Circulaţia trenurilor va avea loc în condiţii speciale din cauza caniculei, în perioada 19-21 iunie / CFR Călători avertizează că aerul condiționat ar putea să nu mai funcționeze

tren modenizat CFR Călători Sursa foto: Facebook/ Sorin Grindeanu

Circulaţia trenurilor se va desfăşura în condiţii speciale, cu reducerea vitezei, în anumite intervale orare, pentru un trafic feroviar în condiţii de siguranţă, temperaturile de la nivelul şinelor depăşind 50 de grade Celsius, a transmis, miercuri, într-un comunicat de presă, Compania Naţională de Căi Ferate „CFR” S.A.

„În perioada 19 – 21 iunie a.c., din cauza temperaturilor ridicate anunţate pe raza judeţelor aflate sub incidenţa celor două avertizări de temperaturi caniculare – Cod Galben şi Cod Portocaliu -, traficul feroviar pe segmentele de cale ferată unde temperatura la nivelul şinei ajunge şi chiar depăşeşte 50 de grade Celsius se va desfăşura în conditii speciale, cu reducerea vitezei de circulaţie a trenurilor, în anumite intervale orare, acestă măsură fiind prevăzută de instrucţiile feroviare şi are drept scop desfăşurarea traficului feroviar în condiţii de siguranţă. Reducerea vitezei de circulaţie a trenurilor cu 20-30 km/h faţă de viteza normală, în zonele aflate sub incidenţa avertizărilor meteo de temperaturi foarte ridicate pentru această perioadă, reprezintă una dintre principalele măsuri aplicate de orice sistem feroviar, în vederea derulării traficului în condiţii de siguranţă”, precizează administratorul infrastructurii feroviare publice, transmite Agerpres.

Potrivit sursei citate, în intervalele orare în care temperatura în aer depăşeşte deja 37 de grade, personalul de întreţinere a infrastructurii feroviare efectuează permanent revizii suplimentare pe reţea, prin verificarea directă a căii, măsurarea şi înregistrarea permanentă a evoluţiei temperaturilor la nivelul şinei.

Zonele aflate sub avertizare de temperaturi extreme, pentru următoarele trei zile, sunt: nordul Crişanei, Maramureş, cea mai mare parte a Transilvaniei, Moldova, jumătatea estică a Munteniei şi Dobrogea, aflate sub incidenţa Codului Galben, respectiv Banat, Oltenia, jumătatea de vest a Munteniei, precum şi în sudul Crişanei şi sud-vestul Transilvaniei, aflate sub incidenţa Codului Portocaliu.

CFR S.A. recomandă publicului călător ca, în această perioadă, înainte de efectuarea călătoriei, să solicite informaţii despre orele de sosire şi de plecare a trenurilor în staţiile CFR, la casele de bilete ale operatorului de transport de la care a achiziţionat sau doreşte să achiziţioneze bilet şi să consulte periodic inclusiv site-urile operatorilor de transport feroviar, pentru informaţii actualizate despre condiţiile şi măsurile impuse în graficul trenurilor înscrise în circulaţie.

Pot apărea probleme cu aerul condiționat

Instalaţiile de climatizare din trenurile aflate în circulaţie în această perioadă cu temperaturi caniculare sunt verificate suplimentar din punct de vedere tehnic şi funcţional înainte de plecarea în cursă, pentru evitarea defectărilor în parcurs, precizează CFR Călători într-un comunicat de presă transmis Agerpres. Compania de transport atenționează însă că din cauza temperaturilor ridicate instalațiile de climatizare ar putea să nu mai funcționeze decât în regim de ventilație.

“În contextul avertizărilor de caniculă şi disconfort termic accentuat, emise pentru această perioadă de către Administraţia Naţională de Meteorologie, CFR Călători face eforturi susţinute pentru menţinerea în circulaţie a tuturor unităţilor de material rulant dotate constructiv cu instalaţii de climatizare. Întregul parc de vehicule feroviare este verificat din punct de vedere tehnic – funcţional înainte de plecarea în cursă, pentru evitarea defectărilor în parcurs. Pentru menţinerea în funcţiune a instalaţiilor de climatizare au fost dispuse măsuri suplimentare de mentenanţă a instalaţiilor de climă în reviziile de vagoane care formează garniturile de tren precum şi însoţirea cu electricieni de vagoane în anumite intervale orare, atunci când sunt situaţii de caniculă sau alte fenomene meteo extreme specifice verii. Însă, în zilele cu temperaturi exterioare caniculare (de multe ori chiar şi de peste 50 – 55 de grade Celsius la soare) care se înregistrează la nivelul şinei şi cutiei materialului rulant, dar şi din cauza deschiderii geamurilor în parcurs, instalaţiile de climatizare riscă să nu mai poată asigura răcirea şi să funcţioneze în regim de ventilaţie”, se arată în comunicat.

Potrivit companiei, în condiţiile utilizării întregului parc de material rulant tehnic disponibil, în special pe rutele ce înregistrează cele mai mari solicitări de trafic, pentru a avea o predictibilitate a cererii de transport şi în vederea adaptării capacităţii de transport la numărul de locuri solicitat, se recomandă pasagerilor să îşi planifice din timp călătoria, să utilizeze toate trenurile puse la dispoziţie în graficul unei zile de circulaţie şi să îşi procure din timp legitimaţiile de călătorie, folosind toate canalele disponibile în acest sens.

Biletele pot fi achiziţionate cu anticipaţie de 30 zile, prin intermediul următoarelor canale de vânzare: online, de pe cfrcalatori.ro; din aplicaţia mobilă “CFR Călători mersul trenurilor şi bilete online” (disponibilă în Google Play, App Store şi Huawei AppGallery); de la automatele de vânzare bilete din gări; de la casele de bilete din gări, agenţii de voiaj CFR Călători şi distribuitori autorizaţi (agenţii de turism).

În acelaşi timp, CFR Călători recomandă pasagerilor care călătoresc cu trenul în condiţii de caniculă, în special persoanelor cu sensibilitate crescută la căldură sau care nu suportă temperaturile ridicate din cauza unor afecţiuni medicale: să se hidrateze permanent şi să aibă cel puţin o sticlă cu apă în bagaj; să aibă medicaţia necesară afecţiunilor pe care le au, în caz de nevoie; să alerteze imediat personalul de tren dacă se simt rău în timpul călătoriei sau dacă observă o persoană care are nevoie de ajutor.

 

Sursa foto: Facebook/ Sorin Grindeanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *