Duminică mergem la vot. Avem de ales între un parcurs pro-european și izolare. Între dezvoltare și subdezvoltare, între investiții și dezvoltare sau fuga capitalului din țară. Economedia a lansat un apel către mai mulți antreprenori și oameni de business, pentru a ne spune care este cea mai mare temere a lor dacă România va ajunge să aleagă un președinte extremist. Iată răspunsurile lor.
Sunteți un antreprenor și doriți de asemenea să transmiteți un mesaj? Îl așteptăm cu interes pe redactia@economedia.ro.
Mihaela Mureșan, antreprenor, fondator Brand Essence:

„Riscul de a avea un președinte extremist este mare atât pentru noi ca oameni, ca și consumatori, dar și pentru afacerile noastre prin tot mediul de business din România. Dezechilibrele financiare care pot apărea între România și Uniunea Europeană duc la foarte multe lucruri rele: devalorizarea leului, creștere a inflației, pierderi de locuri de muncă și la stat, și la privat, și la corporație, deci la toți. Oamenii nu vor mai avea bani și se vor micșora piețele, ceea ce înseamnă că business-urile din piețele respective vor fi foarte afectate, dar și oameni care nu vor mai avea destul de mulți bani să-și permită lucrurile pe care și le permiteau până acum. Plus rate mărite, taxe care apar suplimentar, deci o presiune a cheltuielilor pe toți și toate și o diminuare a veniturilor și la oameni, și la firme. Nu e bine, trebuie să alegem cu cap, să mergem la vot și să înclinăm balanța către democrație și către Europa”.
Eugen Cojocaru, antreprenor în serie, fondator GSD Software

„Salutare și bine v-am găsit. Eugen Cojocaru sunt, din Sibiu, membru al comunității RBL de 3 ani și jumătate. În contextul unei guvernări extremiste și, implicit, a unui președinte extremist, cred că una dintre cele mai mari provocări va fi reprezentată de instabilitatea economică, pe de o parte, iar pe de altă parte de lipsa de încredere pe care noi, ca oameni de business, tot mediul de business din România o vom avea în ochii partenerilor și colaboratorilor noștri din Europa și de oriunde din lume. Cred că avem nevoie de stabilitate, cred că avem nevoie de echilibru, cred că avem nevoie de continuitate pe o direcție de evoluție”.
Mihai Goriuc, antreprenor, fondator Transgor Logistik

„Cea mai mare temere a unui antreprenor în cazul în care, la alegerile viitoare, ar câștiga un președinte extremist, ar fi cele legate de instabilitatea politică și economică, cu efecte grave asupra mediului de afaceri și antreprenoriat. Și aici ar fi cele legate de deprecierea monedei naționale, de restricționarea accesului la finanțări și restricționarea pe piețele internaționale, de oprirea investițiilor, reducerea cheltuielilor și concedieri în cadrul firmelor”.
Claudia Indreica, antreprenor, owner Psihoselect

„România care are în frunte un președinte extremist va însemna trecerea de la o democrație la un stat autocrat în care cetățenii au tot mai multe obligații și tot mai puține drepturi, în care frica este elementul de constrângere, iar libertățile sunt puternic limitate.
Va însemna o Românie cu instituții nefuncționale, având în poziții cheie oameni obedienți, fără principii, instituții care se transformă în arme împotriva oamenilor și companiilor prin controale, amenzi, interpretarea discreționară a legii, prin crearea unor legi favorabile doar unora.
Pentru mediul de business, înseamnă lipsa unor reguli clare, valabile pentru noi toți, în care să avem șansa să performăm. Va deveni un mediu care tolerează corupția și mediocritatea pentru a supraviețui. Nu mai vorbim de servicii și produse competitive la nivel european, nu mai vorbim despre prosperitate economică, vom vorbi despre supraviețuire.
O Românie cu un președinte extremist înseamnă cetățeni de rangul 1, apropiați cercurilor puterii beneficiind de privilegii datorate obedienței și executării ordinelor și cetățeni de rangul 2, care vor apela la servicii de sănătate și educație de proastă calitate, care vor învăța să fie umili într-un mediu al compromisurilor, al lipsei de etică și valori morale.
Va însemna să ne creștem copiii într-un mediu în care competențele și meritele proprii nu vor mai conta, într-o societate dezbinată, amenințătoare din care își vor dori să plece.
Dar acest scenariu nu ni-l dorim!
Pentru o Românie a democrației și performanței, hai la vot!”
Marius Istrate, antreprenor, angel investor, fondator TechAngels

„Bună dimineața de la Londra. Mesajul meu este pentru românii din diaspora. Aș vrea să știți că nu există, din punctul nostru de vedere, al celor care rămân acasă, români de rangul întâi și români de rangul doi, români buni și români răi, români care votează cum trebuie și români care nu votează cum trebuie. Există frați, surori, părinți, veri, nepoți, oameni dragi care au plecat ca să își construiască un trai mai bun, unii dintre ei cu dorința de a reveni. Vă invit ca luni, pe 19 mai, să ne trezim împreună într-o Românie care nu este și mai divizată. Să ne trezim împreună într-o Românie în care știm ce să facem unii cu ceilalți, atât la nivel individual, cât și la nivel colectiv. Vă mulțumesc și spor la vot!”
Cornel Măhălean, antreprenor, CEO Fabrica de Plase

„Cea mai mare temere a mea, dacă un extremist va ieși președinte, este că ne vom pierde stabilitatea, acea stabilitate de care avem atât de mare nevoie. Trăim deja vremuri incerte, iar acest lucru va speria cu siguranță investitorii, ne va scădea semnificativ puterea de cumpărare și va afecta toate planurile de dezvoltare în lanț. Ca antreprenor, mă interesează și mă îngrijorează foarte mult ce se va întâmpla cu oamenii, în special cu angajații. Iar ca și companie, ne dorim să ne dezvoltăm, dar s-ar putea să fim nevoiți să ne concentrăm doar pe supraviețuire.”
Victor Vișan, fondator FormTex

„Salutare numele meu este Victor Vișan, reprezint compania FormTex și am avut o perioadă destul de zbuciumată, în ultimele săptămâni. Creșterea cursului euro și a dolarului ne-a pus probleme în zona de achiziții. Practic ne-au crescut costurile de achiziții destul de mult și asta cumva ne impactează în capacitatea de a fi competitiv în piață. Ne așteptăm ca mai departe lucrurile să meargă într-o direcție similară. Dacă lumea va merge pe direcția a alege un candidat extremist, ne așteptăm ca poate oamenii să scadă cheltuielile de marketing, lucru care probabil pe noi ne va impacta în mod direct. Furnizăm servicii și produse pentru zona de expoziții, conferințe și am simțit că oamenii amână anumite investiții în această direcție în ultima perioadă.”
Cori Cimpoca, antreprenor, fondatoarea MKOR

„Aud multă lume că spune „eu nu fac politică”. Nici eu nu fac. Din 2012, de când am fondat MKOR, o agenție de cercetare de piață, nu am făcut nicio cercetare politică. Asta până în 2024, decembrie, turul 2, când am fost, la fel ca și voi, probabil luată prin surprindere de rezultatele turului întâi al alegerilor prezidențiale. Sunt Cori Cimpoca, am terminat științe politice. Aș fi putut să fac politică, am ales să nu o fac. Îmi place mult mai mult mediul de business, consider că este mult mai transparent și bazat pe meritocrație. Însă am luat atitudine și am început să fac cercetare politică din spirit civic. Suntem 100% independenți, 100% autofinanțați și am dat cele mai precise date la turul întâi al alegerilor din mai 2025. Îmi pasă de țara asta și este motivul pentru care aloc resurse financiare și umane din resursele proprii pentru a da cele mai precise date în privința intenției de vot. Trendul este pozitiv și mă bucur să văd asta, dar este nevoie să confirmăm prezența la vot și să convingem cât mai mulți oameni care sunt nehotărâți pentru a ne menține dreptul de vot și pentru a ne menține o democrație liberă. Ne vedem duminică la vot”.
Tudor Galoș, antreprenor, fondator Tudor Galoș Consulting

„Salut sunt Tudor Galoș, consultant în domeniul protecției datelor personale și în guvernanța inteligenței artificiale. Sunt membru Romanian Business Leaders. În 7 ani de zile am construit un business cu peste 200 de clienți în lumea întreagă și cu trei practici de business alături de colaboratorii mei. Nu aș fi reușit să facă acest lucru dacă nu eram în Uniunea Europeană. Este foarte ușor să vinzi ca o companie românească clienților din Uniunea Europeană. Este la fel ușor ca și cum ai face-o în România. E ușor să contactezi clienții, să faci business cu ei, pentru că ești membru al Uniunii Europene.
Duminică mergem la vot. Avem de ales într-un președinte pro-european și un președinte mai puțin proeuropean, ca să nu zic chiar pro-Rusia.
Dacă mergem pe o direcție împotriva Uniunii Europene, banii o să înceapă să iasă din România. Vom avea ieșiri de capital, vom avea ieșiri de firme, leul se va devaloriza și mai puternic, vom avea o inflație și mai mare, ne va fi greu spre imposibil să ne credităm și într-un final, economia va intra într-un colaps și nu va mai putea plăti salariile funcționarilor publici. Și aici nu vorbim de cei care sunt în poziții de sinecuri. Ci vorbim despre salariile medicilor, profesorilor, pompierilor, polițiștilor, soldaților. Și nu vom mai putea plăti pensii.
Va fi din nou o sărăcie cum am văzut în anii 90. Eu mi-am trăit adolescența în anii 90. A fost absolut cumplit, a fost îngrozitor. Am sărăcit de la o zi la alta. Am văzut pe ai mei cum au sărăcit și, în 1997, în momentul în care leul s-a devalorizat față de dolar, de la 5.000 lei la 12.000 lei și apoi la 7.000 lei, echivalentul ca și cum astăzi euro s-ar duce de la 5 dolari la 7 lei dintr-o dată, peste noapte, a fost absolut îngrozitor. Nefiind țară membră a Uniunii Europene, aveam taxe uriașe de import, drept urmare nu ne permiteam absolut nimic.
Bunăstarea României ține de apartenența la Uniunea Europeană și ține de apartenența la structurile euroatlantice. Doar așa putem să mergem înainte. Putem să fim o țară puternică, putem să fim un pol economic și un pol geosocial aici, în Estul Europei. Putem să fim țara lider care vrem să fim și pe care merităm să o avem. Acest lucru nu-l putem face cu un președinte care nu este aliniat valorilor europene. Acest lucru nu-l putem face cu un președinte care nu are maturitatea să înțeleagă acest lucru și nu are pregătirea să o facă. Avem nevoie de oameni puternici, în instituții puternice. Avem nevoie de instituții, de forță capabilă să ducă România acolo unde merită să fie.
Duminică votați cum trebuie și nu votați pentru ca România să iasă din Uniunea Europeană și din structurile euroatlantice. Vă mulțumesc.”