Șeful Agenției Internaționale a Energiei avertizează Europa să se pregătească pentru oprirea totală a exporturilor de gaze rusești

gaz Sursa/Facebook Moldovagaz
Agenția Internațională pentru Energie a avertizat că Europa trebuie să se pregătească imediat pentru întreruperea completă a exporturilor de gaze rusești în această iarnă, îndemnând guvernele să ia măsuri pentru a reduce cererea și a menține deschise centralele nucleare îmbătrânite, scrie Financial Times.
Fatih Birol, șeful AIE, a declarat că decizia Rusiei de a reduce livrările de gaze către țările europene în ultima săptămână poate fi un precursor al unor reduceri suplimentare, deoarece Moscova caută să obțină „pârghii” în timpul războiului cu Ucraina.
„Europa ar trebui să fie pregătită în cazul în care gazul rusesc va fi complet tăiat. Cu cât ne apropiem mai mult de iarnă, cu atât înțelegem mai bine intențiile Rusiei”, a declarat Birol într-un interviu pentru Financial Times.
AIE, care este finanțată în principal de membrii OCDE, a fost anul trecut unul dintre primele organisme oficiale care a acuzat public Rusia de manipularea livrărilor de gaze către Europa în perioada premergătoare invaziei Moscovei în Ucraina.
Birol a declarat că măsurile de urgență luate de țările europene în această săptămână pentru a reduce cererea de gaz, cum ar fi pornirea vechilor centrale electrice pe cărbune, au fost justificate de amploarea crizei, în ciuda preocupărilor legate de creșterea emisiilor de carbon.
Acesta a spus că Europa ar trebui să fie pregătită în cazul în care gazul rusesc va fi complet tăiat, iar creșterea producției de energie pe bază de cărbune este „temporară” și va ajuta la păstrarea rezervelor de gaz pentru încălzire în timpul iernii. Orice emisii suplimentare de CO2 generate de arderea cărbunelui, foarte poluant, ar fi compensate de o accelerare a planurilor Europei de a reduce dependența de combustibilii fosili importați și de a construi capacități de producție din surse regenerabile, a adăugat el.
Însă Birol a avertizat că măsurile luate până acum de guvernele europene nu sunt, probabil, suficiente dacă exporturile rusești ar fi complet întrerupte și a spus că țările ar trebui să facă tot posibilul pentru a păstra rezervele acum pentru a se asigura că depozitele pot fi umplute înainte de lunile de iarnă.
„Cred că vor exista măsuri de cerere mai multe și mai profunde (n.r. – luate de guvernele din Europa) pe măsură ce se apropie iarna”, a declarat Birol, adăugând că raționalizarea livrărilor de gaze rămâne o posibilitate reală în cazul în care Rusia va reduce în continuare exporturile.
Suedia și Danemarca au urmat marți Germaniei, Austriei și Țărilor de Jos în anunțarea primei etape a planurilor de urgență pentru a păstra aprovizionarea cu gaze, dar niciunul dintre aceste planuri naționale nu include încă raționalizarea.
Europa și-a redus dependența de gazul rusesc la aproximativ 20% din totalul livrărilor de la invazia din Ucraina, de la aproximativ 40% înainte, potrivit companiei de consultanță ICIS, dar a apelat deja la majoritatea opțiunilor de diversificare a livrărilor, cum ar fi încărcăturile maritime de gaze naturale lichefiate.
Șeful AIE a declarat că țările ar trebui să încerce să întârzie închiderea oricăror instalații nucleare prevăzute pentru închidere, pentru a contribui la limitarea cantității de gaze arse în generarea de electricitate.

Sursa/Facebook Moldovagaz

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *