INTERVIU Bogdan Putinică, Microsoft: Transformarea digitală din România se rezumă la achiziții de laptopuri, imprimante sau mouse-uri roz cu pietricele

Bogdan Putinica, Microsoft

Lipsa adopției de tehnologie în România este o problemă de execuție, nu de voință, și nu se pune accentul pe educație. Transformarea digitală se discută mult, dar în practică se rezumă la achiziții de echipamente, precum laptopuri, imprimante sau mouse-uri roz cu pietricele, ceea ce nu reprezintă o adevărată transformare digitală, a declarat Bogdan Putinică, country manager Microsoft România și Moldova, într-un interviu pentru Economedia.

„Transformare digitală este să se conecteze toate primăriile la Ghișeul.ro pentru ca cetățenii să își poată plăti taxele. Dacă am înțelege că există o lipsă în ceea ce privește educația și dacă ne-am uita la țările din jurul nostru care sunt un exemplu pozitiv, așa cum sunt Grecia sau Republica Moldova, am ajunge destul de repede la concluzia că în fișa postului unui angajat public se regăsește un capitol numit abilități digitale. Cei 1,3 milioane de angajați în sectorul public care sunt parte din această societate, din potențialul uman al României, trebuie activați”, spune Bogdan Putinică, country manager Microsoft România și Moldova.

Acesta susține că noi ca țară, ca societate, trebuie să depășim o serie de provocări privind adopția tehnologiei. România nu este cea mai avansată țară din lume din acest punct de vedere, mai ales potrivit datelor DESI care ne poziționează deja de ani buni pe ultimele locuri în clasamentul european.

„Dacă ar fi să ne uităm la România și la poziția ei în Europa din punct de vedere al adopției de tehnologie suntem pe ultimul loc. Acesta este un lucru pe care, din nefericire, de-a lungul timpului studiile DESI ni l-a arătat an de an, cât de mult pierdem ca țară din această perspectivă. Este un decalaj și o pierdere de timp, de energie și de resurse umane foarte mare”, precizează Putinică.

Managerul Microsoft spune că tehnologiile de tip cloud în România sunt un subiect foarte la modă și foarte dezbătut, unde părerile sunt împărțite, însă slăbiciunea cea mai mare este în execuție.

„Sunt țări care au adoptat inteligența artificială foarte agresiv, folosind această adopție ca un diferențiator față de alte state. Există studii de caz despre utilizarea inteligenței artificiale, cum se întâmplă în sistemul educațional în unele țări, ceea ce un pas foarte mare către viitor. S-a măsurat faptul că după șase luni s-a putut vedea o creștere a eficienței actului de învățare cu 10%. Se poate și la noi să fie adopție 100% a AI în unele industrii. Nu există niciun fel de barieră, de voință, însă ține de execuție. Dacă urmărești discursurile liderilor politici, vei vedea că voință există și își dau seama că pentru România există o șansă reală de a recupera decalaje de dezvoltare. Pentru ca AI-ul să funcționeze are nevoie de tehnologii de tip cloud”, spune Bogdan Putinică.

Companiile caută tot mai des angajați cu abilități în AI

Reprezentantul Microsoft transmite că la nivel de cetățean, oamenii au început să folosească deja destul de mult inteligența artificială. Potrivit unui studiu al companiei, 75% dintre angajați folosesc o formă de AI la birou.

„Extrapolat la România vedem o adopție destul de ridicată din acest punct de vedere. AI-ul se consolidează ca o revoluție industrială pentru umanitate, nu doar în România, la nivel global. Este deja o tehnologie pe care o putem vedea din ce în ce mai des în viața noastră de zi cu zi, în funcție de locul de muncă pe care îl deținem. Adoptarea noilor tehnologii a început să își facă resimțită prezența atât în cadrul companiilor, cât și în cadrul instituțiilor guvernamentale, ca orice schimbare majoră pe care am văzut-o de-a lungul timpului”, precizează Putinică.

Totodată, acesta spune că firmele caută acum să angajeze oameni care știu să utilizeze inteligența artificială. De exemplu, un programator poate să-și crească productivitatea cu până la 80% utilizând AI.

„Pentru o companie este un beneficiu economic dacă angajații învăța să utilizeze AI-ul. Se caută în continuare oameni cu abilități de AI. În contextul în care este greu să găsești forță de muncă, oamenii au plecat sau s-au recalificat, AI-ul poate reprezenta o soluție către un progres economic. În România vedem adopție foarte bună în industria bancară, în industria medicală. În educație începe adopția și cred că va accelera în perioada următoare. Nu vor mai exista domenii unde AI nu va putea fi integrat. În industria de apărare, de exemplu, utilizarea AI este una mai specifică, mai atentă, față de industria bancară”, precizează Putinică.

Economedia a scris anterior despre cererea cereriipentru specialiști AI, în special în rândul fimelor care să-și dezvolte operațiuni în România. Vezi mai jos:

Tendințe pe piața muncii. Cererea pentru specialiști AI crește, în special în rândul companiilor care vor să-și dezvolte operațiunile pe piața din România

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *