Lista completă a sancțiunilor împotriva Rusiei: Ce oligarhi, companii și instituții sunt afectate

vladimir putin, rusia, presedinte rus, kremlin, moscova Sursa foto: Kremlin.ru

SUA, Marea Britanie și UE au adoptat sancțiuni menite să înghețe activele președintelui Vladimir Putin și ale ministrului său de externe, Serghei Lavrov, ca răspuns la războiul din Ucraina. De asemenea, ei plănuiesc să impună sancțiuni băncii centrale ruse și să elimine unii dintre creditorii țării din sistemul global de plăți Swift, pe lângă alte sancțiuni economice. Alți aliați, inclusiv Japonia, Canada, Australia și Coreea de Sud, au adoptat, de asemenea, sancțiuni.

Financial Times a realizat o listă a principalelor sancțiuni impuse până acum de SUA, Marea Britanie și UE.

Politicieni, oficiali și oligarhi

  • Activele deținute de președintele rus Vladimir Putin în UE, SUA și Marea Britanie sunt înghețate, dar i se permite în continuare să călătorească în acele jurisdicții. Motivul înghețării activelor, conform textului legislativ al UE publicat vineri, este recunoașterea independenței Donețkului și Luganskului, ordonând forțelor armate ruse să intre în acele zone și invadarea pe scară largă a Ucrainei.
  • Serghei Lavrov, ministrul de externe al Rusiei, este, de asemenea, supus unei înghețări a activelor din UE, Regatul Unit și SUA pentru că este „responsabil și sprijină activ acțiunile care subminează integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei, precum și stabilitatea și securitatea în Ucraina”. Încă are voie să călătorească.
  • Serghei Șoigu, ministrul rus al apărării, și Aleksandr Bortnikov, șeful Serviciului de securitate rus (FSB), sunt amândoi pe lista de interdicții de călătorie și înghețare a activelor din UE și SUA.
  • Valery Gerasimov, șeful forțelor armate ruse, se află acum pe lista de interdicții de călătorie și înghețare a activelor din Marea Britanie și SUA. El a fost deja inclus pe lista neagră de UE în 2014.
  • Parlamentul rus: UE a impus sancțiuni asupra a 351 de membri ai Dumei Ruse, plasându-i pe o listă de interdicție de călătorie și de înghețare a activelor, în timp ce Marea Britanie a luat această măsură numai împotriva membrilor Dumei și ai Consiliului Federației care au votat pentru recunoașterea independenței Donețkului și Luhansk. SUA au impus anterior sancțiuni șefului Dumei.
  • Consiliul de securitate rus: Membrii consiliului se află pe listele de interdicție de călătorie și înghețare a activelor ale UE și SUA.
  • Oficiali din Belarus: UE și SUA au plasat oficiali militari, guvernamentali și de frontieră din Belarus pe lista lor de înghețare a activelor și interdicții de călătorie pentru că au ajutat la planificarea și sprijinirea activă a ofensivei militare ruse împotriva Ucrainei.
  • Kirill Shamalov, cel mai tânăr miliardar al Rusiei și căsătorit anterior cu fiica lui Putin, Katarina, are interdicție să călătorească în Marea Britanie, iar bunurile sale de acolo sunt înghețate.
  • Petr Fradkov, șeful Promsvyazbank și fiul fostului șef al serviciilor de informații externe ruse, se află pe lista de înghețare a activelor din Regatul Unit și a interdicțiilor de călătorie.
  • Denis Bortnikov, vicepreședinte al celui de-al doilea cel mai mare creditor al Rusiei, VTB și fiul șefului FSB, este inclus pe lista neagră în Marea Britanie, UE și SUA.
  • Yury Slyusar, directorul United Aircraft Corp, și Elena Georgieva, președintele consiliului de administrație al Novikombank, un conglomerat de apărare deținut de stat, sunt interziși în Regatul Unit.
  • Ghenadi Timchenko, al șaselea cel mai bogat oligarh din Rusia, care controlează firma de investiții private Volga Group, care are interese în energie, transport și construcții, se află pe lista de interdicții de călătorie și înghețare a activelor din Marea Britanie.
  • Boris Rotenberg, un oligarh rus care deține la comun cea mai mare companie de construcții de conducte de gaz din Rusia, SMP Group, se află sub sancțiuni din Marea Britanie, la fel și nepotul său Igor Rotenberg, acționar majoritar al Gazprom Drilling.
  • Violetta și Lyubov Prigozhina, mama și soția lui Yevgeny Prigozhin, despre care UE spune că este responsabil pentru trimiterea mercenarilor Grupului Wagner în Ucraina, sunt interzise din UE și vor avea bunurile înghețate.
  • Serghei Ivanov, un înalt oficial și politician rus care a servit anterior în KGB, și fiul său, Serghei, directorul executiv al companiei de stat ruse de exploatare a diamantelor Alrosa și membru al consiliului de administrație al Gazprombank sunt ambii pe lista de sancțiuni din SUA. La fel sunt Nikolai Patrushev, secretarul consiliului de securitate al Rusiei, fiul său, Andrei, fostul director executiv al Gazprom Neft, oligarhul Igor Sechin și fiul său Ivan, adjunct al șefului de departament la Rosneft.
  • Directori superiori ai băncilor de stat: Alexander Vedyakhin (Sberbank), Andrey Puchkov și Yuriy Soloviev (VTB), precum și soția lui Soloviev, Galina Olegovna Ulyutina, au fost, de asemenea, adăugați pe lista de sancțiuni din SUA.

Bănci și servicii financiare

  • Banca centrală a Rusiei: UE interzice deja „comerțul direct sau indirect cu servicii de investiții pentru… valori mobiliare și instrumente ale pieței monetare emise după 12 aprilie 2022”. În plus, SUA, Marea Britanie, Canada și UE încearcă să „impună măsuri restrictive care să împiedice Banca Centrală Rusă să-și folosească rezervele internaționale în moduri care să submineze impactul sancțiunilor noastre”.
  • SWIFT: Un număr „select” de bănci rusești va fi eliminat din sistemul de plăți internaționale Swift pentru „a se asigura că aceste bănci sunt deconectate de la sistemul financiar internațional și le este afectată capacitatea de a opera la nivel global”, au spus SUA, Marea Britanie, Canada și UE în declarația lor comună de sâmbătă. Băncile nu au fost încă numite.
  • Sberbank: SUA au blocat cea mai mare bancă a Rusiei și 25 de filiale din sistemul financiar american. Sancțiunile restricționează accesul Sberbank la tranzacțiile în dolari americani. Instituția financiară reprezintă aproape o treime din sistemul bancar al Rusiei și este foarte conectată la sistemul financiar global.
  • VTB Bank: SUA și Marea Britanie au înghețat active la a doua cea mai mare bancă a Rusiei, care este puternic expusă sistemelor financiare occidentale. Aceasta înseamnă că banca și filialele sale nu vor putea face afaceri în Marea Britanie sau SUA sau cu cetățenii lor.
  • Alfa-Bank și Bank Otkritie se confruntă cu o interdicție a UE privind emiterea de obligațiuni, acțiuni sau împrumuturi în UE pentru refinanțare, în timp ce SUA au impus restricții privind datoria și capitalul propriu Alfa și sancțiuni de blocare completă asupra Otkritie.
  • UE și Marea Britanie au impus înghețare a activelor Bank Rossyia și Promsvyazbank. SUA au impus, de asemenea, sancțiuni de blocare completă împotriva Promsvyazbank.
  • SUA au emis sancțiuni de blocare completă împotriva Sovcombank și Novikombank, în timp ce impun noi restricții privind datorii și capitaluri proprii Băncii Agricole Ruse, Băncii de Credit din Moscova și Gazprombank.
  • Is Bank, Genbank și Black Sea Bank for Development and Reconstruction au fost plasate sub sancțiuni de către Regatul Unit.
  • VEB.RF, o importantă instituție de dezvoltare financiară și o sursă importantă de venituri pentru guvernul rus, a fost supusă sancțiunilor UE. Era deja pe listele din SUA și Marea Britanie.
  • Bănci din Belarus: SUA au impus sancțiuni asupra a două bănci de stat, Belinvestbank și Bank Dabrabyt, ca răspuns la participarea Minskului la invazia rusă. În plus, două companii din Minsk – grupul imobiliar Belinvest-Engineering și compania de leasing financiar CJSC Belbizneslizing – sunt listate pentru sancțiuni pentru că au acționat în numele Belinvestbank.

Companii

Regatul Unit

  • Compania aeriană rusă Aeroflot va fi interzisă în spațiul aerian britanic.
  • Rostec – cea mai mare companie de apărare din Rusia
  • Uralvagonzavod — cel mai mare producător de tancuri din lume.
  • Tactical Missile Corporation – un furnizor major de rachete aeriene și maritime.
  • United Aircraft Corporation — o companie holding rusă care furnizează avioane militare și include toți marii producători de avioane ruși.
  • United Shipbuilding Corporation — cea mai mare companie de construcții navale din Rusia, care a construit nave de război rusești cheie.

UE

  • Companiilor din UE li se interzice să exporte tehnologie către producătorul rus de arme JSC Kalashnikov, printre altele, precum și companiilor farmaceutice, unităților militare de comunicații și șantierelor navale.
  • Companiile din UE au primit interdicție să facă afaceri cu următoarele companii de stat: producătorul de arme Almaz-Antey, producătorul de camioane Kamaz, Portul Maritim Comercial Novorossiysk, compania de apărare Rostec, Căile Ferate Ruse, producătorul de submarine nucleare Sevmash, compania de transport de hidrocarburi Sovcomflot și cel mai mare constructor de nave din țară, United Shipbuilding Corporation.
  • Internet Research Agency – o companie susținută de Kremlin, care se află în spatele campaniilor de dezinformare din Ucraina și finanțată de Yevgeny Prigozhin, este de asemenea interzisă.

SUA

  • Pe lângă faptul că vizează cele mai mari instituții financiare din Rusia, SUA au restricționat puternic companiile esențiale pentru economia țării de la a strânge bani pe piața americană. Acestea includ:
  • Cea mai mare companie de gaze naturale din lume, Gazprom, unul dintre cei mai mari producători și rafinării de petrol din Rusia, Gazprom Neft, compania de conducte petroliere Transneft și una dintre cele mai mari companii de energie din Rusia, RusHydro.
  • Cea mai mare companie de transport maritim și de transport de marfă din Rusia, Sovcomflot, și una dintre cele mai mari companii de căi ferate din lume, Russian Railways.
  • Cel mai mare operator de comunicații din țară, Rostelecom, și cea mai mare companie de minerit de diamante din lume, Alrosa.

Alte măsuri

Regatul Unit

  • Restricționarea accesului rușilor bogați la băncile din Marea Britanie, inclusiv o limită de 50.000 de lire sterline pentru conturile bancare.
  • Înghețarea activelor tuturor instituțiilor financiare rusești.
  • Măsuri pentru a împiedica companiile rusești să emită valori mobiliare și instrumente ale pieței monetare în Marea Britanie (pe lângă interzicerea statului rus de a avea datorii suverane în Marea Britanie).
  • Măsuri pentru a putea împiedica bănci să acceseze lire sterline și să compenseze plăți prin Regatul Unit.
  • Interzicerea exportului de echipamente și componente tehnice de ultimă generație și critice în sectoare inclusiv electronice, telecomunicații și aerospațial.
  • Sancțiunile teritoriale pe care Regatul Unit le-a impus Crimeei vor fi extinse la Donețk și Lugansk, ceea ce înseamnă că nicio persoană sau afacere din Regatul Unit nu poate face afaceri cu teritoriile până când Ucraina le va controla din nou.

UE

  • O interdicție a depozitelor rusești de peste 100.000 EUR în băncile UE, a conturilor rusești deținute de depozitarii centrali de valori mobiliare din UE și a vânzării de valori mobiliare în euro clienților ruși.
  • O interdicție privind listarea acțiunilor entităților de stat ruse în locurile de tranzacționare din UE.
  • O interdicție privind vânzarea, furnizarea, transferul sau exportul către Rusia a tehnologiilor de rafinare a petrolului și restricții pentru serviciile conexe.
  • O interdicție de export a tuturor aeronavelor, pieselor de schimb și echipamentelor către companiile aeriene ruse, precum și către industria spațială rusă. Aceasta include interzicerea serviciilor de asigurare și reasigurare și întreținere.
  • Restricții suplimentare privind exportul de bunuri și tehnologii cu dublă utilizare, inclusiv semiconductori.
  • Diplomații, oficialii ruși și oamenii de afaceri nu vor mai putea beneficia de dispozițiile de facilitare a vizelor, care permit accesul privilegiat în UE.

SUA

  • SUA au restricționat exportul de tehnologii americane de ultimă generație către Rusia, țintindu-i sectoarele de apărare, aerospațiale și maritime, în încercarea de a priva armata rusă de tehnologia occidentală.
  • De asemenea, a emis restricții ample asupra produselor, inclusiv cipuri și computere. Noile sale măsuri afectează exporturile către Rusia din afara Americii dacă sunt realizate folosind tehnologia americană.
  • Există scutiri de la restricții pentru organizațiile internaționale, livrările legate de pandemie, survolurile și aterizările de urgență, sectorul energetic și tranzacțiile cu anumite datorii sau acțiuni și contracte derivate.

Sursa foto: Kremlin.ru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *