Acuzații despre un loc de muncă toxic la Forumul Economic Mondial, din spatele Davos

Forumul Economic Mondial Davos

În urmă cu câțiva ani, Klaus Schwab, octogenarul fondator al Forumului Economic Mondial, a decis că organizația are nevoie de o schimbare de look.

Așa că a ales un grup de angajați cu vârste de peste 50 de ani și i-a cerut șefului său de la resurse umane să scape de toți, potrivit unor persoane familiarizate cu această problemă. Astfel, a explicat el, ar scădea vârsta medie a forței de muncă. Șeful de resurse umane, un fost director experimentat al Băncii Mondiale pe nume Paolo Gallo, a refuzat, subliniind că trebuie să existe o explicație rezonabilă pentru concedierea cuiva, cum ar fi performanța slabă. Nu după mult timp, Schwab l-a concediat pe Gallo.

Acesta nu a fost singurul exemplu de comportament al Schwab care ar încălca politicile standard la locul de muncă ale principalilor parteneri corporativi ai Forumului. Un episod care încă face înconjurul angajaților este acela în care, în 2017, a angajat o tânără femeie pentru a conduce o inițiativă pentru startup-uri. Aceasta descoperise că este însărcinată și, în primele zile de lucru, a mers în biroul lui Schwab din Geneva pentru a-i spune.

Schwab s-a supărat că ea nu va putea continua să lucreze în același ritm, au declarat persoane familiarizate cu incidentul, și i-a spus că nu este potrivită pentru noul ei rol de conducere. Ea a fost îndepărtată după ceea ce Forumul a declarat că a fost o scurtă perioadă de probă.

Forumul Economic Mondial, organizația din spatele reuniunii anuale de la Davos a liderilor mondiali și a directorilor executivi, afirmă că misiunea sa nu este alta decât aceea de a îmbunătăți starea lumii.

Dar, sub supravegherea de zeci de ani a lui Schwab, Forumul a permis înmulțirea unei atmosfere ostile femeilor și persoanelor de culoare la locul său de muncă, conform plângerilor interne, schimburilor de e-mailuri și interviurilor cu zeci de angajați actuali și foști ai Forumului și alte persoane familiarizate cu practicile Forumului, scrie Wall Street Journal.

Cel puțin șase angajate au fost îndepărtate sau și-au văzut cariera afectată atunci când erau însărcinate sau se întorceau din concediul de maternitate. O altă jumătate de duzină au descris hărțuirea sexuală la care au fost supuse din partea unor manageri de rang înalt, dintre care unii au rămas la Forum. Două au declarat că au fost hărțuite sexual cu ani în urmă de VIP-uri la reuniunile Forumului, inclusiv la Davos, unde se aștepta ca personalul feminin să fie la dispoziția delegaților.

În alte două incidente recente, angajații au înregistrat plângeri interne după ce manageri albi ai Forumului au folosit cuvântul cu „N” în preajma angajaților de culoare. Angajații de culoare au înaintat, de asemenea, plângeri oficiale liderilor Forumului cu privire la faptul că au fost respinși la promovare sau excluși de la Davos.

Forumul a refuzat să îl pună pe Schwab la dispoziție pentru un interviu. Purtătorul de cuvânt al Forumului, Yann Zopf, a declarat că acest articol ar „caracteriza greșit organizația, cultura și colegii noștri, inclusiv pe fondatorul nostru”.

În răspunsurile scrise la WSJ, Forumul a declarat că se supune pe sine și pe angajații săi unui set ridicat de valori, cu canale de raportare confidențiale și un proces de investigație minuțios. Acesta a declarat că Schwab nu a creat niciodată o limită de vârstă pentru angajați și că a colaborat cu șeful departamentului de resurse umane pentru a face posibil ca oamenii să lucreze după vârsta normală de pensionare.

Acesta a contestat caracterizarea evenimentelor de către WSJ și a declarat că organizația are toleranță zero pentru hărțuire sau discriminare și a răspuns în mod corespunzător la orice plângere primită. Acesta a declarat că au fost raportate trei acuzații de discriminare rasială din 2020 și că fiecare a fost investigată în detaliu și au fost luate măsurile corespunzătoare.

Forumul a adăugat că multe dintre episoadele descrise de WSJ, inclusiv cele referitoare la discriminarea gravidelor, au implicat foste angajate care au fost concediate din motive de performanță sau ca parte a restructurărilor. Un purtător de cuvânt al Forumului a declarat că femeile nu se confruntă cu o rată mai mare de fluctuație a personalului după concediul parental și că cel puțin 150 de angajați s-au întors din concediu la același loc de muncă sau la un loc de muncă mai bun în decursul unei perioade de opt ani.

Într-un memoriu adresat personalului la 21 mai, Schwab a anunțat că intenționează să se retragă din funcția de președinte executiv, ceea ce a indicat că face parte dintr-o tranziție planificată de mult timp. Acesta a declarat că va rămâne președinte neexecutiv al consiliului de administrație. Anunțul a fost făcut după ce Schwab a trimis o scrisoare editorului și redactorului-șef al WSJ pentru a-și împărtăși îngrijorările cu privire la raportarea pentru acest articol.

Cultura de la locul de muncă a Forumului este deosebit de deranjantă pentru mulți angajați din cauza pozițiilor publice ale organizației care promovează egalitatea de gen. Organizația publică anual un “Raport global privind diferențele de gen”, care detaliază progresele înregistrate de diverse țări în ceea ce privește egalitatea de gen. Unele dintre acuzațiile de maltratare au venit din partea unor foști membri ai echipei care a realizat raportul.

„Acesta a fost cel mai dezamăgitor lucru, să văd distanța dintre ceea ce aspiră Forumul și ceea ce se întâmplă în culise”, a declarat Cheryl Martin, un fost funcționar al Departamentului pentru Energie al SUA, care a servit în calitate de executiv de top al Forumului.

WSJ a intervievat mai mult de 80 de angajați actuali și foști, cu o vechime în muncă începând din anii 1980 până în prezent. Unii dintre aceștia s-au unit în legătură cu ceea ce ei descriu ca fiind traume comune într-un grup WhatsApp numit „WEFugees”, care are sute de foști angajați.

„A fost dureros să fiu martorul unor colegi care s-au retras în mod vizibil în ei înșiși odată cu atacul de hărțuire din partea personalului de nivel înalt, trecând de la socializare și veselie la autoizolare, evitând contactul vizual, împărtășind coșmaruri ani de zile după aceea”, a declarat Farid Ben Amor, un fost director media din SUA care a lucrat la Forum mai mult de un an înainte de a demisiona în 2019. „Este deosebit de dureros atunci când contrastează cu entuziasmul și seriozitatea cu care mulți dintre noi s-au alăturat Forumului”.

Articolul integral pe Wall Street Journal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *