Astăzi avem producție mare de energie regenerabilă, pentru că bate și vântul, este și soare. Peste 2.000 de MW provin din eolian și fotovoltaic. Cu un consum de zi ce rămane redus, sub 6.000 de MW, energia ieftină regenerabilă se exportă. Furnizorii români o trimit în Bulgaria, în cantități uriașe – 2.200 MW la orele prânzului, așa cum se vede din diagrama alăturată. Date OPCOM arată și că pleacă pe gratis, pentru că prețul este zero euro. Consumatorii din Bulgaria o preiau pe gratis, iar furnizorii români din regenerabile nu au ce face, o livrează și pe gratis (câștigă doar din certificatul verde ce însoțește orice producție din regenerabile), dacă nu au unde să o vândă la intern.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Faptul că bulgarii importă aceste cantități, care sunt aproape de maximul capacității rețelei (2.700 MW), se datorează și faptului că este pe gratis și pentru că au un necesar suplimentar, dat fiind că unul dintre cele două reactoare de 1.000 de MW ale centralei de la Kozlodui este închis, pentru revizie.
Se poate vedea cum, tot la orele prânzului, pe lângă un export foarte mare de energie către Bulgaria, avem concomitent și importuri mari din Ungaria – peste 1.500 MW, care se fac la aceleași prețuri zero. Este perfect posibil acest lucru, funcție de contractele încheiate anterior între furnizori sau de oportunitățile de moment ale pieței.
Per total, datele Transelectrica arată că astăzi, pe durata zilei, suntem net exportatori de energie pe relația cu vecinii. Situația se schimbă seara, când lipsa producției în regenerabile ne face să avem deficit la intern și să suplinim cu ce aducem din extern.
Per total, primul producător de energie al țării este Hidroelectrica, urmată de Nuclearelectrica, apoi fotovoltaic, eolian și termocentralele pe gaze.