Două decenii de la cel mai mare val de extindere din istoria UE/ Ce spun tinerii est-europeni despre cei 20 de ani de apartenență la Uniunea Europeană/ România și Bulgaria s-au alăturat în 2007

uniunea europeana, UE, comisia europeana, consiliul european, europa, bruxelles, strasbourg, luxemburg Sursa foto: European Council

La 1 mai 2004 a avut loc cel de-al cincilea val de extindere din istoria UE, când zece țări au aderat la UE: Republica Cehă, Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia, Slovenia și Ungaria. Aceasta a fost cea mai mare extindere din punctul de vedere al populației și al numărului de țări. De atunci, UE s-a mai extins în 2007, cu aderarea României și a Bulgariei, și în 2013, prin aderarea Croației, care între timp a intrat în Spațiul Schengen și a adoptat moneda europeană.

Născuți în urmă cu aproximativ 20 de ani, când țările lor au aderat la Uniunea Europeană, mulți tineri adulți au crescut cu drepturi și libertăți ca cetățeni ai blocului pe care părinții lor nu le-au cunoscut când erau de vârsta lor, scrie Reuters.

În timp ce o serie de țări din Europa Centrală și de Est marchează aniversarea aderării lor, la 1 mai 2004, tinerii cehi, polonezi și estonieni reflectă asupra impactului UE asupra vieții lor și asupra viziunii lor asupra viitorului acesteia.

Pentru prima dată, această generație poate vota la alegerile europene, care vor avea loc între 6 și 9 iunie. Deși se confruntă cu un peisaj politic mult schimbat față de perioada comunistă a părinților lor, oportunitățile sunt amestecate cu frustrări.
Se așteaptă ca extrema dreaptă să obțină câștiguri importante în toate colțurile continentului, iar invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina în 2022 a adus războiul la ușa lor.

Damian Krajza, în vârstă de 19 ani, este fermier și politician local în orașul Luka din nord-estul Poloniei. “Am văzut doar un singur mod de viață… avem acces la orice, ne este mai ușor să ne dezvoltăm, mai ușor să acționăm – datorită, printre altele, Uniunii Europene”, a spus el.

Dar Krajza consideră că Europa de Est este tratată diferit de Bruxelles, fără a avea un cuvânt la fel de important de spus. Politicile de mediu ale UE vor dăuna economiei poloneze, crede el – una dintre motivațiile sale pentru a intra în politica locală.

Pe măsură ce state precum Polonia reduc mineritul de cărbune, el crede că țările în curs de dezvoltare vor crește producția pentru a satisface o piață globală avidă de energie. “Vom distruge economia, economia noastră, industria noastră, industria noastră grea și agricultura în favoarea pseudo-ecologiei”.

Între timp, în capitala Varșovia, Julia Klimkiewicz, o studentă în vârstă de 19 ani și membră a consiliului local, îmbrățișează oportunitățile pe care, spune ea, i le-a oferit UE, inclusiv posibilitatea de a călători liber și de a participa la programe de schimb.

Dar ea avertizează, de asemenea, împotriva entuziasmului orb față de UE, solicitând în schimb un angajament critic față de politicile sale. Ea consideră că este nevoie de o armată europeană consolidată, în special în lumina războiului din Ucraina.

La Praga, Rozalie Vorlova, o studentă în vârstă de 20 de ani, a declarat că se teme că, dacă Republica Cehă ar părăsi vreodată UE, ar putea fi vulnerabilă la influența Rusiei.

În Estonia, o țară care a făcut cândva parte din Uniunea Sovietică și care astăzi este recunoscută pentru scena sa vibrantă de înființare de întreprinderi, Kevin Kaldalu, în vârstă de 20 de ani, cofondator al firmei de stocare BoxBox, a salutat subvențiile disponibile din partea UE. De asemenea, el a subliniat beneficiile liberului schimb în cadrul blocului comunitar.

“Noi nu prea vedem ca, de exemplu, granițele… Vedem UE ca pe un întreg, un singur loc”, a spus el.

Krajza a îndemnat și alți tineri cetățeni europeni să voteze.

“Tinerii pot avea o influență enormă asupra formării politicii UE, dar trebuie să fie dispuși, trebuie să meargă la urnele de vot la viitoarele alegeri și să voteze pentru candidații potriviți sau chiar să fie ei înșiși candidați.”

 

Sursa foto: European Council

Comentarii

  1. 20 de ani de dezinformare, mafie, terorism, crima, talharie organizata si coruptie. UE este apocalipsa poporului roman.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *