Ministerul Finanțelor propune modificarea legii codului fiscal pentru Neptun Deep. Boloș: Proiectul “nu se va lovi de obstacole birocratice”

Neptun Deep Sursa: Oil&Gas Journal

Ministerul Finanțelor a publicat o propunere de act normativ pentru a se asigura “un tratament unitar în ceea ce privește aplicarea TVA și a accizelor” pentru a asigura bunul mers al investiției Neptun Deep, anunță ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

Ministerul Finanțelor propune o ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal “având în vedere necesitatea clarificării teritoriului fiscal din perspectiva taxei pe valoarea adăugată și a accizelor, în contextul aplicării unui tratament unitar, din punct de vedere vamal și fiscal, operațiunilor legate de activitățile de explorare și exploatare a zăcămintelor minerale naturale din zona contiguă sau zona economică exclusivă a României din Marea Neagră”, după cum se arată în nota de fundamantare.

Proiectul poate fi consultat AICI

Una dintre schimbările preconizate se referă la TVA:

“Întrucât prevederile art. 299 din Tratatul de Instituire a Comunității Europene se regăsesc în Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene la art. 349 și art. 355, se propune o corecție tehnică la art. 267 alin. (1) din Codul fiscal, prin trimiterea și la art. 355 din tratatul sus menționat. Textul art. 267 din Codul fiscal este armonizat cu Directiva 2006/112/CE a Consiliului din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată, publicată în Jurnalul Oficial al Comunităţilor Europene (JOCE), seria L, nr. 347 din 11 decembrie 2006, cu modificările şi completările ulterioare, astfel că teritoriul României în sensul TVA nu include zona contiguă (Zona contiguă a României este fâşia de mare adiacentă mării teritoriale care se întinde spre largul mării până la distanţa de 24 mile marine) și zona economică exclusivă. Totuși, pentru eliminarea oricăror neclarități sau confuzii cu privire la teritoriul României în sensul art. 267 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal, și în contextul eliminării prevederilor pct. 2 alin. (3) din norme cu privire la exercitarea de către România a jurisdicției fiscale pentru operațiunile legate de explorare și exploatare efectuate în zona contiguă și zona economică exclusivă ale României, se propune introducerea unui nou alineat, alineatul (11), prin care să se clarifice că teritoriul României reprezintă teritoriul delimitat de frontiera de stat a României, în conformitate cu prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 105/2001 privind frontiera de stat a României, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 352 din 30 iunie 2001, cu modificările și completările ulterioare”, se arată în nota de fundamentare.

“Ne asigurăm că investițiile în Neptun Deep, cel mai mare proiect de gaze naturale din zona românească a Mării Negre, se vor desfășura fără probleme. Pentru că exista riscul să apară dificultăți de aplicare a TVA și a accizelor, cu consecințe negative asupra activităților de exploatare, am publicat astăzi o propunere de act normativ prin care să ne asigurăm că se va aplica un tratament unitar, atât din punct de vedere vamal cât și fiscal. Așadar, Neptun Deep va avea certitudine din punct de vedere al regimului fiscal aplicabil și nu se va lovi de obstacole birocratice”.

OMV Petrom și Romgaz ar urma să investească aici aproximativ 4 miliarde de euro pentru faza de dezvoltare a proiectului, care va genera o producție de circa 100 miliarde de metri cubi de gaze naturale. Producția ar trebui să înceapă din 2027.

Conform Ministerului Finanțelor, rezervele din perimetrul Neptun Deep sunt estimate la circa 100 de miliarde de metri cubi de gaze – cât tot consumul României pentru o perioadă de aproximativ 8-9 ani.

“Este o nouă măsură prin care Ministerul Finanţelor susține această investiție, după ce în luna martie am creat cadrul pentru scutirea Romgaz de la plata dividendelor către stat, pentru a putea astfel să investească profiturile realizate în faza de dezvoltare a proiectului”, menționează Boloș.

Proiectul întâmpină controverse pe alte planuri. Luna trecută, Greenpeace CEE şi Fridays for Future Austria au solicitat, într-o plângere adresată Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), oprirea extinderii combustibililor fosili şi a dezvoltării proiectului Neptun Deep, invocând faptul că s-ar încălca Liniile directoare ale forului internaţional pentru întreprinderile multinaţionale, transmite Agerpres. În urma unui protest din martie al Greenpeace la sediul OMV, compania OMV Petrom a transmis că siguranța este prioritară pentru companie.

Proiectul de act normativ mai propune și reglementarea regimului aplicabil din punct de vedere al TVA pentru ambalajele nereutilizabile ce fac obiectul sistemului de garanție-returnare, în cadrul unui articol distinct, care include prevederi referitoare la regimul TVA aplicabil garanției pe lanțul de comercializare și diferenței între valoarea garanțiilor primite și valoarea garanțiilor returnate de administratorul sistemului de garantarereturnare.

Sursa: Oil&Gas Journal

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *