Corpul Experților Contabili și Constabililor Autorizați din România (CECCAR) solicită abrogarea ordonanțelor de urgență privind unele măsuri fiscale publicate vineri, 21 iunie, precum și inițierea unui dialog real și constructiv cu toate părțile interesate pentru identificarea de soluții fiscale sustenabile, transmite CECCAR într-un mesaj publicat pe pagina de Facebook.
„Marele circ fiscal românesc, unde funcționarii de stat se joacă de-a v-ați ascunselea cu responsabilitățile lor (transferându-le tocmai contribuabililor, adică celor cale le finanțează și salariile), în timp ce mediul de afaceri este tratat ca un personaj principal suspect, într-o piesă intitulată „Toți sunt evazioniști”. Nu putem identifica adevărații evazioniști? Nicio problemă: mai bine presupunem că sunt toți! Facem reguli mai aspre pentru toți, ca să nu mai scape nimeni. Nici nu mai contează că sistemul informatic abia funcționează, important este că regulile sunt acolo, „sculptate” în „piatra digitală” a ministerului”, a scris CECCAR pe pagina de Facebook.
CECCAR spune că acest circ birocratic se vrea a fi soluția pentru a umple vistieria statului, dar asfixiază antreprenorii, profesioniștii contabili și inovația. „România nu are nevoie doar de instrumente digitale, ci de o mentalitate digitală la conducerea executivă a autorității care elaborează legislația fiscală”.
Reamintim că vineri, 21 iunie, ordonanțele privind e-Factura şi casele fiscale de marcat, respectiv e-TVA, au fost publicate în Monitorul Oficial. După ce primesc decontul precompletat RO e-TVA de la ANAF, pentru fiecare perioadă fiscală de raportare, persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA vor trebui să verifice datele şi informaţiile precompletate, iar dacă vor rezulta diferenţe semnificative între ce a precompletat ANAF şi ce a declarat antreprenorul prin decontul de TVA se declanşează o procedură complicată şi cu termene scurte de îndeplinit.