Banca centrală a Chinei încearcă să mobilizeze un plan de salvare de 148 de miliarde de dolari pentru proiectele imobiliare blocate

asian-builder-china-33266 china muncitori Sursa: Pixabay
Beijingul încearcă să mobilizeze împrumuturi de până la 148 de miliarde de dolari pentru dezvoltări imobiliare blocate, în cea mai ambițioasă încercare a sa de a revigora sectorul afectat de datorii și de a liniști cumpărătorii de locuințe care boicotează rambursarea creditelor ipotecare după întârzierile prelungite ale construcțiilor, scrie Financial Times.
Sectorul imobiliar din China reprezintă aproximativ o treime din producția totală a celei de-a doua economii din lume. Recesiunea prelungită a industriei a fost un motiv semnificativ, alături de blocajele Covid-19 în întreaga țară, pentru care creșterea a încetinit la doar 0,4% în ritm anual în al doilea trimestru.
Banca Populară a Chinei (PBoC) va emite inițial aproximativ 200 de miliarde de Rmb (29 miliarde  euro) de împrumuturi cu dobândă redusă, cu o rată de aproximativ 1,75% pe an, pentru băncile comerciale de stat, potrivit persoanelor implicate în discuții.
Conform planului, aprobat recent de Consiliul de Stat sau cabinetul chinez, băncile vor folosi împrumuturile PBoC împreună cu propriile fonduri, împrumutate la ratele pieței, pentru a refinanța proiectele imobiliare blocate.
Guvernul speră că băncile vor putea să își majoreze fondul inițial de până la cinci ori pentru a strânge un total de aproximativ 1 miliard de Rmb și pentru a acoperi parțial deficitul de finanțare necesar pentru finalizarea proiectelor nefinalizate, au declarat persoanele menționate. Dar directorii de bănci și analiștii au avertizat că PBoC ar putea avea dificultăți în a strânge suma vizată, având în vedere dificultățile cu care se vor confrunta băncile în a obține un randament pentru proiectele imobiliare aflate în dificultate.
Mai mulți dezvoltatori imobiliari din China au intrat în incapacitate de plată a datoriilor interne și externe după ce Beijingul a implementat controale mai stricte ale creditelor, subminând unul dintre cele mai importante motoare ale economiei țării și lăsând milioane de cumpărători de locuințe în incertitudine.
Cu toate acestea, analiștii au avertizat că schema de refinanțare a PBoC ar funcționa doar dacă ansamblurile vizate ar putea genera suficient flux de numerar din vânzările sau din închirierea apartamentelor nevândute pentru a rambursa noile împrumuturi.

china muncitori Sursa: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *