Se preconizează că, în acest an, creșterea PIB-ului în Europa va fi cu mult mai mică decât în SUA, Rusia și China, în condițiile în care ratele ridicate ale dobânzilor, încetinirea cererii chineze și politicile industriale ale SUA și Chinei reprezintă o amenințare tot mai mare pentru economia UE.

Performanțele economice slabe ale Europei au fost deosebit de pronunțate în industria prelucrătoare și în industriile energointensive. Luna trecută, Confederația Europeană a Sindicatelor a raportat că aproape un milion de locuri de muncă în industria prelucrătoare au fost pierdute pe întreg continentul în ultimii patru ani.

Temerile legate de declinul industrial al Europei au fost agravate și mai mult luni (15 aprilie), când Eurostat, biroul oficial de statistică al UE, a raportat că producția industrială din întregul bloc a fost cu 5,4% mai mică în februarie față de aceeași lună a anului trecut.

În schimb, marți, Biroul Național de Statistică din China a anunțat că producția industrială din primul trimestru a fost cu 6,1% mai mare față de aceeași perioadă din 2023.