul pentru o nouă schimbare a caselor de marcat. Şi nu e vorba doar de un cost suplimentar pentru un aparat nou, este vorba şi de radierea vechii case de marcat, declaraţii de dat, drumuri la ANAF, că doar antreprenorii au timp să bată drumurile aşa cum îi convine statului”, precizează senatoarea USR, conform sursei citate.

Evident că niciuna din măsurile adoptate astăzi sub pretextul combaterii evaziunii fiscale nu va avea efecte în direcţia reducerii evaziunii fiscale.

Evaziunea poate fi eliminată prin taxe mai mici şi birocraţie redusă, dar PSD şi PNL nu vor cu adevărat acest lucru. Dovadă şi legea PSD-PNL prin care i-au scăpat de răspundere penală fix pe marii evazionişti şi care a făcut ca numărul infracţiunilor de evaziune fiscală să crească cu 64% în primele patru luni ale anului 2024.

Executivul a adoptat, vineri, o ordonanţă de urgenţă prin care este extinsă utilizarea sistemului de facturare electronică şi pentru tranzacţiile între companii şi consumatorii finali. Actul normativ extinde utilizarea sistemului de facturare electronică şi pentru tranzacţiile între afaceri şi consumatorii finali (B2C), în mod opţional în perioada 1 iulie 2024 – 31 decembrie 2024 şi obligatoriu începând cu 1 ianuarie 2025. Astfel, toate persoanele impozabile care emit facturi către consumatori vor trebui să le raporteze în sistemul RO e-Factura.

 

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *