Afacerile second hand. Garda de Mediu: Sub umbrela „SH” se încearcă introducerea în țară a mii de tone de deșeuri textile

sh garda de mediu Foto: Garda de Mediu
Sub umbrela „Second Hand” se încearcă în fiecare an introducerea în țară a mii de tone de deșeuri textile, care nu ar putea fi vândute niciodată într-un magazin second hand, din cauza gradului avansat de uzură în care se află, spun reprezentanții gărzii de mediu. Doar în ultimele două zile au fost blocate la Constanța aproximativ 16 tone de astfel de deșeuri textile.
„Declarativ, documentele arată că în containere sunt haine second hand, dar în realitate, nimeni nu ar putea purta ce este acolo. Sunt nenumărate investigații în derulare, iar zeci de astfel de transporturi au fost blocate la intrarea în țară sau returnate expeditorilor, înainte de a umple și mai mult depozitele de deșeuri. Textilele sunt o mare problemă, având nevoie chiar și de zeci de ani pentru a se descompune și, din păcate, sunt prea puțini reciclatori dornici să le preia, pentru a le reintroduce în procesul de producție”, susține Marioara Artemis Gătej, Comisarul General al Gărzii Naționale de Mediu.

În 18 ianuarie, comisarii Gărzii de Mediu Constanța, comisari din cadrul ANPC- Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Constanța, inspectori vamali din cadrul BVF Constanța Sud si politisti din cadrul Gărzii de Coasta au făcut un control asupra bunurilor importate din Pakistan de către o firmă cu sediul social în Târgu Mureș, având ca marfă declarată „îmbrăcăminte uzată/second hand” în cantitate de 16.289 kg. “În urma controlului s-a stabilit ca unele haine erau murdare si întreaga marfa nu are documente clare privind curățarea/dezinsecția/dezinfecția. Urmare a constatărilor comisarilor ANPC și a dispoziției de interzicere de punere a acestora în liberă circulație în România, GNM CJ Constanta va dispune interzicerea efectuării importului”, transmite Garda de Mediu Constanța.

Afacerile cu gunoaie, în special cu cele importate, au ajuns să reprezinte un business foarte profitabil, estimat la aproape jumătate de miliard de euro, arată o analiză Frames publicată în septembrie. Dincolo de datele oficiale, cele comunicate de companii la Ministerul Finanțelor, compania de consultanță estimează că business-ul din sectorul gunoaielor ar fi, în realitate, la un nivel cel puțin dublu.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: