Agricultura UE în 2024. Raport al Comisiei Europene: Va crește producția de cereale, oferta de lapte rămâne stabilă, cererea de carne de pasăre rămâne ridicată și scade consumul de vin

agricultura, teren agricol, combina, tractor Sursa foto: Pexels/Mark Stebnicki

Incertitudinea rămâne o caracteristică constantă a agriculturii din UE, arată cel mai recent raport al Comisiei Europene privind Perspectivele pe termen scurt ale piețelor agricole. Se preconizează că producția de cereale din UE în 2024/25 va crește cu aproximativ 3% față de precedentul an agricol, iar oferta de lapte din UE va rămâne relativ stabilă în 2024. Producția de carne de porc din UE a scăzut cu 6,6% în 2023, dar reducerea ar putea încetini la 0,4% în 2024, în timp ce cererea de carne de pasăre, ca sursă mai ieftină de proteine, este încă ridicată. Consumul de vin în UE își continuă tendința de scădere, deoarece generațiile mai tinere preferă alte tipuri de băuturi alcoolice.

“Agricultura continuă să fie afectată de mai multe evenimente care nu pot fi controlate de fermieri, cum ar fi crizele climatice și geopolitice, care continuă să exercite presiuni asupra agricultorilor. Acestea au implicații asupra productivității, comerțului, cererii consumatorilor, prețurilor și, în cele din urmă, asupra veniturilor agricultorilor. De la ultima perspectivă pe termen scurt (toamna anului 2023) și în pofida unor evoluții favorabile, dar limitate, ale costurilor factorilor de producție, prețurile acestora, inclusiv ale energiei, ale îngrășămintelor și ale hranei pentru animale, se situează cu mult peste nivelurile de dinainte de COVID”, arată raportul.

Incertitudinile pentru fermieri provin, de asemenea, din fenomenele meteorologice extreme imprevizibile, din conflictele geopolitice care exercită presiuni asupra piețelor agricole și din factori economici, cum ar fi ratele încă ridicate ale dobânzilor și creșterea costurilor forței de muncă. Prețurile alimentelor rămân în continuare ridicate, ceea ce, combinat cu perspectivele scăzute de creștere economică, limitează perspectivele de redresare a cererii de consum. Publicată astăzi de Comisia Europeană, ediția de primăvară 2024 a raportului privind perspectivele pe termen scurt ale piețelor agricole din UE prezintă cele mai recente tendințe și perspective pentru principalele piețe agricole.

Raportul arată că fermierii din UE continuă să se confrunte cu numeroase provocări legate de costurile factorilor de producție, care rămân în mare măsură peste nivelurile anterioare la COVID, în ciuda unei tendințe recente de scădere pentru unele dintre acestea.

Producția de îngrășăminte din UE continuă să se redreseze, dar importurile rămân la niveluri ridicate. De la începutul anului, Comisia a luat o serie de măsuri pe termen scurt și lung pentru a sprijini agricultorii din UE și pentru a răspunde preocupărilor acestora, în special în ceea ce privește sarcina administrativă și poziția lor în lanțul de aprovizionare cu alimente.Politica agricolă comună (PAC) oferă, de asemenea, o plasă de siguranță previzibilă pentru agricultori și un cadru de sprijin pentru a însoți tranziția sectorului către o mai mare sustenabilitate.

Indicele prețurilor fermierilor din UE a scăzut în comparație cu nivelul din 2022, dar această reducere nu s-a transmis încă pe deplin la prețurile alimentelor pentru procesatori și consumatori, ceea ce ar putea aduce o ușurare suplimentară pentru consumatori. În timp ce indicele prețurilor alimentelor de consum din UE s-a stabilizat din martie 2023, acesta a crescut în medie cu 43% față de 2015. În anumite țări ale UE, creșterea a fost mai semnificativă, cum ar fi în Polonia (+65%) sau în Lituania (+69%).

Condițiile meteorologice s-au dovedit în general bune pentru majoritatea culturilor de iarnă și a pășunilor, dar umezeala ar putea reprezenta o provocare pentru unele părți nord-vestice ale UE. Având în vedere imprevizibilitatea evenimentelor meteorologice extreme și schimbările bruște observate în ultimul an, semnalele actuale trebuie tratate cu prudență.

Culturi arabile

Se preconizează că producția de cereale din UE în 2024/25 va crește la aproximativ 278,5 milioane de tone (+3% de la an la an), în principal datorită unor randamente mai bune. Condițiile umede au afectat producția de cereale în 2023/24 și au făcut uneori dificil accesul fermierilor la câmpurile lor pentru a semăna cereale de primăvară. În general, importurile de cereale din UE în 2023/24 (iulie 2023-iunie 2024) ar putea rămâne cu 17% mai mari decât media pe 5 ani.Cu toate acestea, logistica îmbunătățită a coridorului Mării Negre facilitează exporturile de cereale ucrainene pe piețele globale, cu mai puține cereale ucrainene care intră în UE.

Suprafața de cultivare și randamentele pentru soia și semințe de floarea-soarelui sunt în creștere în 2023/24. Producția de semințe oleaginoase și proteaginoase este preconizată să crească în 2024/25, determinată de o creștere a producției de soia, mazăre de câmp și fasole boabe.

Se confirmă revenirea producției de zahăr din UE la 15,6 milioane de tone. Prețul ridicat al zahărului din UE a limitat însă până în prezent redresarea consumului.

Culturi specializate

Se preconizează că producția de ulei de măsline din UE își va reveni ușor în 2023/24 (octombrie 2023-septembrie 2024), după o recoltă record scăzută anul trecut. Oferta redusă determină în continuare creșterea prețurilor. Acest lucru îi determină pe consumatori să se orienteze către alte uleiuri și grăsimi sau să reducă un aport global de uleiuri. Prin urmare, consumul UE ar putea atinge cel mai scăzut nivel istoric în 2023/24.

Producția de vin din Italia și Spania a scăzut semnificativ în 2023/24 (august 2023-iulie 2024) din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile.

Consumul de vin în UE își continuă tendința de scădere, deoarece generațiile mai tinere preferă alte tipuri de băuturi alcoolice, cum ar fi berile sau cocteilurile, pe lângă o putere de cumpărare mai scăzută a consumatorilor.Distilarea de criză, autorizată în vara anului 2023 de către Comisia Europeană, a fost pusă în aplicare în mai multe țări din UE pentru a scoate de pe piață aproximativ 33 de milioane de hectolitri.În pofida acestei intervenții și a scăderii producției, nu se așteaptă ca stocurile să urmeze.

Condițiile meteorologice nefavorabile au avut, de asemenea, un impact negativ asupra producției de mere și portocale din UE. Se așteaptă ca exporturile UE de mere și portocale proaspete să scadă puternic, iar importurile de portocale să crească, punând o presiune mai mare asupra producătorilor interni.

Lapte și produse lactate

În pofida scăderii continue a efectivului de vaci de lapte (-0,5 %), se preconizează că oferta de lapte din UE va rămâne relativ stabilă în 2024 (+0,4 %), ceea ce ar putea fi susținut de creșterea randamentelor (+0,9 %).Țările UE se confruntă cu situații contrastante, afectate în mod diferit de condițiile meteorologice sau de schimbările structurale în curs.
Producția și exporturile de brânză din UE rămân puternice și ar putea continua să crească în 2024. Exporturile de unt din UE ar putea rămâne, de asemenea, pozitive, în condițiile unui consum intern stabil.

Produse din carne

Sectorul zootehnic se confruntă cu schimbări structurale, determinate în principal de o schimbare a preferințelor consumatorilor de la carnea de vită la cea de pasăre și de constrângerile de mediu. Consumul de carne de vită pe cap de locuitor din UE în 2023 a scăzut la 9,7 kg (-4,7% în ritm anual).Scăderea consumului ar putea continua cu 2,8% în 2024. Producția de carne de vită din UE ar putea continua să scadă, ceea ce ar putea susține prețurile la carnea de vită din UE.

Producția de carne de porc din UE se confruntă cu o scădere similară, cu -6,6% în 2023. Reducerea ar putea încetini la 0,4% în 2024.

Cererea de carne de pasăre, ca sursă mai ieftină de proteine, este încă ridicată. Consumul pe cap de locuitor din UE a crescut cu 3% în 2023 și ar putea crește cu încă 2% în 2024. Importurile de păsări de curte continuă, de asemenea, să fie ridicate.

Sursa foto: Pexels/Mark Stebnicki

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *