România trebuie să folosească banii din REPowerEU pentru reabilitarea clădirilor și a sistemelor de încălzire și de termoficare, avertizează experții din cadrul Observatorului Român al Sărăciei Energetice (ORSE)

Duraziv, santier, reabilitare cladiri Sursa foto: Duraziv, Facebook

Investițiile și reformele prevăzute în pachetul REPowerEU din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) trebuie să abordeze cu prioritate problema sărăciei energetice și să cuprindă măsuri ce pot fi aplicate rapid pentru atenuarea efectelor crizei energetice, mai ales în rândul celor mai vulnerabili consumatori, atrag atenția experții din cadrul Observatorului Român al Sărăciei Energetice (ORSE).

Ei spun că sursa principală de vulnerabilitate și sărăcie energetică o reprezintă cheltuielile ridicate pentru încălzire, cauzate de ineficiența clădirilor și a sistemelor de încălzire / termoficare.

În acest sens, spune experții ORSE, ar trebui alocate cu precădere fonduri pentru reabilitarea termoenergetică a locuințelor, inclusiv a celor din mediul rural, cel mai expus riscului de sărăcie energetică în România. De asemenea, consumatorii vulnerabili trebuie sprijiniți să aibă acces la sisteme moderne de încălzire și surse regenerabile de energie

„Chiar dacă trecem printr-o perioadă de criză energetică ce aduce numeroase provocări legate de creșterea prețurilor, aceasta este și un moment de oportunitate foarte mare, pentru că există fonduri europene care pot fi folosite pentru consumatorii vulnerabili și tratarea sărăciei energetice. România nu trebuie să rateze acest tren, însă evaluările noastre arată că politicile naționale de abordare a crizei energetice și cele de tranziție verde eșuează în a ținti consumatorii vulnerabili”, a spus Anca Sinea, vicepreședinte al Asociației Centrul pentru Studiul Democrației și coordonatoarea ORSE.

„Toate politicile europene în domeniu spun că programele de finanțare pentru panouri fotovoltaice, pompe de căldură, eficientizarea energetică a locuințelor ar trebui să prioritizeze consumatorii vulnerabili și pe cei aflați în sărăcie energetică. În momentul de față, niciunul dintre programele existente la noi nu prioritizează astfel de consumatori. Fondurile disponibile prin REPowerEU trebuie să pună consumatorul vulnerabil în centrul investițiilor – fie că vorbim de consumatori casnici, fie de IMM-uri – și să contribuie astfel la diminuarea sărăciei energetice”, spune Corina Murafa, expertă în politici energetice și climatice în cadrul ORSE și membru în CES.

 

 

 

Sursa foto: Duraziv, Facebook

Comentarii

  1. Pai sa aplice primaria Bucurestiului sa repare retelele de termoficare si ideea cu puncte distribuite de incalzire suplimentara etc. Asta ar reduce cheltuielile primariei si ar reduce in viitor subventia de la guvern si mai sunt mari orase cu problema asta :Ploiesti, Iasi, Timisoara!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *