Modificările la noua ordonanță privind e-TVA, pe masa Guvernului. Ciolacu, după o săptămână de degringoladă, critici și “corecturi”: “Digitalizarea statului nu înseamnă mai multă birocrație”

calcul preturi inflatie Foto: © Tero Vesalainen / Dreamstime.com

Ministerul Finanțelor a elaborat o nouă ordonanță de urgență prin care va aduce modificări la sistemul e-TVA, după criticile puternice venite din partea mediului de afaceri. Proiectul cu noutățile se află azi pe masa guvernului. Digitalizarea nu ar trebui să însemne “mai multe probleme administrative pentru mediul de afaceri”, a spus premierul Marcel Ciolacu la începutul ședinței de guvern, după câteva zile de critici din mediul economic și vorbind despre un proiect modificat la mai puțin de o săptămână după ce chiar Guvernul l-a adoptat.

Context. Amintim că Guvernul a adoptat în ședința de vineri o ordonanță de urgență prin care introduce decontul precompletat e-TVA, iar măsura nu a fost dezbătută cu mediul de afaceri. (Detalii, AICI) Contabilii, economiștii și mediul de afaceri au reacționat deja spunând că măsura va bloca activitatea antreprenorilor, fără a-și atinge scopul de reducere a evaziunii fiscale, că se vrea a fi soluția pentru a umple vistieria statului, dar asfixiază antreprenorii, profesioniștii contabili și inovația, și că evazioniștii vor avea timp să își acopere urmele.

După o serie de critici din partea mediului de afaceri, ministrul Marcel Boloș a venit ieri cu noutăți pe tema decontului de TVA precompletat, despre care spune că ar fi “instrument vital pentru combaterea evaziunii fiscale și atragerea sumelor real datorate la bugetul de stat consolidat”.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Pe ordinea de zi a ședinței de azi se află analiza referitoare la proiectul de ordonanță de urgență pentru modificarea unor acte normative în domeniul e-Transport, e-TVA și e-Factura, precum și pentru reglementarea unor măsuri fiscal- bugetare

“Începem azi cu cel mai important proiect pe ordinea de zi: modificările privitoare la e-factura, e-transpor și e-tva. Digitalizarea sistemul statului nu înseamnă mai multă birocrație și mai multe probleme administrative pentru mediul de afaceri. Dimpotrivă: digitalizarea trebuie să fie un ajutor pentru econommie, digitalizarea înseamnă simplificare pentru firme și combaterea evaziunii fiscale pentru stat”, a spus premierul Ciolacu la începutul ședinței de guvern, după câteva zile de critici și reacții negative din mediul de afaceri.

Acesta a avut un mesaj și pentru ministrul Finanțelor, Marcel Boloș. “Domnule ministru, orice proiect trebuie discutat mai întâi cu cei vizați. Înțeleg că v-ați consultat cu experții contabili și mediul de afaceri și veniți cu o serie de modificări care țin cont de realitate”, a spus Ciolacu.

După ședința de guvern, ministrul Boloș ar urma să explice modificările.

Ministerul Finanțelor a pus oficial în dezbatere publică ieri noul proiect de ordonanță de urgență:

Principalele modificări:

  • Sistemul va funcția în regim „pilot” până la 1 ianuarie 2025, fără a produce obligații și se amână și amenzile. În acest timp ANAF va trimite decontul precompletat și firmele vor testa sistemul și vor da feedback pe datele colectate, plus vor fi analizate modalitățile în care pot apărea discrepanțe
  • Trimiterea decontului e-TVA în Spațiul Privat Virtual va avea termen data de 5 a lunii (față de data de 20, în varianta anterioară)
  • Transmiterea notei de diferențe privind TVA va avea loc în același timp cu decontul de e-TVA (față de data de 5 a lunii următoare, în varianta anterioară)
  • Transmiterea notei justificative pentru diferențele de TVA va avea loc până la decontul din luna următoare (față de data de 15 ale lunii, în varianta anterioară)
  • e-TVA nu se va aplica pentru persoanele care practică TVA la încasare – acesta va deveni operațional de la 1 ianuarie 2025 când vor exista datele disponibile din SAF-T
  • Pragul pentru diferențele semnificative va urca la 5.000 lei (față de 1.000 lei anterior) – mediul de afaceri consideră că inclusiv acest prag este foarte mic și a propus să fie un procent din TVA-ul, dar nu a existat deschidere la propunere
  • notificarea de conformare RO e-TVA” nu se ia în considerare la stabilirea indicatorilor de risc fiscal, până la data de 1 ianuarie 2025
  • Sistemele e-Factura, e-Transport, e-TVA vor fi incluse în legea prevenției

În plus, va fi înființat un comitet de monitorizare a aplicării sistemului e-TVA împreună cu mediul de afaceri, înființat prin ordin de ministru.

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Interlopul Ciolacu nu e moldovean prost, digitalizarea statului ar insemna mai putine crime, spagi distrugeri si talharii comise asupra populatiei discriminate de infractorii PNL-PSD.

  2. Povesti si abureli de politruci!

    Bogdan Putinica, Country manager Microsoft Romania, in 25 Iunie 2024:
    “Lipsa adopției de tehnologie în România este o problemă de execuție, nu de voință, și nu se pune accentul pe educație. Transformarea digitală se discută mult, dar în practică se rezumă la achiziții de echipamente, precum laptopuri, imprimante sau mouse-uri roz cu pietricele, ceea ce nu reprezintă o adevărată transformare digitală, a declarat Bogdan Putinică, country manager Microsoft România și Moldova, într-un interviu pentru Economedia.”

    O sa vedem Adminsitratie digitalizata in Romania [poate in secolul urmator!
    Care om mai trai atunci!!

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.