Ciolacu: Nu vor creşte taxele şi impozitele în 2024 şi nu vor fi introduse taxe noi care să-i împovăreze pe români şi mediul de afaceri

calculator venituri taxe calcule salarii impozit pixabay.com Sursa foto: Pixabay

Nu vor creşte taxele şi impozitele, anul viitor, şi nu vor fi introduse taxe noi care să-i împovăreze pe români şi mediul de afaceri, a anunțat premierul Marcel Ciolacu, la reuniunea Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social în care au fost discutate mai multe teme aflate în atenţia Guvernului, sindicatelor şi patronatelor.

Liderul PSD a mai precizat că Executivul caută soluţii pentru a reduce impozitarea muncii şi continuarea măsurilor de creştere a veniturilor bugetare, prin combaterea evaziunii fiscale, o mai bună colectat, inclusiv prin îmbunătăţirea managementului la ANAF şi vămi.

„Pregătim bugetul pentru anul viitor, asupra căruia ne vom consulta cu partenerii sociali. Vreau să fie foarte clar: în 2024 nu creştem taxele şi impozitele şi nu vom introduce taxe noi care să-i împovăreze pe români şi mediul de afaceri. Căutăm soluţii să reducem impozitarea muncii şi să continuăm măsurile de creştere a veniturilor bugetare prin combaterea evaziunii şi printr-o mai bună colectare, inclusiv îmbunătăţirea managementului la ANAF şi Vămi. Facem la nivel guvernamental toate demersurile pentru a începe anul 2024 cu bugetul adoptat, pentru a avea predictibilitatea necesară mediului de afaceri”, a afirmat Marcel Ciolacu, conform comunicatului de presă al Guvernului.
Consultările cu partenerii sociali, în cadrul Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social vor continua şi cu privire la nivelul salariului minim pe economie garantat în plată.
„Guvernul va lua o decizie privind salariul minim doar după ce va fi agreată cu partenerii sociali”, a subliniat şeful Executivului.
La întâlnirea de marţi cu sindicatele şi patronatele au fost discutate şi alte teme de interes precum asigurarea forţei de muncă, implementarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi dialogul cu reprezentanţii Comisiei Europene, mai arată sursa citată.
De asemenea, a fost discutat în primă lectură ordinul ministrului Muncii şi Solidarităţii Sociale privind stabilirea sectoarelor de negociere colectivă şi a fost analizat regulamentul privind colaborarea în cadrul Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social, conform noii Legi a Dialogului Social.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: