Ziarul rusesc Nezavisimaia Gazeta, printre ultimele publicații care se bucură de o oarecare independență editorială, a analizat efectele dezastruoase ale războiului din Ucraina asupra pieței forței de muncă din Rusia. Ziarul arată că în timp ce UE va benficia de pe urma exodului ucrainenilor, gata să fie absorbiți pe piața forței de muncă datorită calificărilor și educației lor europene, Rusia se confruntă deja cu pierderi demnificative de personal calificat și înalt calificat.
Principalele idei din analiza publicației Nezavisimaia Gazeta:
- Europa și Ucraina se confruntă cu cea mai mare deplasare a populației. Ucrainenii își părăsesc țara în ritmul de un milion pe săptămână. Experții occidentali se așteaptă să ajungă în țările UE cel puțin 4 milioane de migranți din Ucraina, dar există și estimări de 7 milioane de oameni. Pentru Uniunea Europeană, o astfel de relocare nu va necesita doar cheltuieli sociale suplimentare, ci va oferi și un aflux semnificativ de forță de muncă.
- Multe companii europene pot folosi forța de muncă a ucrainenilor calificați, care sunt mai bine adaptați la standardele europene decât migranții din alte țări non-europene. Europa în ansamblu îmbătrânește și are nevoie de noi resurse de muncă, inclusiv din Ucraina,
- Pentru Rusia, un conflict prelungit va avea ca rezultat o ieșire de muncitori invitați și specialiști calificați.
- Ieșirea forței de muncă se observă și în Rusia – totuși, din alte motive. Pentru lucrătorii veniți în Rusia din țările din Asia Centrală, condițiile de conversie a câștigurilor lor rusești în dolari și monede naționale s-au înrăutățit semnificativ din cauza prăbușirii rublei. Președintele organizației „Congresul Kârgâzilor” din regiunea Sverdlovsk a anunțat că situația actuală din economia rusă a dus deja la faptul că unii migranți de muncă și-au anulat călătoriile de muncă în Rusia.
- Experții asociază fluxul de migranți de muncă cu situația economică din Federația Rusă. Numărul total de lucrători invitați din țările din Asia Centrală a ajuns la 4-6 milioane de oameni, iar acum câștigurile lor din Rusia, exprimate în monedele locale, au scăzut cu 20% sau mai mult.
- În același timp, piața forței de muncă din Rusia s-a confruntat până de curând cu o lipsă de un număr de specialiști, în primul rând în sectorul IT. Potrivit Ministerului Dezvoltării Digitale, deficitul de personal în industria IT din Federația Rusă variază deja de la 500 de mii la 1 milion de oameni, iar până în 2027 ar putea crește la 2 milioane de specialiști. Pe fondul crizei ucrainene, specialiști de înaltă calificare din Federația Rusă se gândesc la o plecare temporară. Poate de aceea autoritățile ruse au accelerat adoptarea unor măsuri suplimentare pentru a sprijini industria IT. Deci, angajații companiilor IT vor putea primi o amânare de la armată până la 27 de ani și credite ipotecare preferențiale. În plus, companiile IT din Rusia vor fi scutite de inspecții și de plata impozitului pe venit timp de trei ani. Stimulentele fiscale se aplică celor implicați în dezvoltarea aplicațiilor mobile și în implementarea, instalarea și testarea produselor autohtone.
- „Dezvoltarea rapidă a scenariului de izolare a Federației Ruse cu blocarea multor legături economice, industriale, logistice, tehnologice cu o parte semnificativă a lumii provoacă deja o ieșire de specialiști străini. Este probabil o ieșire a unor migranți, precum și a unor specialiști ruși calificați”, spune un expert în recrutare. Motivul este simplu: mulți specialiști din Rusia au lucrat de la distanță, inclusiv pe site-uri străine, dar acum a devenit mai dificil. În același timp, expertul prezice o creștere a șomajului în anumite sectoare din cauza contracției afacerilor companiilor ruse asociate cu furnizarea de produse importate, materii prime și componente.
- În acest moment, observăm o scădere a numărului de cereri de recrutare, spune Felix Kugel, managing director al companiei de personal Unity. „Comercianții cu amănuntul online și serviciile de livrare prin curier reduc, de asemenea, recrutarea – sunt mai puține posturi vacante decât în aceeași perioadă a anului trecut. Industria auto resimte acum cea mai mare presiune, din cauza lipsei de componente, o serie de întreprinderi au suspendat munca. Din cauza perioadelor de nefuncționare, angajații sunt plătiți cu 2/3 din salariu. În industria auto și în alte industrii dependente de aprovizionarea străină, situația incertă (reducere simplă sau forțată a volumelor) poate dura până în iunie”, clarifică el.