ANIS: Sperăm ca ritmul în care România se va moderniza să fie mai alert pe viitor

Regista semnătură digitală Sursă foto: Regista

Faptul că cetăţenii români şi companiile vor putea utiliza semnătura electronică în orice situaţie este crucial pentru dezvoltarea României însă ne exprimăm speranţa că vom fi mai rapizi la următoarele reforme legislative de care va fi nevoie pentru a face definitiv pasul către o ţară modernă, digitală şi sigură, arată reprezentanţii Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii (ANIS), într-un comunicat de presă.

Reacţia organizaţiei vine după ce Camera Deputaţilor, cameră decizională, a adoptat marţi Legea privind utilizarea şi prestarea serviciilor de încredere, cunoscută drept semnătura electronică. Astfel, cetăţenii români şi companiile vor avea acces mai facil la servicii şi produse digitale, atât în interacţiunea cu instituţiile statului, cât şi în mediul privat, comentează sursa citată.

“Rezultatul final al votului, faptul că cetăţenii români şi companiile vor putea utiliza semnătura electronică în orice situaţie, fie în relaţie cu statul român, fie pentru relaţiile comerciale private, este crucial pentru dezvoltarea României. Dar modalitatea în care am ajuns aici, la 10 ani de la adoptarea legislaţiei europene şi după intense eforturi depuse de noi şi de celelalte organizaţii patronale pentru adaptarea legislaţiei locale, efort ce durează de mai bine de 7 ani, demonstrează faptul că avem încă un aparat de stat deloc agil şi ne exprimăm speranţa că, la următoarele reforme legislative de care România va mai avea nevoie pentru a face definitiv pasul către o Românie modernă, digitală şi sigură, vom fi mai rapizi”, a declarat Edward Creţescu, preşedinte ANIS, în comunicat.

ANIS precizează că, alături de Confederaţia Patronală Concordia, a susţinut permanent nevoia de digitalizare pentru o Românie mai modernă şi a solicitat, de-a lungul ultimilor ani, în timpul procesului de adaptare a legislaţiei UE, modernizarea cadrului legislativ privind utilizarea semnăturilor electronice şi armonizarea legislaţiei naţionale cu Regulamentul European nr. 910/2014 privind identificarea electronică şi serviciile de încredere (“Regulamentul eIDAS”) pentru alinierea la standardele europene dar şi clarificarea diferenţierii între tipurile de semnături electronice (calificată, avansată sau simplă) raportat la clasificarea actelor juridice, după conţinutul şi după importanţa acestora.

“În multe situaţii, folosirea unei semnături electronice simple (de exemplu, scanarea unei semnături şi ataşarea imaginii rezultate pe un document electronic) este cea mai la îndemână modalitate de a semna electronic; în situaţia în care verificarea identităţii semnatarului şi a conţinutului informaţional al documentului electronic este importantă, atunci se pot folosi semnăturile electronice avansate. Semnătura electronică calificată îndeplineşte aceleaşi cerinţe ca semnătura electronică avansată (face trimitere exclusivă la semnatar, permite identificarea semnatarului, este creată utilizând date de creare a semnăturilor electronice pe care semnatarul le poate utiliza, cu un nivel ridicat de încredere, exclusiv sub controlul său şi este legată de datele utilizate la semnare astfel încât orice modificare ulterioară a datelor poate fi detectată”) dar, suplimentar, este creată de un dispozitiv calificat de creare a semnăturilor şi se bazează pe un certificat calificat pentru semnături electronice emis de un prestator calificat de servicii de încredere”, subliniază ANIS în documentul citat.

Sursă foto: Regista

Comentarii

  1. Inveti ANIS sa traga cu speranta….Semnatura electronica nu poate fi falsficata de magistrati si politisti in substituirea proprietatilor populatiei discriminate la comanda infractorilor PSD-PNL.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *