Secretariatul General al Guvernului face licitaţie pentru formarea a 2.000 de experţi în dezvoltare durabilă, cu bani din PNRR/ Valoarea estimată a proiectului depășește 11 milioane de lei

Palatul Victoria Sursa foto: Dreamstime

Secretariatul General al Guvernului a anunțat pe SEAP licitaţie pentru formarea şi calificarea unui număr de 2.000 de experţi în dezvoltare durabilă, transmite Agerpres.

Formarea unui corp de experţi în dezvoltare durabilă pentru administraţia publică este una dintre ţintele incluse în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Cei 2.000 de participanţi la programul postuniversitar vor urma sesiuni de curs care vor cumula 220 de ore, formate din cele 180 de ore conform standardului ocupaţional, plus 40 de ore pentru aprofundare, care se va realiza în funcţie de interesul individual al fiecărui participant şi de specificul regiunii din care provine, reiese din anunţ.

“La finalul programului, este de aşteptat ca participanţii să devină agenţi ai schimbării în comunităţile pe care le deservesc, echipaţi cu un set de competenţe care să le permită să genereze soluţii de dezvoltare durabilă, să evalueze impactul acestor soluţii, să influenţeze politicile publice pentru a fi aliniate cu strategia naţională de dezvoltare durabilă şi să îmbunătăţească strategiile de comunicare cu comunităţile în contextul dezvoltării durabile”, menţionează sursa citată.

Contractul este împărţit în opt loturi, iar valoarea totală estimată este de 11.400.000 lei. Programul este finanţat prin PNRR.

În vederea evaluării ofertelor, componenta financiară va avea o pondere de 40%, experienţa coordonatorului de contract – 15%, metodologia de prestare a serviciilor – 25%, planificarea adecvată a resurselor tehnice şi umane – 20%. Termen limită pentru primirea ofertelor este 24 iulie.

Durata contractului va fi de 12 luni, iar perioada include şi timpul necesar emiterii certificatelor de atestare a competenţelor profesionale şi evaluarea rezultatelor programului de formare.

“Secretariatul General al Guvernului, prin Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă (DDD), şi-a asumat în cadrul PNRR realizarea reformei administraţiei publice prin promovarea şi coordonarea unei politici publice coerente de dezvoltare durabilă la toate nivelurile şi în toate sectoarele statului, cu focus pe transformare digitală şi creşterea relevanţei/utilizarea abordării ştiinţifice în politicile publice de dezvoltare durabilă”, se arată în anunţul de pe SEAP.

În mai 2023, şeful Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului, Laszlo Borbely, a precizat că România are prevăzut să finanţeze pregătirea a 2.000 de experţi în dezvoltare durabilă până în 2026.

“Avem acum o nouă meserie în România – expert în dezvoltare durabilă. Şi, datorită Planului Naţional de Rezilienţă, avem prevăzută finanţarea pregătirii a 2.000 de experţi în dezvoltare durabilă până în 2026. În momentul de faţă, deja primii 150 au primit diploma de absolvire, curs postuniversitar în octombrie. Sunt nucleele noastre la ministerele care au lucrat şi până acum cu noi, la nivel de directori, experţi şi sunt partenerii noştri, urmând ca 1.600 să fie din mediul local, deci de la autorităţi locale şi instituţii şi 400 să fie, prin curs postuniversitar, de la instituţiile centrale, pe baza unor propuneri. (…) Avem un consorţiu de nouă universităţi cu care deja suntem în relaţie directă. Şi vom avea un centru de excelenţă pentru administraţia publică, să ajutăm la pregătirea deciziilor, experţii şi un agregator, o platformă care deja e funcţională (…) un fel de relaţie cu cetăţeanul”, a declarat Laszlo Borbely, la acel moment, la comitetul interministerial pentru dezvoltarea durabilă.

Sursa foto: Dreamstime

Comentarii

  1. Ce prostie!
    2.000 de experţi în dezvoltare durabilă?
    🤣🤣
    Dar pe unde sa mai lucreze acesti mari experti?
    Si cine e nominalizat sa faca cursul
    Si cand infiinteaza Guv.ro posturile?
    Si pentru cine?
    “Notă:
    La fiecare Primarie Rurala, Urbana exista cateva posturi cu salariati cu fondurile europene.
    Niciunul mai ca nu produce nimic, nu proiecte, nu dezvoltare doar șuete.
    Cu Primarul care face nimic!
    Vedeti raportul cu absorbția fondurilor europene!
    😡
    Așadar marii experţi în dezvoltare durabilă ce o sa faca, care ar fi plusvaloarea pe care ar aduce dezvoltarii?
    Se formeaza experti la Posturi Calde!
    Minunat!😎

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *