Rompetrol Rafinare a contestat în instanță taxa de solidaritate/ A plătit aproape 600 de milioane de lei

benzinarie Rompetrol

Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului KMG International, a dat statul în judecată pentru impunerea taxei de solidaritate, arată raportul anual al companiei depus la Bursa de Valori București.

“În urma adoptării Ordonanței de Urgență nr. 186/2022 privind intervenția de urgență pentru abordarea prețurilor ridicate la energie, Rompetrol Rafinare S.A. a plătit în iunie 2023 suma de 578 milioane RON. După îndeplinirea procedurii administrative obligatorii de contestare a acestei taxe, care a fost respinsă de către autoritățile fiscale, Rompetrol Rafinare S.A. a depus, la 8 martie 2024, contestația în fața instanței. Nu s-a stabilit încă niciun termen pentru audiere.”, se arată în documentul respectiv.

Pentru anul 2023, Rompetrol a anunțat un rezultat negativ, o pierdere de 270 de milioane de dolari.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

“Pe fondul ultimelor prognoze pe termen lung, aferente factorilor macroeconomici (ex. marjele de rafinare europene în scădere, dinamica în scădere a cererii pentru produsele rafinate, costul mediu ponderat al capitalului în creştere) şi considerând cele mai noi prevederi legale în materie de fiscalitate (taxă de solidaritate, taxă pe cifra de afaceri), raportul de final de an 2023 de reevaluare a activelor deţinute şi operate de companie, coordonat şi auditat de companii parte a Big Four, a relevat o devalorizare a activelor operaţionale cu o valoare de 223 de milioane de dolari, aproximativ 82% din rezultatul net negativ al anului 2023. În perioada 2019 – 2023, compania a înregistrat o pierdere netă consolidată de 705 milioane USD, pe fondul contextului internaţional şi regional, dar şi a pandemiei de COVID-19. Excepţie face 2022, când compania a consemnat un profit net de 90 milioane USD, an în care Rompetrol Rafinare s-a conformat măsurilor fiscale obligatorii – taxa de solidaritate (126 de milioane de dolari) şi reducerea/compensarea preţurilor carburanţilor (35 de milioane de dolari). Pentru 2023, taxa de solidaritate este estimată la 31,1 milioane de dolari.”, notează un comunicat de presă al companiei din februarie.

Acţionarii semnificativi ai Rompetrol Rafinare SA sunt KMG International (54,63% – direct şi indirect) şi Statul Român, prin Ministerul Energiei (44,7%).

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: