România are printre cele mai mari prețuri ale electricității din Europa. Ce se întâmplă?

berc ars, energie, electricitate, curent Sursa foto: Pixabay

România are, de câteva zile, cele mai mari prețuri ale electricității din Europa, mult mai mari decât țările dezvoltare din Vest și de peste 10 ori mai mari, spre exemplu, decât cel din Scandinavia. Potrivit datelor furnizate de Euenergy.live, azi, prețul mediu de piață al electricității din România este de 96 euro/MWh.

Mai scumpi decât noi sunt croații și slovenii, cu 99, respectiv 103 euro/MWh. Noi avem același preț de piață ca grecii și bulgarii. Tot restul europenilor sunt mai ieftini ca noi, de la unguri, la francezi, la germani, spanioli sau olandezi. Francezii, spre exemplu, una dintre marile forțe industriale ale UE – adică și cu un consum de energie pe măsură, au un preț al energiei de 42 de euro/MWh, de peste două ori mai puțin ca în România.

Fiind cea mai scumpă țară din regiune, este normal și că suntem net importatori. Din rezultatele oferite de OPCOM, operatorul pieței de energie din România, aproape pe fiecare interval orar, importăm electricitate și din Ungaria, și din Bulgaria, țările cu care avem piața cuplată.

Cât despre motivele pentru care suntem noi cei mai scumpi din Europa, se poate considera faptul că, de câteva zile, a crescut ponderea producției de electricitate din cărbune și din gaz. Complexul Energetic Oltenia a reintrat în piață și produce în prezent peste 800 MWh, de două ori mai mult ca săptămâna trecută. Și termocentralele pe gaz au urcat până la peste 600 MWh, de la 300 MWh, săptămâna trecută. Producția de energie în termocentrale este cea mai scumpă dintre toate energiile. Spre comparație, țările din vestul Europei au beneficiat de aport mare de regenerabile, eoliene și vânt, care sunt cele mai ieftine. Se vede cel mai bine în țările din Scandinavia, unde eolienele „fac legea”, în această perioadă, iar ele sunt cele mai ieftine țări din Europa la energie. La noi, în schimb, în săptămâna în curs, fotovoltaicele și eolienele nu au produs atât de mult ca, spre exemplu, săptămâna trecută. Pondere mai mică de regenerabile în piață înseamnă prețuri mai mari și importuri.

Consumul național de energie al României se păstrează la niveluri reduse – 6.000 de MWh, în timp ce producția este încă și mai mică, 5.500 MWh. După cum arătam, eolian plus fotovoltaic, laolaltă, produc doar circa 1.000 MWh.

Sursa foto: Pixabay

Comentarii

  1. Să ne explice domnul Matei Ionescu cum e cu principiul vaselor comunicante .Energia ieftină migrează ….
    Din nou greșeli de redactare. Nu le mai semnalizez deoarece am observat că nu le luați in seamă și nu faceți corecturile necesare. Vă complăceți în această atitudine superficială este până la urmă cartea dvs. de vizită.
    In rest numai de bine.

  2. Avem cel mai mare preț la import și cel mai mic la export. Ceva nu este în regulă aici . Cine face și susține acest joc ?

  3. Inginerie financiara!cine produce curent sa fie ieftin cine nu plateste triplu!desfiintate bursele,estimat costul producerii!miliarde pe banii la prosti!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *