Norvegia anunță că ultima mină de cărbune va rămâne deschisă încă doi ani, pe fondul crizei energetice din Europa

carbune, mina Sursa foto: Pixabay
Ultima mină de cărbune rămasă în Norvegia, situată pe un arhipelag arctic important din punct de vedere geopolitic, va rămâne deschisă încă doi ani, în condițiile în care criza energetică din Europa determină țările să prelungească durata de viață a tehnologiilor poluante, scrie Financial Times.
Store Norske, compania minieră de stat, a declarat vineri că inițial plănuia să închidă Mina 7 din Svalbard în toamna anului viitor, dar acum o va ține deschisă până în vara anului 2025, deoarece criza energetică a schimbat aspectele economice ale extracției de cărbune.
„Anterior, nu exista nicio posibilitate de exploatare profitabilă. Cu toate acestea, situația de acum este diferită”, a declarat Anette Malm Justad, președintele Store Norske.
Rusia deține o mină de cărbune la Barentsburg, în Svalbard, care a atras un interes tot mai mare de la invazia la scară largă a Moscovei în Ucraina în februarie, deoarece angajează atât ruși, cât și ucraineni.
Mai mulți politicieni norvegieni au îndemnat guvernul de centru-stânga al țării să mențină mina de cărbune în funcțiune, argumentând că dacă Oslo ar renunța la arhipelag ar oferi Rusiei un avantaj.
Însă menținerea în funcțiune a unei mine de cărbune contravine așa-ziselor acreditări ecologice ale Norvegiei, care își echilibrează statutul de cel mai mare producător de petrol și gaze din Europa de Vest cu promovarea unor soluții ecologice, cum ar fi mașinile electrice.
Propriul fond suveran de investiții al Norvegiei, fondul petrolier de 1,2 miliarde de dolari, a primit în 2015 ordinul de a vinde din toți producătorii și utilizatorii de cărbune. Parlamentul a început să dezbată această problemă în anul precedent, în ziua în care Norvegia a deschis o nouă mină în Svalbard.
Store Norske a declarat vineri că menține deschisă mina, care angajează 52 de mineri, după ce a ajuns la un acord cu o companie germană de produse chimice pentru a cumpăra cărbune pentru producția industrială până în vara anului 2025.
„Aceasta este o soluție bună pentru toate părțile. Putem extrage resursele disponibile de la Mina 7 și suntem asigurați de o profitabilitate bună cu un risc de piață scăzut. În ceea ce ne privește, ne oferă ceva mai mult timp pentru restructurarea solicitantă și necesară a companiei”, a declarat directorul executiv Jan Morten Ertsaas.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: