Regulile pentru lichidarea băncilor mari nu funcționează, avertizează ministrul de finanțe elvețian

Credit Suisse pixabay.com

Regimul de reglementare global pentru băncile „prea mari pentru a eșua” instituit după criza din 2008 nu funcționează, potrivit ministrului de finanțe al Elveției, Karin Keller-Sutter, citat de Financial Times.

Într-un interviu acordat sâmbătă la ziarul elvețian NZZ, Karin Keller-Sutter a declarat în urma protocoalelor de urgență care se află în centrul arhitecturii de reglementare pentru marile bănci „ ar fi declanșat o criză financiară internațională”.

Rezervele de capital și regulile de reglementare suplimentare cu privire la risc au fost utile pentru a naviga în perioadele de stres, a spus Keller-Sutter, dar într-o criză reală, planurile de a facilita salvarea ordonată sau lichidarea băncilor mari sunt inadecvate.

„Personal am ajuns la concluzie . . . că o bancă de importanță sistemică activă la nivel global nu poate fi pur și simplu lichidată conform planului „prea mare pentru a eșua”, a spus ea. „Din punct de vedere legal, acest lucru ar fi posibil. În practică, însă, prejudiciul economic ar fi considerabil.”

Weekendul trecut „în mod clar nu a fost momentul pentru experimentare”, a adăugat ea în primul ei interviu de la izbucnirea crizei. „Prăbușirea Credit Suisse ar fi târât alte bănci în abis.”

Ministrul de Finanțe, care și-a preluat funcția la sfârșitul lunii decembrie, a spus că îngrijorarea cu privire la lichiditatea Credit Suisse a fost prima ei întrebare adresată funcționarilor publici când a început în funcție.

Ea a spus că a întrebat în urmă cu trei luni: „Când se va ajunge la punctul în care autoritățile trebuie să intervină; în ce moment va ajunge Finma la concluzia că CS nu mai este viabilă?”

Keller-Sutter a stat în centrul negocierilor de urgență, reprezentând Consiliul Federal de guvernare al Elveției și coordonând cu Banca Națională Elvețiană și cu autoritatea de reglementare a pieței Finma.

Eventualul plan de salvare, în care banca a fost preluată de mai marele său rival UBS, a fost supus unor critici intense, în mare parte axate pe decizia Finma de a elimina obligațiunile convertibile de 16 miliarde de franci, păstrând în același timp o anumită valoare pentru deținătorii de acțiuni Credit Suisse.

pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *