Amazon cumpără o participație la un dezvoltator de energie nucleară pentru a alimenta centrele de date

amazon.com, companie americana, gigant tehnologic, cumparaturi, shopping online Sursa foto: Unsplash / Bryan Angelo

Amazon cumpără o participație la dezvoltatorul nuclear american X-energy, ca parte a unei colaborări cu compania care vizează implementarea de reactoare modulare mici (SMR) pentru a furniza energie electrică cu emisii reduse de carbon pentru alimentarea centrelor sale de date, scrie Financial Times.

X-energy a declarat miercuri că Amazon a fost de acord să conducă o strângere de fonduri de 500 de milioane de dolari, care va ajuta compania să finanțeze dezvoltarea și licențierea noii sale generații de SMR-uri, despre care a spus că sunt mai eficiente decât reactoarele nucleare de mari dimensiuni.

Ken Griffin, fondatorul și directorul executiv al Citadel, Ares Management Corporation, firma de private equity NGP și Universitatea din Michigan au participat, de asemenea, la strângerea de fonduri a X-energy.  X-energy nu a dezvăluit mărimea participației cumpărate de Amazon, dar a declarat că grupul tehnologic va ocupa două locuri în consiliul de administrație al companiei.

Investiția de capital a Amazon în X-energy face parte dintr-un efort mai amplu al gigantului tehnologic în domeniul energiei nucleare.

Amazon a declarat că sprijină un proiect SMR în statul său natal, Washington, care va fi construit și deținut de Energy Northwest, un consorțiu de utilități publice de stat. Amazon a semnat, de asemenea, un acord cu compania de utilități Dominion Energy pentru a explora dezvoltarea unui proiect SMR în apropierea centralei nucleare existente North Anna a Dominion din Virginia.

Amazon și X-energy intenționează să aducă online mai mult de 5 gigawați de energie generată de SMR până în 2039, ceea ce este suficient pentru a alimenta 4 milioane de locuințe, potrivit companiilor.

Investiția Amazon este cea mai recentă dintr-o serie de anunțuri ale grupurilor tehnologice care sprijină proiectele nucleare, pe măsură ce acestea se grăbesc să obțină energie cu emisii reduse de carbon care să nu le amenințe angajamentele climatice.

Săptămâna aceasta, Google a comandat șase până la șapte SMR-uri de la Kairos Power, cu sediul în California, devenind prima companie de tehnologie care pune în funcțiune noi centrale nucleare. Această decizie a fost luată după ce Microsoft a anunțat luna trecută că se va angaja să cumpere pentru 20 de ani energie electrică de la centrala nucleară Three Mile Island, aflată în paragină în SUA, dacă Constellation Energy va reporni centrala.

Primul SMR Xe-100 este în curs de dezvoltare la o unitate de producție Dow de pe coasta Golfului Texas, cu sprijin financiar din partea guvernului SUA.

Guvernul SUA investește miliarde de dolari în companiile care doresc să construiască SMR, care pot fi construite în fabrici și asamblate la fața locului, pentru a reduce costurile și a accelera construcția centralelor. Cu toate acestea, până de curând a fost dificil să se obțină capital privat din cauza naturii noi a tehnologiei SMR și a preocupărilor legate de costurile ridicate.

Cu toate acestea, creșterea cererii de energie electrică în SUA din cauza implementării centrelor de date cu inteligență artificială determină sectorul tehnologic să subscrie unele proiecte nucleare, stimulând astfel industria.

Vicepreședintele Amazon pentru centrele de date globale, Kevin Miller, a declarat că tehnologia X-energy va ajuta compania să își îndeplinească angajamentul privind clima de a fi net zero până în 2040.

Directorul executiv al X-energy, Clay Sell, a declarat că este necesar să se aducă energie curată, sigură și fiabilă în rețea pentru „a realiza pe deplin oportunitățile disponibile prin inteligența artificială”.

James West, analist la banca de investiții Evercore ISI, a declarat că investiția Amazon în X-energy ar putea inspira alte grupuri tehnologice să urmărească participații în companii SMR pentru a asigura accesul la energie.

„Acesta este un alt pas major înainte într-o renaștere nucleară care se desfășoară … . Marile companii de tehnologie, cum ar fi [Amazon Web Services], conduc ofensiva și permit aceste investiții cu resursele lor de capital.”

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.